Час користування знімними протезами

%d0%be%d1%80%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d1%96%d1%8f_15%d0%b2

Час користування знімними протезами залежить від багатьох факторів:

  1. Ставлення для нього пацієнта.
  2. Матеріалу з якого він виготовлений та якості самої роботи.
  3. Від клінічних умов ротової порожнини та ін.

Зазвичай термін користування знімним протезом не перевищує 5-8 років. Після цього бажано виготовити новий протез. Для цього є кілька важливих причин:

1. Знімний протез чинить тиск на тканини ротової порожнини до яких він прилягає. За своєї функцією ці тканини не пристосовані до значних механічних навантажень, які створює протез. Через це починається їх зменшення в об’ємах – атрофія.

Атрофія беззубої нижньої щелепи
Атрофія беззубої нижньої щелепи

Через цю атрофію протез перестає щільно прилягати до слизової оболонки і починає балансувати, що негативно впливає на фіксацію протеза і може стати причиною його поломки. До речі, при значній атрофії постає питання перебазування знімного протеза, тобто заповнення проміжків, що утворилися між базисом протеза та тканинами ротової порожнини до яких він прилягає, тим самим матеріалом, з якого виготовлений базис. З питанням перебазування бажано звертатися до лікаря в якого виготовлявся цей протез, але слід зауважити, що це не гарантійна, а тому – платна процедура. 🙁

2. У знімних протезах у переважній більшості випадків для заміни втрачених зубів використовуються стандартні штучні пластмасові зуби, що підбираються за певними ознаками індивідуально до кожного пацієнта. Хоча для виготовлення таких штучних зубів використовуються пластмаси підвищеної міцності, з часом такі штучні зуби поступово стираються, через що страждає функціональність протеза.

3. З часом погіршується гігієнічність протезів, особливо це актуально для акрилових знімних протезів. Хоча знімні протези є гігієнічними конструкціями, проте пластмаси, з якої виготовляється основа (базис) акрилового протезу це не стосується, оскільки вона є пористим матеріалом і тому всмоктує в себе харчові залишки. Також саме з тієї причини акрилові протези можуть з часом змінювати своє забарвлення. Ситуація з гігієнічністю знімних протезів значно погіршується, коли пацієнти ставляться до них недбало, наприклад неналежно чистять.

%d0%be%d1%80%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d1%96%d1%8f_16%d0%b0

Подібна малоприємна ситуація в значно меншій мірі стосується напівжорстких термопластичних протезів (про неналежну гігієнічність м’яких термопластичних протезів ми вже згадували), проте їх вона теж не оминула стороною, адже і в таких протезах є важко доступні місця, в яких забиваються залишки їжі, які з часом перетворюються на зубний камінь, що призводить до відповідних наслідків.

Так що хочеться вам визнавати це, чи ні, але знімні протези є тимчасовими конструкціями (втім як і незнімні протези) і їх треба через певний період часу міняти.

Попередня стаття

Догляд за знімними протезами

Знімні протези лежать на ясенній поверхні щелепи і створюють погано омивані зони, тому вони вимагають періодичного чищення. Взагалі, необхідно чистити ... Читати далі

Наступна стаття

Лагодження знімних протезів

Але завершити нашу розмову про знімні протези хотілося все таки на позитивному аспекті їх використання. В акрилових та напівжорстких термопластичних ... Читати далі