Нориця зуба

Ясенна нориця (свищ) разом з кістою є поширеною формою ускладнень хронічного періодонтиту.

Як правило, нориця виникає при гранулюючій формі періодонтиту, якщо розростання грануляції призводить до утворення дефекту через руйнування тканин, що оточують зуб. Грануляція, розростаючись, руйнує навколишні тканини.

У слизовій оболонці приблизно на рівні верхівки зуба формується дефект і в результаті виникає нориця. Іноді грануляція може створити вихід на шкірі обличчя і в м’яких тканинах щоки. З часом може розвинутися косметичний дефект обличчя, через який виділятиметься гнійний вміст.

Поява нориці часто свідчить про неефективність лікування, коли після закриття карієсу, мікроорганізми продовжують впливати на зуб, руйнувати його і викликати запалення.

При тому, що нориця при періодонтиті – це відносно сприятливий варіант (продукти запалення видаляються назовні), на нього необхідно звернути пильну увагу.

За одне відвідування лікаря нориця не лікується. Її лікування починається з лікування періодонтиту. А лікування періодонтиту – з обстеження хворого зуба. Виконується механічне очищення порожнини і каналу зуба від каріозних мас, обробка антисептиками і пломбування усієї порожнини. Повне очищення від мікроорганізмів досягається за допомогою антибактеріальних паст, ультразвукової і лазерної обробки та іншими способами.

У лікуванні використовуються антибіотики, антигістамінні препарати (супрастін, тавегіл і т. д.). Іноді призначаються протизапальні засоби. Дуже ефективне місцеве лікування сольовими (гіпертонічними) розчинами. Зазвичай застосовують гіпертонічні ванни, що знижують запалення і знімають набряк.

Грамотне лікування зуба завершується самостійним закриттям нориці. Але іноді лікарі удаються до видалення грануляції, що сильно розрослася, і видалення грануляційних тяжів.

Попередня стаття

Гранулема зуба

Гранулема зуба – це обмежене запалення періодонту, яке є невеликим гнійним мішечком, розташованим у ділянці зубного кореня. Насправді, це захворювання ... Читати далі

Наступна стаття

Кіста зуба

Кіста зуба – це дуже підступне і небезпечне захворювання. Само слово "кіста" пішло від грецького "kystis" – пухир. Тобто, кіста ... Читати далі