Комерційне протезування

Причиною написання цього допису послужила стаття, уривок з якої пропонуємо вашій увазі:

«Останнім часом у медицині з’явилося нове поняття. Ім’я йому – комерційний діагноз. Якщо помилковий діагноз ставиться хворому через незнання лікаря, то комерційний діагноз – це найчастіше помилковий діагноз, який ставиться умисне і піддає пацієнта необґрунтованому обстеженню і лікуванню, супроводжується фінансовими витратами на оплату цих обстежень і лікування. Це особливий різновид шахрайства вже на стадії первинного огляду і обстеження хворого.

У народі такі діагнози називають «викачуванням грошей». Зазвичай у нав’язуванні комерційного діагнозу є присутніми залякування, створення страху і психологічної залежності.

…Комерційні діагнози – це не випадковість, а закономірність у медицині. Комерційні діагнози не лише завжди неточні або помилкові, але надмірне втручання в їх діагностику і «позбавлення» від них може завдати непоправної шкоди здоров’ю людини. Часто такі діагнози ставляться тільки заради отримання прибутку.

…У кожній галузі медицини є свої комерційні діагнози, і нерідко, проходячи через різних фахівців, людина отримує цілий «букет» таких діагнозів. Вони існують у будь-якій країні світу, але їх поява найчастіше є результатом жадності лікарів, відсутності контролю лікарської практики з боку відповідних установ і органів, наявності великого впливу фармацевтичних компаній на систему охорони здоров’я.

…Ще одна особливість комерційних діагнозів полягає в тому, що їх часто нав’язують разом, тобто декілька діагнозів відразу, проте механізм розвитку таких захворювань (їх патофізіологія) може бути настільки різним і протилежним, що один діагноз може повністю виключити інший діагноз. Проте практично ніхто з хворих не знає цих особливостей виникнення і розвитку захворювань, та зате чує від майже усіх друзів, знайомих і родичів, що в них теж є такі проблеми, а значить, виникає помилкове переконання, що це дуже поширені захворювання… С.С. Попов, лікар-стоматолог».

А що стосовно стоматології? Звичайно і тут є шахраї, які «лікують» здорові зуби або ж їх видаляють без всякої потреби (часто після того самого «лікування») для того щоб запротезувати наявний дефект зубного ряду. Втім, все таки треба більше боятися непрофесіоналізму в стоматології, ніж злого умислу: бо через непрофесіоналізм людство втратило зубів незрівнянно більше.

Проте в стоматології є один аспект, який деякі люди помилково відносять до комерціалізації діагнозу – це різна ціна на здавалося б подібні надані послуги. Загалом «подібні» – на погляд пацієнта, але не наявного стану справ, адже, погодьтеся, пломбування каріозної порожнини і пломбування каріозної порожнини з пломбуванням кореневих каналів – у загальному подібні стоматологічні маніпуляції, проте в другому варіанті ці маніпуляції займають набагато більше часу і витрати матеріалів, що і відбивається на ціні наданих послуг. Крім того, звичайно, мають значення і матеріали, що при цьому використовуються: якість теж має свою ціну, як і професіоналізм спеціаліста. Про це теж варто пам’ятати.

Ці самі принципи можна застосувати в ортопедичній стоматології, особливо при застосуванні імплантації, яка є доволі дорогим, але досить ефективним засобом усунення наявних дефектів зубного ряду. Зазвичай людям пропонують на вибір: імплантацію або ж виготовлення незнімної або знімної ортопедичної конструкції, вказуючи на їх переваги та недоліки. Те саме стосується і матеріалів, з яких вони будуть виготовлятися: якість, естетичність, біосумісність матеріалів теж має свою ціну.

Здавалося, цілком очевидні речі, які деякі люди просто не хочуть сприймати, починаючи звинувачувати спеціалістів у шахрайстві. Причин такої поведінки може бути багато, проте, як нашу думку, основна – це бажання отримати найкраще лікування (терапевтичне і ортопедичне) за найменшу ціну, що в принципі є лише утопією, тобто не відповідає дійсності. Але цей очевидний факт не зупиняє шукачів подібної життєвої ідеології, через що їм доводиться підтверджувати власним життям добре відомий принцип: «Скупий платить двічі».

Попередня стаття

Вісім речей, які ви повинні мати на увазі, перш ніж стати стоматологом

Лікар – одна з найбільш трудомістких професій у світі. Стоматологія є однією зі сфер, яка динамічно росте завдяки розвитку такого ... Читати далі

Наступна стаття

Стоматологи. І політики теж

Яким має бути стоматолог? Якщо поставити подібне питання пересічному обивателеві, він спочатку може взагалі ввійти в ступор, а потім почати ... Читати далі