Кіста зуба

Кіста зуба – це дуже підступне і небезпечне захворювання.

Само слово “кіста” пішло від грецького “kystis” – пухир. Тобто, кіста – це захворювання, при якому в організмі утворюється щільна порожнина, як правило, заповнена кашкоподібним або рідким вмістом (бактеріями, померлими клітинами і т. д.).

Кіста зуба, як правило, утворюється в ділянці верхівки кореня, через неефективне лікування кореневих каналів або при серйозних ускладненнях хронічного періодонтиту. Продукти розкладання пульпи є причиною розсмоктування кісткової тканини на верхівці зубного кореня – і утворюється кіста. Також кіста може залишитися при видаленні зуба. При цьому її розростання і подальше руйнування навколишніх тканин може тривати далі.

До інших причин виникнення кісти відносять:

  • механічні ушкодження;
  • інфекції зубів або носоглотки;
  • неправильно підібрані коронки;
  • порушення нормального розвитку зубів.

Кіста в основному росте повільно. Іноді вона тривалий час ніяк не проявляє себе, але під зовні здоровим зубом відбувається руйнування кореневої системи зуба і кістки, а порожнеча, що утворилася, продовжує розширюватися, заповнюючись мертвими тканинами і гноєм.

Дефект кісткової тканини, що посилюється, часто викликає важкі загальні і місцеві ускладнення. Головною складністю в діагностуванні кісти зуба є те, що виявити кісту, навіть при ретельному огляді, дуже важко, вона може визрівати роками і за цей час жодного разу не потурбує свого хазяїна. Виявити її можна лише за допомогою рентгену.

Але кіста, що зачаїлася, рано чи пізно дає про себе знати. Запалення кісти може викликати практично все, що завгодно: переохолодження, стрес, простуда, зниження імунітету, важка фізична чи розумова робота.

При запаленні кісти відчувається сильний зубний біль, розпухання ясен і підвищення температури. Несвоєчасне лікування кісти зуба може призвести до руйнування кістки, а запущена зубна кіста може викликати виникнення різних ускладнень, серед яких:

  • поява гнійних вогнищ;
  • переломи щелепи;
  • запалення накісниці і кісткової тканини щелепи;
  • випадання зубів у ділянці кісти;
  • зараження крові;
  • флегмона шиї або обличчя (гостре гнійне запалення м’яких тканин обличчя);
  • виникнення як доброякісних, так і злоякісних пухлин.

Для лікування кісти застосовуються хірургічний і терапевтичний методи. При хірургічному лікуванні кісту видаляють разом з верхівкою кореня зуба (резекція кореня). Порожнина, що утворилася, очищається і ушивається.

Витягнена кіста з лунки видаленого зуба

Якщо клінічний випадок не так запущений, то удаються до допомоги терапевтичної стоматології. Спочатку зуб з кістою знеболюється і прочищається його кореневий канал, потім здійснюється промивання дезинфікуючими розчинами, застосовуються протимікробні засоби. До подальшого лікування можна переходити лише тоді, коли порожнина кісти повністю очищена від мікробів і пошкоджених клітин. Далі в порожнину кісти вводиться спеціальна паста, що стимулює на місці ушкодження зростання здорової кісткової тканини. Потім пломбують зуб і певний час ведуть за ним спостереження. Якщо через 2 роки на рентген-знімку кісти немає, значить, лікування пройшло успішно.

Попередня стаття

Нориця зуба

Ясенна нориця (свищ) разом з кістою є поширеною формою ускладнень хронічного періодонтиту. Як правило, нориця виникає при гранулюючій формі періодонтиту, ... Читати далі

Наступна стаття

Пародонт і його функції

Ясна, цемент кореня зуба, періодонт (щільна тканина, що утримує корінь зуба в лунці) і кісткова тканина лунки (альвеоли), в якій ... Читати далі