Смужки для відбілювання зубів руйнують дентин

Засоби для відбілювання емалі допомагають освітлити посмішку на декілька тонів, але, як виявили дослідники, також можуть руйнувати структуру зуба.

У трьох різних роботах було доведено, що основний активний інгредієнт у складі смужок для відбілювання зубів – перекис водню – може руйнувати тканини дентину, розташовані під захисним шаром емалі.

Аспіранти і д-р Келі Кенан, яка займає посаду викладача на хімічному факультеті університету Стоктон, представили результати роботи на щорічній зустрічі Американського співтовариства біохімії і молекулярної біології, що відбулася 6-9 квітня 2019 року в місті Орландо, штат Флорида, США.

У більшості робіт про шкоду відбілювальних засобів автори акцентують увагу на руйнуванні зубної емалі, що містить невелике число білків. У роботі д-ра Кенан розглядають вплив відбілювальних агентів на дентин, що становить основу зуба, у складі якого, – велике число білків, головним чином, колагену.

Широко відомо, що перекис водню має здатність проникати в шари емалі та дентину. В інших роботах було показано, що при використанні відбілювальних смужок, рівень колагену в дентині починає активно знижуватися.

«Наша мета полягала в тому, щоб детальніше розглянути вплив перекису водню на колаген у складі дентину. Під час експерименту за зразок був узятий цілий зуб. Основна увага приділялася оцінці впливу перекису водню на білки в складі дентину», – каже д-р Кенан.

Як виявили автори, основний білок у складі дентину під дією перекису водню розбивався на дрібні фрагменти. У рамках другого експерименту автори помістили чистий колаген в ємність з перекисом водню, потім проаналізували зміни за допомогою лабораторної техніки гель-електрофорезу, яка дозволяє візуалізувати молекули білку.

«Згідно з результатами експерименту, вплив перекису водню в концентрації, аналогічній концентрації в складі засобу для відбілювання емалі, призводить до розпаду первинного колагену. Найімовірніше, колаген розпадається на безліч дрібних фрагментів», – кажуть автори.

Автори підкреслюють, що під час експериментів вони не намагалися відновити колаген, або інші білки, пошкоджені перекисом водню. Тому не можна однозначно заявляти, що руйнування білку безповоротне. Сьогодні автори планують описати фрагменти білку, що утворюються після розпаду колагену, а також визначити на які ще білки в складі тканин зуба чинить вплив перекис водню.

Попередня стаття

Топ-10 продуктів, що забарвлюють зуби

Пропонуємо вашій увазі продукти, вживання яких негативно позначається на зовнішньому вигляді зубів. Червоне вино. Багатьом відомо, що вино в помірних ... Читати далі