Здоров’я зубів і дієта

%d1%82%d0%b5%d1%80_%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%96%d1%94%d1%81_20

Щоб зберегти зуби красивими і здоровими, необхідно знизити споживання вуглеводів і насичувати організм корисними продуктами. Хворі зуби, окрім естетичної проблеми, можуть бути причиною серйозних захворювань серця, нирок, печінки, суглобів.

Карієс не лише вражає ротову порожнину, але і завдає шкоди організму в цілому. Саме тому, важливо не лише своєчасно відвідувати стоматолога, але і дотримуватися правильного для зубів харчування, яке не лише подарує вам білосніжну посмішку, але і не змусить думати над питанням як схуднути.

З точки зору здорового харчування, лідерські позиції займають кальцій, вітамін D і фтор. Кальцій є основним будівельним елементом, сприяючим міцності зубів і кісток. Цей мікроелемент присутній у великих кількостях у наступних продуктах – молоко, твердий сир, сир, брокколі, соя, інжир, кунжут, хліб грубого помелу.

Споживання вітаміну D сприяє нормальному засвоєнню кальцію і фосфору, а також запобігає утворенню зубного каменю. Поповнити в організмі запаси цього вітаміну можна за допомогою таких продуктів, як – петрушка, риб’ячий жир, яєчний жовток, гриби, ікра, вершкове масло.

Фтор, який сприяє захисту зубної емалі, від кислоти, що руйнує її, можна знайти у волоських горіхах, червоній рибі, чорному чаї.

Фосфор, у парі з вітаміном D, регулює поширення кальцію і зміцнює зубну емаль. У великих кількостях його можна знайти в рибі, яловичині, молоці, сирі, квасолі, горосі, у вівсяній і перловій крупі.

Піклуючись про здорове харчування, не треба забувати про продукти, багаті залізом. Залізо не лише потрібне для нормалізації кровообігу, але попереджає ризик розвитку пародонтозу. Залізо міститься в печінці, червоному м’ясі, яблуках, квасолі і гречаній крупі. Ідеальною для поповнення організмом заліза є гречана дієта.

Вітамін В6 не лише покращує засвоєння жирних кислот, але і нарівні з вітаміном С, дуже корисний для здоров’я ясен. Вітамін В6 присутній у пророщеній пшениці, висівках, картоплі, моркві, помідорах, бананах, полуниці, у волоських горіхах і фундуку, а також у дріжджах і свинині. Вітамін С зустрічається практично в усіх овочах, яблуках, смородині, шипшині і цитрусах.

Якщо систематично споживати корисні продукти, стежити за гігієною порожнини рота і регулярно проходити стоматологічний огляд, то проблем, пов’язаних із зіпсованими зубами, можна буде уникнути.

Попередня стаття

Кава захищає від карієсу – дослідження

Бразильським ученим (хто б сумнівався!) вдалося довести, що поліфеноли, що містяться в кавових зернах, ефективно знищують бактерії, що викликають карієс. ... Читати далі

Наступна стаття

Пульпіт

Для більшості приводом звернутися до лікаря-стоматолога може бути лише сильний зубний біль, який найчастіше свідчить про появу пульпіту - запалення ... Читати далі