Підбір та постановка штучних зубів

Постановка_1

  • Підбір штучних зубів для передньої та бічних ділянок зубного ряду.
  • Показання до вставлення штучних зубів на приточуванні й штучних яснах.
  • Правила постановки штучних зубів.
  • Особливості постановки штучних фарфорових зубів.

Загіпсувавши отримані з клініки моделі в оклюдатор, розпочинають конструювання штучних зубних рядів.

Для цього необхідно підготувати гіпсові моделі. З цією метою з моделей видаляють воскові базиси з оклюзійними валиками, і виготовляють нові воскові базиси. Їх укріплюють дротом, якщо планують у майбутньому проводити попередню перевірку постановки штучних зубів на воскових базисах у порожнині рота пацієнта. Якщо відбулась значна атрофія альвеолярного гребеня, розтопленим воском на базисі протезу формують валик трикутної форми товщиною 2-3 мм. таким чином, щоб його зовнішній край знаходився на рівні середини альвеолярного відростка.

За наявності добре збереженого альвеолярного відростка верхньої щелепи у фронтальному відділі постановку штучних зубів проводять на приточуванні. Особливістю постановки зубів на приточуванні є те, що їх припасовують безпосередньо до ясен, а це створює імітацію природних зубів.

У разі значної атрофії альвеолярного відростка постановку штучних зубів у фронтальному відділі проводять на штучні ясна, які у вигляді сідла охоплюють беззубий альвеолярний відросток. Така постановка вимагає менших витрат часу, але є менш естетичною.

Постановка штучних зубів на штучних яснах і на приточуванні
Постановка штучних зубів на штучних яснах і на приточуванні

Постановку штучних зубів у бічному відділі у всіх випадках проводять на штучних яснах. Це сприяє правильному розподіленню жувального тиску і досягненню більшої стійкості протеза під час виконання функції.

Кожний штучний зуб припасовують до ясен і, зрештою, проводять припасовку до антагоністів без ознак підвищення прикусу. Обробку штучних зубів, зокрема їх укорочення, проводять фрезами, карборундовими каменями, з використанням бормашин або мікромоторів.

Робота при обробці вимагає особливих правил дотримання техніки безпеки. У такому разі штучний зуб слід міцно тримати великим та вказівним пальцями, а поверхня, яку обробляють, повинна бути добре освітленою.

Положення пальців під час обробки штучних зубів
Положення пальців під час обробки штучних зубів

Пришліфувавши штучні пластмасові зуби до необхідних розмірів, їх приміряють до воскового базису, і тільки переконавшись, що штучний зуб відповідає відведеному для нього місцю, розігрітим шпателем розм’якшують восковий валик і фіксують у ньому штучний зуб, орієнтуючи його за естетичними та оклюзійними вимогами.

Постановка фронтальних зубів
Постановка фронтальних зубів

Верхні фронтальні зуби ставлять зі зміщенням у присінковому напрямку на 2/3 їх товщини від середини альвеолярного відростка. Це зумовлено естетичними вимогами (утримання верхньої губи від западання, створення необхідного перекриття верхніми зубами нижніх), а також для правильної вимови звуків.

Шийки нижніх фронтальних зубів під час постановки розміщують суворо посередині альвеолярного гребеня з невеликим нахилом ріжучих країв дозовні або досередини, залежно від виду прикусу і створення контакту з антагоністами.

Саме таке розміщення нижніх фронтальних зубів зумовлене необхідністю створити перекриття та спрямувати тиск, який виникає під час відкушування їжі, на середину альвеолярної відростка, що сприяє фіксації протеза і запобігає перевантаженню відповідних тканин.

Постановку штучних зубів у бічних відділах верхньої і нижньої щелеп проводять посередині альвеолярного відростка.

Постановка штучних зубів у фронтальному та бічному відділах
Постановка штучних зубів у фронтальному та бічному відділах

У такому разі міжальвеолярна лінія, з’єднуючи середини альвеолярних відростків верхньої і нижньої щелеп, повинна проходити через середину жувальних поверхонь штучних зубів. Дотримання цих вимог створює умови для правильного розподілу жувального тиску на підлеглі тканини і сприяє стійкості протеза під час виконання функції, особливо на нижній щелепі.

