Чи потрібно чистити зуби дітям?

%d0%b4%d0%bb%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d0%bc_47

Беззуба дитяча посмішка радує і розчулює родичів зовсім недовго, у віці 6-8 місяців прорізується перший зубик. Чи чистити перші зубки? У цьому віці достатньо протирати зубик марлею чи ватним тампоном, змоченим у чистій кип’яченій воді. Ще краще протирати зубки малюка очищеною водою. Ці превентивні заходи допоможуть запобігти ранньому карієсу.

Після року, особливо коли закінчується годування грудьми, чистити зуби всім малюкам необхідно двічі на день. Для цього треба обмотати бинтом палець, нанести зубну пасту, притиснути малюка до себе і чистити йому зубки.

Чому не можна робити це ж з використанням щітки? Щоб не викликати стійку відразу. А так вона виникне на обмотаний бинтом палець, що є не гіршим варіантом. Для цієї мети також можна використовувати спеціальні гумові щітки-напалічники, які можна купити в аптеці.

%d0%b4%d0%bb%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d0%bc_48

У процесі дорослішання треба привчати дітей до самостійного догляду за ротовою порожниною, щоб вони з дитинства знали, що таке гігієна. Але пам’ятайте – до шести років гігієна порожнини рота повинна проводитися під контролем батьків – діти до 6 років ще тільки освоюють премудрощі чищення зубів, і тому без батьківського контролю не обійтися.

Приблизно з 1,5-2 років треба розпочати навчання малюка чищенню зубів, у формі гри, копіюючи батьків. У цьому віці дитина повинна вміти користуватися зубною щіткою без пасти.

%d0%b4%d0%bb%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d0%bc_49

Після того, як дитині виповниться 2-3 роки, можна більш цілеспрямовано вчити чистити зуби – пояснювати, як правильно користуватися зубною щіткою і добре полоскати рота, не проковтуючи воду. Саме з цього віку малюк вже може спльовувати і чистити зуби з використанням дитячої зубної пасти.

Чистити зуби дитині необхідно щодня, уранці і перед сном.

Зараз нескладно знайти в продажу дитячу зубну пасту, що не містить фтору, а також адаптовані для дітей зубні щітки. Зубна паста має бути без фтору, щоб її мікроелементи при випадковому заковтуванні не потрапили в дитячий організм, що може спричинити виникнення флюорозу. Також, бажано, щоб зубна паста ваших дітей не мала смаку і запаху. Для чого це необхідно? Щоб у дитини не виникла спокуса цю пасту з’їсти. Для чищення зубів дитини віком до трьох років буде досить 1 мм зубної пасти.

Схематичні зображення рухів зубної щітки

Схематичні зображення рухів зубної щітки
Схематичні зображення рухів зубної щітки

Що ж до початку використання повноцінної пасти з фтором, який зміцнює емаль зубів, то її треба вводити в систему захисту здоров’я ротової порожнини дитини дуже обережно і поступово. Не раніше, ніж з 6 років, а краще з 7.

Перша зубна щітка дитини має бути з обмежувачем, щоб непосида не міг повністю засунути її в рота.

%d0%b4%d0%bb%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d0%bc_51

Діти жваві і цікаві, неодмінно спробують засунути щітку повністю собі в рот, особливо в період, коли активно ріжуться зуби.

Попередня стаття

Родзинки збережуть зуби

Американські вчені рекомендують підсолоджувати їжу родзинками - вони, на відміну від звичайного цукру, не сприяють розвитку карієсу і не шкодять ... Читати далі

Наступна стаття

Емоційний стан мами впливає на зуби дитини

Дослідники з американського Університету Кейс Вестерн Резерв, пришли до висновку, що емоційний настрій мами в перші роки життя дитини впливає ... Читати далі