Антиоксиданти допомагають у боротьбі із запаленням ясен

Антиоксиданти в складі темного шоколаду, ягід та інших продуктів дозволяють боротися із симптомами запалення в ротовій порожнині, згідно з дослідженням, представленим на Міжнародному стоматологічному конгресі Американської асоціації стоматологів 2019.

«Антиоксиданти – важливі складові природного захисного механізму в людському тілі», – повідомила автор презентації, д-р Карен Девіс.

Антиоксиданти підтримують здоров’я організму завдяки тому, що зменшують шкоду, що наноситься вільними радикалами, які викликають окислювальний стрес. Під дією певних умов, молекули кисню можуть розділятися на окремі атоми з неспареними електронами. Такі атоми дістали назву вільних радикалів. Вони можуть встановлювати зв’язки з іншими електронами, викликаючи ушкодження клітин.

«В організмі розрізняють безліч видів вільних радикалів. Надмірна кількість цих атомів у нестабільному стані призводить до окислювального стресу, який може чинити руйнівну дію на ДНК і сприяти розвитку захворювань», – каже К. Девіс. «Антиоксиданти – це молекули, що нівелюють згубну дію вільних радикалів, тим самим захищаючи організм від ушкоджень».

Окислювальний стрес пов’язують з різноманітними видами захворювань: від карієсу до раку, хвороби Паркінсона, пародонтозу та ін. Багато з перелічених хвороб виникають під дією хронічного запалення. Проте, окислювальний стрес вважають важливим чинником, що прискорює чи навіть ініціює ці захворювання.

«Антиоксиданти є чимось на кшталт очисної системи в організмі, що нейтралізує дію вільних радикалів, як у ротовій порожнині, так і в інших частинах тіла. Щоб посилити дію цього механізму, необхідно збільшити надходження різних типів антиоксидантів в організм. Якщо в пацієнта вже відзначаються ознаки запалення чи захворювання, то збільшуючи об’єм антиоксидантів, що поступають, можна запобігти ушкодженням на клітинному рівні», – кажуть автори презентації.

Дослідники рекомендують щодня вживати продукти, напої та спеції, багаті на антиоксиданти. Наприклад, високий вміст антиоксидантів відмічають у фруктах і ягодах темного кольору, темно-зелених овочах і салаті. Що стосується спецій – найбільш багаті антиоксидантами: куркума, кориця, імбир. Також у цьому сенсі корисний зелений чай, темний шоколад, червоне вино, стручкова ваніль.

Автори відмічають, що антиоксиданти дуже ефективні при місцевому нанесенні. Особливо, таке лікування корисне для пацієнтів, схильних до запалення ясен, яке нерідко посилюється при постійному палінні, поганому харчуванні і в стресовій ситуації.

«Антиоксиданти для зовнішнього застосування виготовляють у вигляді розчинів, розроблених спеціально для місцевого нанесення. У такій формулі частки можуть поступово проникати в тканини і проявляти антиоксидантний ефект впродовж певного часу. Саме тому рекомендується не обполіскувати рот відразу після нанесення, і використовувати засіб кілька разів на день».

«Я рекомендую пацієнтам у період лікування розчинами з антиоксидантами не вживати цукровмісні напої, фаст-фуд, чіпси і десерти, оскільки вони знижують протизапальну дію природних антиоксидантів. Лікарям слід підкреслювати важливість цих харчових обмежень, оскільки типовий раціон харчування європейця включає безліч продуктів, що підтримують запальні реакції, а не навпаки».

Д-р Девіс радить пацієнтам підвищити щоденну порцію фруктів і овочів, оскільки дієта з великим вмістом рослинної клітковини, підтримує функцію кишковика, серця, здоров’я ротової порожнини і нервової системи. Одночасно вона підкреслює, що слід вживати темний шоколад і червоне вино в помірній кількості.

«Багато пацієнтів були раді почути, що темний шоколад і червоне вино в складі мають безліч антиоксидантів. Проте треба розуміти, що ці продукти дуже калорійні, і слід дотримувати міру», – діляться автори презентації.

Попередня стаття

Інфекції ротової порожнини в дітей підвищують ризик серцево-судинних захворювань у дорослому віці

Дослідники з Фінляндії вивчили взаємозв'язок між інфекціями ротової порожнини в дітей і розвитком атеросклерозу сонної артерії в дорослому віці. «Це ... Читати далі