Феномен Попова-Годона

«Природа не терпить пустоти», – напевно, багато кому знайомий цей вираз, узятий із самого життя. Цей факт не оминув і зубощелепної системи людини, в якій внаслідок втрати зубів відбуваються доволі цікаві зміни: місце втраченого зуба поступово намагаються зайняти інші – або сусідні зуби, або ж зуби із протилежного зубного ряду.

Перший випадок, так звана конвергенція зубів, що являє собою зближення зубів (частіше це набуває форми зміни їх нахилу) у бік дефекту зубного ряду.

У другому випадку даний процес отримав назву «Феномен Попова-Годона» – тобто зміщення зубів у результаті втрати зуба-антагоніста, тобто зуба протилежного зубного ряду.

Обидва варіанти у випадку тривалості цього деструктивного процесу (адже він відбувається поступово) призводять з часом до ускладнення протезування наявного дефекту зубного ряду, особливо у другому варіанті, на якому ми хотіли зупинитися детальніше на прикладі однієї роботи (клінічного випадку).

Вихідна ситуація:

Вид з правого боку
Вид з правого боку

двосторонній кінцевий дефект верхнього зубного ряду (тобто наявні зуби розташовані лише з одного боку дефекту) та

Вид з лівого боку
Вид з лівого боку

односторонній кінцевий дефект нижнього зубного ряду.

Щоб побачити феномен Попова-Годона в дії варто провести умовну лінію, що проходила (проходитиме) по жувальним горбикам кутніх зубів.

3. Правий бік (лінія)

Як бачите наявні зуби нижнього зубного ряду значно змістились у вертикальному напрямку через відсутність на них жувального навантаження. Саме зміщення зумовлене характером розміщення зубів в альвеолі щелепної кістки.

Для порівняння ситуація з іншого (лівого) боку
Для порівняння ситуація з іншого (лівого) боку

Давайте поглянемо на ситуацію, що склалася після постановки штучних зубів:

Вид з правого боку
Вид з правого боку
Вид з лівого боку
Вид з лівого боку

Така постановка штучних зубів, в яких жувальні горбики знаходяться в одній площині, відповідає естетичним і функціональним вимогам, що висуваються до знімного протеза.

Але через брак місця зубний технік був вимушений спиляти жувальні горбики штучних кутніх зубів у ділянці зміщення зубів-антагоністів, бо в іншому випадку він не зміг би здійснити правильну постановку штучних зубів.

6. Вид зверху (лінія)

Ясна річ, через відсутність жувальних горбиків знизилась функціональна цінність знімного протеза (знизився його жувальний ефект), але в зубного техніка, який здійснював постановку штучних зубів, просто не було іншого вибору.

Наведений клінічний випадок – демонстрація прояву феномена Попова-Годона лише в незначній мірі, у складних випадках вкрай ускладнюється протезування дефекту зубного ряду (див. наступне фото).

При втраті зуба можливий розвиток іншої ситуації, коли зуб протилежного зубного ряду не маючи опори, якби «займає місце» втраченого зуба.

Тому при втраті природних зубів не зволікайте на їх заміну штучними аналогами для запобігання в подальшому виникнення подібної ситуації, описаній у даній статті.

Бережіть себе і свої зуби. 🙂

Попередня стаття

Зміни в зубощелепній системі, які відбуваються при повній втраті зубів

У попередніх розділах вже згадувалося таке явище, як атрофія альвеолярного відростка, та її негативні наслідки. Тепер же прийшов час поговорити ... Читати далі

Наступна стаття

Нумерація зубів у стоматології

Завдання системи нумерації зубів – оптимізувати діагностику порожнини рота пацієнта і максимально конкретно внести отриману інформацію в його амбулаторну карту. ... Читати далі