Зуби мудрості

%d1%85%d1%96%d1%80%d1%83%d1%80%d0%b3%d1%96%d1%8f_8

Багато хто з нас стикається з проблемою так званих зубів мудрості. Що ж це за зуби, чому вони так називаються і які можуть принести проблеми?

Зуби мудрості – це жувальні зуби, розташовані в самому кінці зубного ряду. Більшість людей мають перші, другі і треті великі кутні зуби – моляри. Треті моляри і є зуби мудрості. “Зуби мудрості”, як правило, з’являються, у віці 16-30 років, але іноді можуть прорізатися і набагато пізніше (звідси і назва). Зазвичай у людей 4 зуби мудрості: верхній лівий, верхній правий, нижній лівий, і нижній правий.

Чому ж часто зуби мудрості прорізуються болісно і з ускладненнями?

Дослідження учених показали, що ширина зубної дуги в сучасної людини в порівнянні з далекими предками зменшилася на 10-12 мм. Зуби ж зберегли свої первинні розміри. Тому для зубів мудрості на щелепі іноді просто не вистачає місця. Якщо щелепи досить великі, то зуби мудрості правильно прорізаються і не викликають особливих проблем – під час прорізування і росту зуби мудрості викликають лише легкий дискомфорт. Але як тільки зуби виростуть остаточно і займуть свої місця – дискомфорт зникає.

Ознаки прорізування зуба мудрості
Ознаки прорізування зуба мудрості

При недостатній кількості місця, зуби мудрості все одно почнуть прорізатися, але відразу ж наткнуться на вже наявні тут зуби і виявляться як би на розі. У стоматології зуб мудрості, який повністю не прорізався, називають ретенованим (зануреним) зубом мудрості. Бувають випадки, коли причиною неповного прорізування зуба мудрості є неправильний його нахил із самого закладання зачатка зуба.

%d1%85%d1%96%d1%80%d1%83%d1%80%d0%b3%d1%96%d1%8f_8%d0%b02

Які проблеми найчастіше викликають ретеновані зуби мудрості?

Карієс зуба мудрості. Зуби мудрості в зубному ряду є найдальшими і, як правило, до них утруднений доступ зубної щітки. При частковому прорізуванні зуба, він розташований під нависаючим краєм ясен, що також перешкоджає чищенню зубів, сприяючи скупченню залишків їжі і великої кількості нальоту. Зубний наліт протягом довгого часу скупчується і призводить до виникнення карієсу.

Карієс зубів, що примикають до зуба мудрості.

Розташування зуба мудрості сприяє накопиченню залишків їжі і зубного нальоту в просторі між ним і жувальним зубом, що знаходиться поряд з ним. Оскільки цей простір дуже важко вичистити, ризик утворення карієсу підвищується не лише на зубі мудрості, але і на сусідньому другому молярі.

Найпоширеніше ускладнення, пов’язане із зубами мудрості, – перікоронарит.

Перікоронарит
Перікоронарит

Перікоронарит – це інфекційний процес, що призводить до запалення ясен навколо зуба, що частково прорізався. Ознаки перікоронариту – розпухання і чутливість ясен, що оточують зуб мудрості. Захворювання може супроводжуватися сильним болем, у роті з’являється неприємний присмак або виникає неприємний запах з рота.

У тканинах, що оточують занурений зуб мудрості, можуть з’явитися кіста чи пухлина.

Дистопія – це неправильне розташування зуба мудрості в зубному ряду, яке проявляється його зміщенням у бік язика, щоки чи поворотом навколо своєї вісі.

%d1%85%d1%96%d1%80%d1%83%d1%80%d0%b3%d1%96%d1%8f_8b3

Бувають випадки, коли при прорізуванні зуба мудрості йому не вистачає місця в зубному ряду, і він починає впливати на сусідні зуби, внаслідок чого відбувається їх зміщення або вони займають неправильне положення в щелепі.

Чи видаляти зуби мудрості?

%d1%85%d1%96%d1%80%d1%83%d1%80%d0%b3%d1%96%d1%8f_8c2

Якщо ви стикнулися із вищезазначеними проблемами, які пов’язані із зубом мудрості, то вам краще якнайскоріше видалити цей зуб.

Чітких правил, які визначають найбільш оптимальний вік для видалення таких зубів, немає. Але практика свідчить, що чим пацієнт молодший, тим менше проблем чекає на нього надалі.

Схематичне відео видалення ретенованого зуба мудрості:

А тепер з іншого ракурсу:

Щоб уникнути ускладнень після видалення зуба мудрості, необхідно правильно дотримувати декілька рекомендацій:

  • Після видалення зуба треба добу провести в повному спокої, уникати занять спортом і усього, що вимагає напруги і зусиль.
  • Протягом цього часу їсти м’яку і рідку їжу, уникати гарячих страв і рідин.
  • Накласти заборону на вживання алкоголю і паління.
  • У перший день після видалення зуба мудрості не чистити зуби, що розташовані поблизу від місця видалення і використовувати зубні еліксири.

 Чому не у всіх людей ростуть зуби мудрості

Твердження, що в кожної людини обов’язково мають бути 32 зуби, не зовсім правильне – у деяких людей лише 28 зубів, і при цьому вони себе прекрасно почувають. Ця властивість, як правило, природжена, але є і суб’єктивні чинники: у багатьох країнах світу не стоїть питання, чи відмовитися від цього “дару” природи або з вдячністю його прийняти. У Європі і США зуби мудрості, або по-науковому – “треті моляри” видаляють відразу ж, як тільки вони покажуться над яснами. Ця процедура навіть включена в медичну страховку.

А ви знаєте, що одними з найперших інструментів стоматології стали спеціальні щипці для видалення зубів. Вже за часів Гіппократа (близько 500 років до н.е.) древні греки їх дуже боялися, про це він не забув згадати в одному зі своїх текстів.

Попередня стаття

Ретеновані зуби

Ретенованим зубом називають зуб, що розташовується в кістці щелепи і не прорізався. Непрорізування (ретенція) зубів - це досить поширена аномалія. ... Читати далі

Наступна стаття

65 корінних зубів виросло в 16-річної італійки

Рентген знімок ключично-черепного дізостоза Для більшості людей втрата одного єдиного зуба може перетворитися на справжнє лихо. ... Читати далі