У разі значної атрофії альвеолярного відростка і тіла щелепи виникає значна невідповідність між щелепами в трасверзальній площині і міжальвеолярна лінія має великий нахил. За такої умови виникають великі труднощі в постановці штучних зубів. Однак і за такої клінічної картини слід дотримувати вищезгаданого правила, створюючи зворотне перекриття (щічні горбки нижніх молярів перекривають щічні горбики верхніх молярів).

Жувальні поверхні штучних зубів повинні бути ретельно пришліфовані до зубів-антагоністів із збереженням їх правильного співвідношення в медіально-дистальному напрямку.

Правильне співвідношення штучних зубів
Правильне співвідношення штучних зубів

Підбір і розташування штучних зубів проводять згідно наявної клінічної картини, орієнтуючись на збережені природні зуби. При відсутності фронтальних зубів штучні зуби підбирають відповідно до орієнтирів, нанесених лікарем на присінковій поверхні верхнього оклюзійного валика.

Загалом штучні зуби підбирають за трьома параметрами: за розміром, фасоном (формою) та кольором.

Основним критерієм підбору, як вже зазначалося, є наявні природні зуби. Також додатковим орієнтирами слугують:

Для розміру – протяжність дефекту зубного ряду і ступінь атрофії альвеолярного гребеня.

Фасону – форма обличчя пацієнта (зазвичай, використовується вкрай рідко).

Прийнято виділяти 3 типи людського обличчя: квадратне, овальне та трикутне. Згідно тих типів підбирається фасон штучних зубів (див. фото):

Постановка_7

Колір – стать (у чоловіків зуби зазвичай темніші за жіночі) та

%d0%b2%d1%96%d0%b4%d0%b1%d1%96%d0%bb%d1%8e%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d1%8f_10

вік (з віком зуби темнішають) пацієнта.

Тепер розглянемо особливості постановки штучних фарфорових зубів (не плутати з керамічними зубами, які виготовляються індивідуально).

Планка стандартних фарфорових зубів
Планка стандартних фарфорових зубів

Фарфорові зуби виготовляють фабричним шляхом. Так як фарфорові зуби не з’єднуються монолітно з пластмасою базису, тому для їх кріплення розроблені спеціальні пристрої. Крампони розташовані на зубах фронтальної групи. Вони виготовляються з металу у вигляді штифтів, що закінчуються ґудзикоподібним потовщенням, за допомогою яких вони фіксуються в базисі протеза. Жувальні зуби мають отвори, в які заходить пластмаса (такі зуби називаються діаторичними). Таким чином фарфорові зуби фіксуються в базисі протеза.

Крампонний фарфоровий зуб
Крампонний фарфоровий зуб

Фарфорові зуби під час їх пришліфовування вимагають точності, обережності, використання спеціальних інструментів тощо. Припасовувати фарфорові зуби потрібно дуже обережно, щоб не ослабити кріплення крампонів. Забороняється проводити вкорочення крампонів, що призводить до погіршення фіксації зубів у базисі протеза. Проводячи пришліфовування фарфорових зубів, необхідно дотримуватися певних правил, зокрема, не доводити фарфорові зуби до перегрівання та появи свічення, що стає причиною виникнення тріщин або розколювання зубів. Під час пришліфовування необхідно постійно проводити зволожування поверхні зуба.

Кожен фарфоровий зуб після необхідної підготовки фіксують у восковому базисі аналогічно пластмасовому.

Постановка_10

Переваги фарфорових зубів перед пластмасовими:

  • Підвищений опір стиранню.

Недоліки:

  • Складність у роботі.

Стосовно ж естетики: донедавна було прийнято вважати, що стандартні фарфорові зуби естетичніше за пластмасові, проте це не відповідає дійсності – сучасні штучні пластмасові зуби абсолютно не поступаються в естетиці фарфоровим. А широкий вибір, що задовольнить навіть найвибагливіший смак, разом із зручністю в роботі, зробили штучні пластмасові зуби незамінними в знімному протезуванні, і практично витіснили з вжитку стандартні фарфорові.

Попередня стаття

Протезування на телескопічних коронках

Бюгельний знімний протез з телескопічною фіксацією Протезування на телескопічних коронках зазвичай застосовується при реабілітації літніх пацієнтів, ... Читати далі

Наступна стаття

Постановка штучних зубів у часткові пластинкові протези

У виготовленні знімних протезів є вкрай важливою постановка штучних зубів, власними якими відновлюється дефект зубного ряду. При постановці штучних зубів ... Читати далі