Базовий курс: Техніка виготовлення незнімних протезів

Основою для успішного виготовлення будь-якої незнімної ортопедичної конструкції є передусім відтворення зруйнованої коронкової частини або ж повністю відсутнього зуба, що просто неможливе без знання анатомічної форми кожного зуба. От чому студентам, майбутнім фахівцям, необхідно в першу чергу досконало вивчити і знати анатомічну форму коронкової частини зубів.

Анатомічна форма коронкової частини зубів верхньої та нижньої щелепи

Анатомія

Вступ:

Анатомічна форма зубів:

додаток:

Оклюзія та її відтворення в зубних протезах

Оклюзія

Застосування в практиці:

Моделювання анатомічної форми коронкової частини зубів верхньої та нижньої щелепи

Вокс-Ап

Отриманні теоретичні знання завжди треба закріплювати на практиці. Наступні відео з техніки WAX-UP допоможуть студентам в оволодінні мануальними навичками у відтворенні анатомічної форми коронкової частини зубів верхньої та нижньої щелепи.

додаток:

Пластмасові незнімні ортопедичні конструкції

most

Хоча за останні два десятиліття незнімні ортопедичні конструкції виготовлені з пластмаси значно поступилися зубним протезам виготовленим з кераміки, проте вони знайшли широке використання як тимчасові конструкції, тобто ними пацієнт користується доки не будуть виготовлені постійні зубні протези.

Основні відомості, техніка виготовлення:

Матеріалознавство:

Застосування в практиці:

додаток:

Штамповані відновлювальні коронки
Штамповано-паяний мостовидний протез
Штамповано-паяний мостовидний протез у ротовій порожнині

Як би не хотілося того визнавати, проте цей вид ортопедичної конструкції все ще є присутнім на теренах української стоматології, тому ми не могли обійти увагою цей витвір-рудимент радянської стоматології.

Матеріалознавство (метали та сплави, з яких виготовляються штамповані коронки):

Основні відомості, застосування в практиці, техніка виготовлення:

Порівняння паяних і суцільнолитих зубних протезів:

Суцільнолиті відновлювальні коронки
Суцільнолита коронка в ротовій порожнині
Суцільнолита коронка в ротовій порожнині

От, нарешті, підійшла розмова про більш прогресивні, у порівнянні зі штампованими, ортопедичні конструкції. І розпочнемо ми розмову зі суцільнолитих відновлювальних коронок, проте не будемо довго зупинятися власне на них, а відразу перейдемо до більш загального поняття: суцільнолиті ортопедичні конструкції.

Основні відомості:

Комбіновані розбірні моделі

Виготовлення кмоделі_0Для виготовлення будь-якої ортопедичної конструкції критично важливе виготовлення точної робочої моделі, яка ще зветься в спеціалізованій літературі майстер-моделлю. Окрім точного відтворення рельєфу протезного ложа, також важливе використання відповідних типів (класів) гіпсів згідно технологічного процесу виготовлення певної ортопедичної конструкції. Також велике значення на точність майбутньої суцільнолитої ортопедичної конструкції має техніка виготовлення моделі. От чому цьому питанню присвячений окремий підрозділ.

Усі суцільнолиті конструкції відливаються за індивідуально виготовленими восковими репродукціями, які виготовляються на комбінованих розбірних моделях. Ми вже писали про виготовлення звичайних та комбінованих гіпсових моделей, тому зупинимося лише на методиках виготовлення розбірних моделей.

Мостовидні ортопедичні конструкції

Мостовидні_1Особливістю виготовлення суцільнолитих конструкцій є те, що опорні коронки та проміжна частина мостовидної ортопедичної конструкції виготовляються одночасно. Тому перш, ніж розпочати розмову при моделювання воскових каркасів суцільнолитих конструкцій, треба розглянути що являють собою мостовидні ортопедичні конструкції, а також особливості їх виготовлення.

Техніка прецизійного литва

Моделювання воскових каркасів суцільнолитих ортопедичних конструкцій, заміна їх на метал та подальша обробка. Особливості виготовлення металоакрилових та металокерамічних каркасів.

Матеріалознавство:

Металокерамічні ортопедичні конструкції

Цураміка_1

А тепер настала пора поговорити про, напевно, найбільш відому ортопедичну конструкцію – металокераміку, свого роду еталон серед різноманітних ортопедичних конструкцій.

Основні відомості, матеріалознавство:

Техніка виготовлення, застосування в практиці:

Особливості виготовлення безметалевої кераміки

Безметалева кераміка

Вкладки
Прескерамічна вкладка
Прескерамічна вкладка

Ще один різновид ортопедичної конструкції, що використовується для відновлення дефектів коронкових частин зубів.

Основні відомості:

Клінічні приклади:

Куксові вкладки

Вкладки_2Використовуються при повністю зруйнованій коронковій частині зуба за умови добре збереженого корня, або ж за потреби зміни осьового положення коронкової частини зуба. Має дві частини: кореневу, яка фіксується в кореневому каналі зуба, та коронкову, яка формує куксу зуба, на якій фіксується штучна коронка.

На фото: зафіксовані в ротовій порожнині металеві куксові вкладки

Вініри

Вініри – це керамічні ультратонкі накладки на губну поверхню зубів, що виготовляються індивідуально і мають товщину 0,5-0,7 мм (порівняно з товщиною очних лінз). Вони використовують для відновлення естетики зубів, що потрапляють у лінію посмішки. Це дозволяє надати зубам привабливої форми, а також відновити колір, який не відрізнятиметься від природних зубів.

 

Наступна стаття

Базовий курс: Техніка виготовлення бюгельних протезів

Бюгельні протези. Основні відомості Складові елементи бюгельних протезів Система технології бюгельного протезування[*] Планування і конструювання* Послідовність протезування – головні етапи ... Читати далі

Файли для скачування

Назва файлу Опис Розмір файлу
pdf Леманн - Архітектура коронкової частини зубів Анатомічна будова коронок верхніх і нижніх зубів з вказуванням середньостатистичних розмірів цілого зуба, його коронки, кількості коренів і короневих каналів
1 МБ
pdf Основні вимоги для відновлення естетики фронтальної групи зубів Стаття, що присвячена естетичним вимогам до побудови зубного ряду
243 КБ