Розпад емалі відбувається в результаті дефіциту фосфору і кальцію упродовж тривалого часу. При цьому треба враховувати, що ці мікроелементи краще всього засвоюються в їх природному вигляді.
Натуральні кисломолочні продукти і тверді сири вважаються найкращими постачальниками організму фосфору і кальцію, оскільки з них ці речовини найлегше засвоюються.
Також до харчових продуктів, в яких одночасно містяться і кальцій, і фосфор відносяться: капуста (у тому числі і цвітна), яблука, зелені овочі, горіхи, огірки, яйця.
Багаті на кальцій продукти: буряк, вишня, смородина, морква, абрикоси, виноград, мед, мигдаль, салат, квасоля, цибуля, персики, апельсини, ананаси, полуниця, суниця, шкірка всіх фруктів і овочів, боби, селера, шпинат.
Одним із самих нещадних супротивників карієсу є звичайна петрушка, яка багата кальцієм. Крім того, петрушка допомагає позбавитися від неприємного запаху з рота.
Багаті фосфором продукти: зелений горошок, груші, селера, овес, печінка тріски, гриби, сардини, лосось, креветки, соя.
Вітамін D регулює кальцієво-фосфорний обмін і міститься у вершковому маслі, печінці, оселедці, скумбрії, макрелі, яєчному жовтку. Особливо варто відмітити користь вживання риби. Австралійські дослідники виявили, що в людей, які в тиждень вживають більше двох порцій морської риби, ясна і зуби знаходяться в кращому стані, ніж у людей, які їдять мало риби.
Ще дещо треба додати відносно фруктів і овочів. Крім того, що вони мають багатий вітамінний комплекс, вода, що міститься в них, розріджує цукор. Ці продукти також мають тенденцію до збільшення слиновиділення, що сприяє самоочищенню порожнини рота. Кращим вибором будуть тверді та хрусткі фрукти: наприклад, яблука, тверді груші, а також овочі: броколі, морква, гарбуз, селера і цибуля.
Особливо хочемо відмітити в цьому списку моркву. Крім того, що цей овоч багатий вітамінами, він здавна вважався натуральною зубною щіткою.
Корисний для зубів хліб. Скоринка хліба очищає зуби від нальоту, а м’якиш підтримує в порожнині рота нормальний кислотно-лужний баланс.
Напої. Для здоров’я зубів корисні звичайна питна вода, зелений чай та інші трав’яні чаї. Чаї містять антиоксиданти і пригнічують розмноження бактерій у ротовій порожнині.
А з огляду на те, що живляться зуби кровоносними судинами, варто і для них приділити увагу. Зокрема, на їх еластичність чинить сприятливу дію вітамін С.
Їжу слід вживати регулярно, без великих інтервалів у часі. Корисно розвинути звичку вставати з-за столу з бажанням ще щось з’їсти. Незначне відчуття голоду після вживання їжі незабаром змінюється почуттям задоволення при збереженні працездатності. Після переїдання працездатність знижується, з’являється бажання відпочити, полежати, що призводить до ожиріння.
А ви знаєте, що тиск потрібний для того, щоб роздавити скоринку хліба повинний сягати більше 100 кгс/см2, а для роздроблення кусня цукру – більше 25 кгс/см2. Проте якщо скоринку хліба чи кусень цукру потримати деякий час у слині, необхідне зусилля для роздроблення цих продуктів падає до 1 кгс/см2 – слина міняє фізичні властивості розчинних нею речовин.