Суцільнолиті коронки

1 Литі

Суцільнолита коронка – різновид металевої коронки, яка виготовляється методом прецензійного лиття з попередньо змодельованої воскової репродукції. Найбільш розповсюдженим матеріалом для виготовлення суцільнолитих коронок є сплави неблагородних металів (напр., КХС), менш розповсюдженими є сплави благородних металів (золоті сплави), через їх дорожнечу, адже не треба забувати, що суцільнолиті коронки є бюджетними конструкціями.

Суцільнолита золота коронка
Суцільнолита золота коронка

Показання до виготовлення суцільнолитих відновлювальних коронок практично не відрізняються від показань до виготовлення штампованих коронок:

  • Значний дефект твердих тканин зуба, який не можна відновити пломбою.
  • Як опорні частини мостовидного протеза – напевно, саме в цій ролі суцільнолиті коронки знайшли найбільше використання.
Металокерамічний мостовидний протез з опорною суцільнолитою коронкою
Металокерамічний мостовидний протез з опорною суцільнолитою коронкою
  • Як опорна коронка під знімний протез.

Протипоказання до виготовлення суцільнолитих коронок

Окрім загальномедичних показань:

  • Патологічна рухомість зубів ІІІ ступеню, коли відпадає доцільність як такого протезування.
  • Захворювання пародонту та
  • запальні процеси слизової оболонки, після усунення яких можна проводити подальше протезування.

Існує протипоказання, яке притаманне як штампованим коронкам, так і суцільнолитим коронкам, втім лише для фронтального відділу зубного ряду: різців, іклів і в певній мірі верхніх премолярів, тобто зубів, які потрапляють у так звану «лінію посмішки»: це не бажання пацієнта користуватися зубними протезами, що не відповідають естетичним вимогам, які висуваються на сьогоднішній день до ортопедичних конструкцій.

Погодьтеся, суцільнолиті коронки у фронтальному відділі зубного ряду виглядають не надто естетично
Погодьтеся, суцільнолиті коронки у фронтальному відділі зубного ряду виглядають не надто естетично

Проте це стосується лише естетики, але не функціональності, як у випадку зі штампованими коронками: суцільнолиті конструкції, на відміну від штампованих, можна повноцінно використовувати за призначенням, тобто подрібнювати та перетирати їжу.

Суцільнолиті коронки (праворуч) виглядають куди більш функціонально за штамповану коронку
Суцільнолиті коронки (праворуч) виглядають куди більш функціонально за штамповану коронку

Переваги суцільнолитих коронок

Згідно цінової категорії, переваги суцільнолитих коронок варто порівнювати зі штампованими.

  1. Як вже згадувалося, вони функціональніші: цими конструкціями можна повністю відновити анатомічну форму зуба і відтворити точкові та оклюзійні контакти.
Суцільнолита коронка на гіпсовій моделі
Суцільнолита коронка на гіпсовій моделі
  1. Внаслідок більш прогресивного методу виготовлення край коронки щільно охоплює шийку зуба, що попереджає травмування маргінального краю (пришийкової ділянки).
  2. Дешевизна виготовлення, що незначно перевищує за вартістю штамповану коронку, проте фактично за ці самі гроші пацієнт отримує ортопедичну конструкцію позбавлену більшості негативних сторін штампованої коронки (за виключенням порівняної естетичності).
  3. Незрівнянно більша біологічна інертність у ротовій порожнині. Проте цей момент стосується більше мостовидних конструкцій, про що йшла мова в попередніх дописах.

Недоліки суцільнолитих коронок

У порівнянні зі штампованими коронками в суцільнолитих коронок недолік лише один, проте відносний:

  1. Більш значне препарування твердих тканин зуба через більшу товщину стінок коронки і потребу у відтворенні його анатомічної будови. Відносність цього недоліку полягає в тому, що глибина препарування залежить від клінічних (наявних) умов, в яких перебуває зуб призначений під препарування, зокрема вона залежить від ступеню дефекту твердих тканин зуба.
  2. Неестетичність – у порівнянні з іншими ортопедичними конструкціями. Проте цей недолік теж відносний, адже суцільнолиті коронки зазвичай використовуються поза межею «лінії посмішки» (чи майже за межею, див. наст. фото), де естетичність відходить на другий план, поступаючись місцю функціональності та дешевизні, де в суцільнолитих коронок у співвідношенні: ціна/якість на сьогоднішній день просто немає конкурентів.
Посмішка відомого голлівудського кіноактора Бена Афлека демонструє, що навіть заможні люди не проти при можливості зекономити
Посмішка відомого голлівудського кіноактора Бена Афлека демонструє, що навіть заможні люди не проти при можливості зекономити
А от ще одне фото кіноактора
А от ще одне фото кіноактора
Попередня стаття

Оцінка суцільнолитих протезів

Суцільнолитий каркас металокерамічного мостовидного протеза Сучасне зубне протезування розвивається в двох напрямках: Дослідження і застосування матеріалів, ... Читати далі

Наступна стаття

Знову про естетику

А тепер настав час поговорити про естетику, а точніше про естетичну відповідність ортопедичних конструкцій до природних зубів. Відразу обмовимося, ідеальних ... Читати далі

Файли для скачування

Назва файлу Опис Розмір файлу
pdf Суцільнолиті коронки Переваги та недоліки, показання та протипоказання до виготовлення
226 КБ