Ерозія твердих тканин зуба

Лікарі-стоматологи на прийомі стали частіше стикатися з такими некаріозними ураженнями зубів, як ерозія твердих тканин. Це пов’язано з тим, що багато пацієнтів в останні роки стали провадити здоровий спосіб життя, одна із складових якого є споживання фрешів.

Ерозія – це захворювання некаріозного походження, що характеризується прогресуючим спадом емалі та дентину. Ерозія виникає в результаті безпосередньої дії кислоти на тверді тканини зуба, що призводить до демінералізації емалі. Якщо дія кислоти нетривала, поверхня зуба може бути ремінералізована неорганічними речовинами слини, і тканини зуба при цьому не пошкоджуються. При тривалішій і частішій дії кислот, особливо концентрованих, виникають безповоротні ураження твердих тканин зуба. На відміну від каріозних уражень виникнення ерозії не пов’язане з впливом мікроорганізмів.

Поява кислоти в порожнині рота може бути викликана різними причинами:

  • професійна;
  • обумовлена дією кислот шлункового соку (відрижка, регургітація, хронічна блювота);
  • кислотовмісні харчові продукти (напої, фрукти, йогурти);
  • обумовлена лікарськими засобами і медикаментами;
  • іншого походження.

Так, встановлено, що вживання цитрусових більше двох раз на день збільшує ризик розвитку ерозії в 30-40 разів. Прийом ліків, що містять аскорбінову і ацетилсаліцилову кислоти, також підвищує вірогідність виникнення ерозій.

Ерозія зустрічається в людей, що дотримуються надмірної гігієни порожнини рота із застосуванням неправильної техніки чищення зубів і зубної пасти з абразивними речовинами. Надалі це може призвести до утворення клиновидного дефекту.

Клиновидні дефекти

Часта блювота кислим вмістом шлунку, наприклад при булімії, вагітності, алкоголізмі, призводить до ерозійних змін твердих тканин зуба.

Цікавий той факт, що в розвитку ерозій важливу роль грають ендокринні порушення, і передусім гіперфункція щитовидної залози. Ерозії зубів у хворих тиреотоксикозом виявлені в два рази частіше, ніж в осіб з нормальною функцією щитовидної залози, встановлений прямий зв’язок між інтенсивністю ураження зубів і тривалістю тиреотоксикозу.

За нормальних фізіологічних умов кислота дуже швидко інактивується слиною (близько 10 хвилин). При потраплянні екзогенної кислоти в порожнину рота максимальне значення рН зберігається тільки упродовж двох хвилин. Проте при недостатній салівації вірогідність виникнення ерозійних уражень твердих тканин зуба підвищується. Таким чином, слина грає вирішальну роль у виникненні ерозійних уражень зубів. Різні порушення властивостей і функцій слини сприяють появі ерозій.

Виникнення ерозій твердих тканин зубів не залежить від віку і статі пацієнта. Локалізація ерозійних уражень обумовлена причинами, що викликали їх. Так, у хворих, що страждають частою блювотою, вони зустрічаються переважно на піднебінній поверхні передніх зубів верхньої щелепи. В осіб, які зазнають шкідливий професійний вплив, ерозії частіше виникають на вестибулярній поверхні передніх зубів.

Типовою ознакою ерозії є наявність інтактної зони в ділянці шийки зуба, що обумовлено скупченням нальоту в цій ділянці, що спостерігається в більшості пацієнтів.

Ерозія є овальним або округлим дефектом емалі, розташованим у найбільш опуклій частині зовнішньої поверхні зуба. Дно ерозії зазвичай гладке, блискуче і тверде. Поступове поглиблення і розширення меж ерозії призводить до втрати всієї емалі зовнішньою поверхнею зуба і частини дентину. При цьому відзначається досить виражена гіперчутливість дентину.

Для уточнення діагнозу необхідно провести ретельне обстеження хворого з використанням загальних методів діагностики, включаючи консультації фахівців суміжних спеціальностей.

За наявності соматичної патології для пломбування дефектів у пацієнтів прийнятніше використовувати склоіономерні цементи в поєднанні з композитами.

Якщо ж ерозія виникла під впливом місцевих чинників, її краще пломбувати композитами підвищеної текучості.

Проте в усіх випадках далі необхідно проводити ремінералізуючу терапію: як було вказано вище, емаль у ділянці дефекту демінералізована.

Попередня стаття

Підвищена чутливість зубів

Як можна здогадатися з назви, ця стоматологічна проблема примушує пацієнта відчувати великий дискомфорт в одному чи декількох зубах у відповідь ... Читати далі

Наступна стаття

Чорні плями на зубах

Білосніжна посмішка - мрія багатьох людей. Але, на жаль, дуже мало кому з нас вдається зберегти зуби здоровими і білосніжними. ... Читати далі