Нині існує приблизно 400 теорій причин появи карієсу зубів, що засвідчує складність механізмів, які призводять до розвитку цього захворювання. Це і харчові уподобання, і спадкова схильність, і вплив довкілля, і особливості способу життя, а також стрес і шкідливі звички.
Одна з останніх теорій полягає в тому, що в результаті недотримання гігієни ротової порожнини – нерегулярному догляду і чищенню зубів – на емалі виникає м’який наліт, який міцно зв’язується з поверхнею зуба і стає місцем локалізації різноманітних бактерій. Мінеральні солі в складі нальоту сприяють його ущільненню. Це утворення називається зубною бляшкою. Виявлено, що бактерії, які локалізуються в бляшці, виробляють молочну кислоту, яка може стати причиною демінералізації емалі, що і дає поштовх карієсу.
Вплив бактерій, що знаходяться в зубній бляшці і викликають карієс, в кожної людини проявляється не однаково. У більшості людей слабо виражена стійкість до карієсу, у других вона дуже висока. Це пов’язано із станом захисних систем організму, а також супутніми захворюваннями. Доведено, що активніше розвивається карієс у людей з ослабленим імунітетом.
Велику роль грає властивості і склад слини. Встановлено, що в осіб, схильних до карієсу, слина більш в’язка і в ній порушено співвідношення вмісту мінеральних солей.
Крім того, істотну роль у виникненні карієсу грають такі чинники:
1. Географічні особливості. У різних країнах різний відсоток населення уражається карієсом. Цей факт учені пов’язують з кліматом, вмістом мікроелементів і мінеральних солей у ґрунті і воді, різновидами опадів.
Найбільш вивчений взаємозв’язок карієсу із вмістом фтору в складі питної води. У природі фтор поширений у воді, рослинах, ґрунті. Для людини основним джерелом фтору є питна вода. Навіть в одному і тому ж місті, залежно від вмісту фтору в джерелі води, цілком можливе різне ураження людей карієсом.
2. Харчування. Овочі, фрукти, натуральна багата вітамінами їжа, правильне співвідношення жирів, білків і вуглеводів дають вищу стійкість до карієсу. Через споживання натуральних продуктів інтенсивність і поширеність карієсу в сільського населення менша, ніж у міського.
Характер харчування складається під впливом історичних умов і національної культури. Менш сприятлива рафінована їжа. Кулінарна обробка їжі, вживання різних синтетичних добавок і консервантів, збільшують ризик виникнення карієсу.
Найбільшу небезпеку для розвитку карієсу являє надлишок в їжі вуглеводів, особливо рафінованих цукрів. У людей, які працюють у кондитерському виробництві, карієс виникає інтенсивніше.
3. Також на поширеність карієсу впливають соціальні чинники. Є ряд професійних шкідливостей, що впливають на зубну емаль. До них відносяться відходи виробництва, що пов’язані із солями важких металів, виробництво кислот і лугів та ін.
4. Супутні і перенесені захворювання (туберкульоз, ревматизм, рахіт та ін.) також сприяють розвитку карієсу. Якщо ці чи інші захворювання були в людини в ранньому дитинстві, відбувається порушення правильного формування тканин зубів – вони стають більш чутливими до карієсу.
5. Стать має певне значення. Карієс у жінок виникає частіше, ніж у чоловіків, що пов’язано з гормональною перебудовою організму під час вагітності і годування грудьми. Збільшенню поширення карієсу в жінок сприяє більш часте вживання ними в їжу борошняних і солодких продуктів.
А ви знаєте, що причина виникнення карієсу довгий час залишалася невідомою. Цікаву гіпотезу висунув у Х ст. бухарський лікар Авіцена. Він припустив, що зуби ушкоджує особливий черв’як, який прогризає в них ходи. Правда, після пильного вивчення хворих зубів черв’як так і не був виявлений.