Керамічні вкладки в повсякденній практиці

Препарування зубів, підготовка до зняття відбитку, фіксація накладок проводилася під операційним мікроскопом. Зуби були відновлені композитним матеріалом перед ортопедичним лікуванням.

Препарування почав з формування орієнтовних заглиблень на оклюзійній поверхні молярів, далі редукція горбиків і потрібного об’єму тканин з жувальної поверхні. Формування межі препарування в приясенній частині на сьомому зубі по апроксимальним поверхням і на вестибулярній поверхні, на шостому зубі межа проходила в приясенній частині тільки по апроксимальним поверхням, редукція горбиків, на п’ятому зубі редукція горбиків не була зроблена через збережений досить великий об’єм горбиків, препарування за типом INLAY, задіяли тільки дистальний контакт. Фінішна обробка проводилася борами з жовтим маркуванням.

Тимчасові вкладки виготовлялися за силіконовим ключем, єдиним блоком, для збереження ретенції. Ретракція м’яких тканин двома нитками: 000 і 2 UltraPak. Відбитковий матеріал використовувався Variotime Monophase.

Ретракція ясен
Ретракція ясен

При виборі фінальної конструкції було віддано перевагу керамічним вкладкам E.mах (Таблетка MT), виготовленим методом литтєвого пресування. Оскільки планувався адгезивний протокол фіксації, йому передувала ізоляція зубів кофердамом, далі піскоструминна обробка зубів, дотримання повного протоколу адгезивної фіксації на Choice (колір Translucent). Фінішна шліфовка і поліровка лінії переходу кераміки в зуб проводилася гумовими голівками різної дисперсності.

Фотозвіт роботи:

Фрагмент моделі з препарованими зубами
Фрагмент моделі з препарованими зубами

Вкладки на моделі:

Вкладка3_3 Вкладка3_4

Виготовлені вкладки
Виготовлені вкладки

Фіксація вкладок:

Вкладка3_6 Вкладка3_7 Вкладка3_8

Готовий результат
Готовий результат

Автор: Текнеджян Х. О., лікар стоматолог-ортопед

Попередня стаття

Пряма і непряма реставрація в жувальному відділі верхньої щелепи

Вихідна ситуація: Пряма реставрація зубів 1.4, 1.5, 1.6 і непряма зуба 1.7. Видалення старих пломб, виготовлення і фіксація композитної вкладки-накладки ... Читати далі

Наступна стаття

Коронка і вкладка в одному мікропротезі

Цей випадок не є надзвичайним, а швидше найзвичайнішим. Пацієнтка звернулася із скаргою на дискомфорт у зубі 46. Було проведене лікування ... Читати далі

Файли для скачування

Назва файлу Опис Розмір файлу
pdf Керамічні вкладки в повсякденній практиці Клінічний приклад виготовлення прескерамічних вкладок
231 КБ