Гальваноз

Штамповано-паяний протез – «ідеальна» конструкція для виникнення явища гальванізму
Штамповано-паяний протез – «ідеальна» конструкція для виникнення явища гальванізму

Згадане в попередньому дописі явище галаванізму потребує більш детального обговорення, бо воно стає причиною вкрай неприємного захворювання, що отримало назву «Гальваноз».

Гальваноз – це стоматологічне захворювання, зі симптоматикою подразнення слизової оболонки, що викликається явищем гальванізму, тобто виникненням електричного струму в ротовій порожнині людини зі встановленими металевими зубними протезами.

Цьому постійному електроструму, що отримав назву гальванічного, характерна мала сила і напруга. Він виникає між металами різного роду або їх оксидами, але за умови присутності провідника. Відкрив це явище Луїджі Гальвані – італійський учений, анатом. У процесі операції жаби він провів експеримент, внаслідок чого назвав це явище «тваринною електрикою». Від імені ученого було дано назву цьому виду струму.

Патогенез (що відбувається?) під час гальванозу:

Металевий зубний протез (що являє собою сплав металів), введений у ротову порожнину, може піддаватися електромеханічному (корозійному) процесу. З електрохімії відомо, що кожен метал, занурений у розчин електроліту, набуває визначений, властивий тільки йому потенціал. Цей потенціал вимірюється по відношенню до нормального водневого електроду, потенціал якого прийнято дорівнювати нулю. Метали, розташовані за збільшенням їх електродного потенціалу, утворюють ряд напруги. Якщо в порожнині рота знаходяться сплави металів з різними потенціалами, то при замиканні їх утворюються гальванічні елементи. Метал з високим негативним потенціалом гальванічного елементу розчиняється, тобто руйнується, піддається корозії.

В основі роботи гальванічного елементу лежать окислювально-відновні реакції. Метал з негативним електродним потенціалом окислюється і віддає іони в розчин. Ця здатність посилати іони в слину в різних металів виражена неоднаково. Так, залізо окислюється сильніше, ніж мідь; марганець – сильніше, ніж хром; нікель – сильніше, ніж олово, і т. д. Чим вище здатність металу окислюватися і віддавати іони в розчин, тим більш високий негативний потенціал він має і хімічно активніший.

Гальваноз_2

Активність гальванічного елементу порожнини рота, тобто здатність розчинення його електродів (зубних протезів), визначається і оцінюється величиною різниці потенціалів між ними, виникаючою силою струму і хімічною активністю електроліту (слини). Слина ж, як електроліт, у свою чергу багато в чому сприяє електрохімічним процесам між металевими протезами в ротовій порожнині.

Симптоматика

Суб’єктивні відчуття хворі відмічають через місяць або два після протезування металевими протезами, а саме:

  • характерний металевий присмак у роті;
  • кислий присмак, який не пропадає ні після прийому їжі, ні після чищення протезів;
  • свербіння ясен, а також больові відчуття, що проявляються печією, зокрема язика;
  • порушення смакових відчуттів, так при споживанні солодких продуктів, вони можуть відчуватися як гіркі чи кислі;
  • зміна слиновиділення (сухість), що обумовлена порушенням функції центральної і вегетативної нервової системи;
  • часті головні болі, через що хворий стає дратівливим і може відчувати знесилення і слабкість в усьому тілі (симптоми схожі з початковою стадією нежиті).

При огляді ротової порожнини часто не виявляють змін слизової оболонки, за винятком язика. Бічні поверхні і кінчик язика дещо набряклі.

Лікування

Лікування гальванізму починається з усунення причин, які спричинили захворювання, для цього лікарем-стоматологом проводиться санація ротової порожнини і з неї видаляються всі металеві конструкції, що спровокували це захворювання.

Найкращим виходом з цієї ситуації стане установка конструкції з іншого сплаву. Ефект після цієї процедури пацієнт відчує вже в перші дні, але не завжди. Іноді на позбавлення від симптомів йдуть місяці.

Металокерамічні протези – хороша альтернатива штамповано-паяним протезам для попередження явища гальванізму
Металокерамічні протези – хороша альтернатива штамповано-паяним протезам для попередження явища гальванізму

Також при потребі проводиться лікування місцевих запальних захворювань слизової порожнини рота, а також приймаються заходи по зміцненню загального імунітету.

Ускладнення і наслідки

Одним з постійних супутників гальванізму є послаблення імунної системи організму. Внаслідок чого можуть розвинутися інші супутні захворювання, безпосередньо не пов’язані з порожниною рота, а саме гострі респіраторні порушення, бронхіти, а також герпес.

Якщо своєчасно не вжити адекватні заходи, гальваноз стає причиною запалення слизової оболонки, алергії, обумовленої появою в слині продуктів корозії, а також передракових захворювань (зокрема – лейкоплакії).

Лейкоплакія ротової порожнини
Лейкоплакія ротової порожнини

Профілактичні заходи

Попередити захворювання під силу лише самому пацієнтові. Необхідно серйозно ставитися до гігієни ротової порожнини і встановленої протезної конструкції.

Щоб запобігти виникненню явища гальванізму, перевагу варто віддавати сучасним суцільнолитим ортопедичним конструкціям, виготовленим з однорідних металів, а не паяним мостовидним протезам.

При виникненні щонайменшого дискомфорту чи неприємних відчуттів у роті необхідно негайно звернутися до лікаря-стоматолога.

При дотриманні всіх вище перелічених правил ризик виникнення гальванозу та інших супутніх йому захворювань буде мінімальним.

Попередня стаття

Оцінка паяних протезів

Штамповано-паяний і, відповідно, суцільнолитий мостовидні протези. Здавалося, немає жодної різниці, але чи дійсно це так? Зубопротезування ... Читати далі

Наступна стаття

Оцінка суцільнолитих протезів

Суцільнолитий каркас металокерамічного мостовидного протеза Сучасне зубне протезування розвивається в двох напрямках: Дослідження і застосування матеріалів, ... Читати далі

Файли для скачування

Назва файлу Опис Розмір файлу
pdf Гальваноз Причини виникнення, симптоми, лікування та профілактика захворювання
172 КБ