У профілактиці виникнення карієсу істотну роль грає правильне збалансоване харчування.
Брак білків призводить до порушення мінералізації твердих тканин, надлишок у раціоні вуглеводів посилює можливість захворювання на карієс. Тому, для формування здорових зубів є важливим якісний склад їжі та її оптимальна кількість.
У профілактиці карієсу особливе місце належить вітамінам. Встановлено, що задовго до виникнення цього захворювання, у тканинах зуба різко зменшується вміст аскорбінової кислоти.
У країнах Азії для профілактики карієсу стоматологи рекомендують споживати рис, особливо його лушпиння. Це підтверджується науковими дослідженнями. Також благотворну дію на зуби чинить кукурудза, а точніше – метафосфорна кислота, що входить до її складу.
Розквіт карієсу в 20-му столітті співпав із значним збільшенням вживання цукру. Карієсотворча дія вуглеводів пояснюється тим, що для їх розщеплення на більш прості сполуки ротова порожнина має ідеальні умови: повний набір ферментів мікробного походження, постійна (близько 37 градусів) температура, вологість, майже нейтральна кислотність. Достатньо лише додати сюди субстрат – прості вуглеводи, і реакція розщеплення починає швидко розвиватися. Білки, жири і складні вуглеводи до метаболізму не здатні, оскільки в ротовій порожнині для них немає відповідних ферментів, які змогли б активувати реакцію.
Переробка вуглеводів закінчується утворенням органічних кислот – молочної і піровиноградної, які і розщепляють зубну емаль. Правда, тут слід сказати, що вуглеводи, які містяться в овочах і фруктах, мають властивість перешкоджати розвитку карієсу.
Тому, по можливості необхідно замінювати цукор іншими солодкими на смак продуктами, які не сприяють розвитку карієсу. Необхідно також позбутися шкідливої звички їсти солодощі перед сном і між прийомами їжі, оскільки вони складаються з липких і в’язких речовин, які надовго затримуються в ротовій порожнині. Досить з’їсти тістечко чи цукерку, як підвищена концентрація цукру збережеться в ній упродовж 20-40 хвилин. Якщо це правило було порушене, то треба обов’язково почистити зуби чи прополоскати рота.
Практичні рекомендації по зменшенню негативного впливу цукру:
|
На жаль, у наш час люди звели нанівець властивості їжі, що самоочищається. Уважно придивіться до того, що їсте. Багато хто віддає перевагу м’якому хлібу, перекрученому м’ясу, овочам, подрібненим на терці. Такі продукти накопичуються у важкодоступних для зубної щітки місцях – міжзубних проміжках, карієсних порожнинах, ясенних кишенях. За статистикою, люди, яким властива “жувальна лінь”, складають більше половини тих, хто страждає на карієс.
Очищаючі властивості мають тверді овочі і фрукти: яблука, груші, морква, огірки та ін.
Механізм самоочищення ротової порожнини працює таким чином: у процесі жування твердих продуктів їх шматочки пересуваються по поверхні зубів і механічно звільняють їх від нальоту. Тверда їжа стимулює слиновиділення, завдяки якому залишки продуктів вимиваються з ротової порожнини.
Тверді продукти необхідно їсти останніми, а також після солодкої, липкої, м’якої їжі. Необхідно дотримуватися правила: сніданок, обід і вечерю завершувати яблуками, морквою чи подібними продуктами.
Склад їжі впливає на регуляцію діяльності слинних залоз, а також на склад слини. Тому, слинки потечуть у буквальному значенні, якщо вживати тверді, сухі, солоні, гострі продукти з апетитним запахом. Сухарі і сухе печиво також стимулюють секрецію слинних залоз і сприяють самоочищенню ротової порожнини.
Також на зубну емаль негативно впливає як надмірно гаряча, так і занадто холодна їжа. Не меншу небезпеку приховує різка зміна температурного режиму. Подібні перепади часто викликають утворенням мікротріщин на поверхні зубів. Тому дуже важливо відстежувати температуру їжі, що споживається.
Окрім того, варто пам’ятати, що добре пережована їжа не лише забезпечує ідеальні умови для функціонування шлунку і кішковика, але і зміцнює пародонт, сприяє тому, що цінні поживні речовини (власне, заради чого ми і живимося), не перетворюються на “транзитних пасажирів”, а приносять користь усьому нашому організму.
А ви знаєте, що люди, які люблять газовані напої на 62% більше схильні до карієсу.