Гігієна порожнини рота – запорука вашого здоров’я

%d0%b3%d1%96%d0%b3%d1%96%d1%94%d0%bd%d0%b0_1

Більшість з нас охоплює страх, коли ми бачимо  стоматологічне крісло чи чуємо звук бормашини. То чому б не потурбуватися про стан наших ясен і зубів завчасно, уникаючи неприємних відвідувань стоматолога?

Погана гігієна ротової порожнини призводить не лише до виникнення неприємного запаху з рота і захворювань ясен і зубів, але і до проблем з травною системою, до  захворювань дихальної та серцево-судинної систем.

І це зовсім не перебільшення. Зуби і тканини ротової порожнини безпосередньо пов’язані з нашим організмом. Пошкоджений зуб або корінь зуба (навіть якщо вони і не викликають болі) можуть стати причиною не лише місцевих захворювань ротової порожнини, але і різних загальних, іноді досить серйозних захворювань (апендицит, ревматизм, виразка шлунку, сердечні захворювання і т. д.).

Так виглядають пошкоджені зуби
Так виглядають пошкоджені зуби

Багато людей вважають, що втрата одного чи декількох зубів не має істотного значення для організму. Ці переконання помилкові, оскільки при втраті навіть одного зуба цілісність зубного ряду порушується. Внаслідок цього зуби зміщуються, що з часом позначається на їх стійкості і, відповідно, на процесі жування. Усе це, у свою чергу, заважає нормальному функціонуванню шлунку і кишечнику.

Народна мудрість свідчить: “Добре прожувати – наполовину переварити”, а зробити це можна лише здоровим і міцним жувальним апаратом, правильне функціонування якого може відбуватися лише за умови його збереження і підтримки.

Людський організм є єдиним цілим, в якому всі органи мають бути здоровими. Здорові зуби – це необхідна умова міцного здоров’я. Піклуючись про своє здоров’я, людина повинна піклуватися і про свої зуби. Вони є таким же важливим органом, як, наприклад, очі, серце, легені, печінка і тому вимагають до себе такої самої уваги.

У багатьох народів спостерігається дуже дбайливе ставлення до зубів. Іспанське прислів’я свідчить: “Краще втратити діамант, ніж зуб”. А інше радить: “Суди не за роками, а за зубами”.

Зуби – це ворота в людський організм. Хороші зуби – одна з ознак міцного здоров’я, а погані – повинні привернути увагу лікаря будь-якої спеціальності.

Таким чином, запобігаючи виникненню хвороб зубів, можна істотно зменшити і кількість загальних захворювань організму в цілому, виникнення яких дуже часто пов’язане з наявністю в порожнині рота запальних процесів і осередків інфекції, а також запобігти руйнуванню сусідніх зубів.

Щоб цього з вами не сталося треба дотримуватись кілька нескладних правил, які потрібні для здоров’я зубів і організму в цілому.

1. Чистіть зуби 2 рази на день. Використовуйте зубну пасту, що містить фтор – важливий компонент, який допомагає запобігти виникненню карієсу і гінгівіту (запаленню ясен).

Так виглядає гінгівіт
Так виглядає гінгівіт

Зубна паста містить абразивні (шліфувальні) матеріали, що допомагають позбавитися від зубного нальоту.

У людей, які чистять зуби вранці і ввечері, зубний наліт утворюється не так швидко, як у тих, хто чистить їх тільки вранці чи тільки ввечері. При нерегулярному догляді за порожниною рота інтенсивність відкладення зубного нальоту зростає в 2-4 рази. Зубний наліт, що не усувається, твердне й утворює зубний камінь, який якісно може бути видалений лише стоматологом. Зубну щітку необхідно міняти кожні два-три місяці – це залежить від зносу щетинок щітки.

2. Чищення зубів зубною ниткою видаляє найдрібніші частки їжі, що застряють між зубами. Але будьте обережні – енергійні рухи можуть пошкодити ясна. Двічі на день полощіть рот. Перераховані вище заходи допоможуть запобігти накопиченню зубного нальоту і виникненню гінгівіту та карієсу.

Чищення зубів зубною ниткою
Чищення зубів зубною ниткою

3. Правильне харчування також грає важливу роль у дотриманні гігієни ротової порожнини. Складовою частиною раціону мають бути цілісні зерна, фрукти, овочі, молочні продукти. Корисні для зубів і організму в цілому продукти, що багаті на кальцій і фосфор: курка, риба, яловичина, кунжут, горіхи і молочні продукти. Їжте хрусткі фрукти: яблука, селеру, моркву і т.п., оскільки вони збільшують виділення слини, що змиває залишки їжі, тримаючи в чистоті ротову порожнину і зуби (детальніше про їжу, що зміцнює емаль зубів і благотворно впливає на тканини ротової порожнини, ми поговоримо у відповідному розділі).

На закінчення слід зауважити, що дієвість профілактичних заходів значною мірою залежить від рівня культури і гігієнічних навичок населення.

Велике значення має спосіб життя. Тому дуже важливо, щоб батьки прищеплювали дітям гігієнічні навички, навчали їх правильно користуватися зубною щіткою, роз’яснювали необхідність гігієни порожнини рота.

%d0%b3%d1%96%d0%b3%d1%96%d1%94%d0%bd%d0%b0_5

А ви знаєте, що зуб – це єдиний орган людського організму, який нездатний до самовідновлення.

Наступна стаття

Що станеться, якщо не чистити зуби

Стоматологи не даремно попереджають про необхідність 2 рази на день користуватися зубною пастою і щіткою, а також обполіскувачами і зубною ... Читати далі