Ендодонтична обробка зуба

Усередині зуба міститься м’яка тканина – пульпа. Пульпа складається з нервових клітин, кровоносних судин і сполучної тканини. Пошкодження пульпи може статися в результаті травми коронкової частини зуба або в результаті каріозного ураження зуба. При цьому з’являється сильний біль.

Що відбувається, якщо пульпа виявляється пошкодженою? Коли пульпа пошкоджується, вона не може відновитися і гине. Найбільш поширена причина загибелі пульпи – травма зуба або глибокий карієс. У результаті цих причин бактерії вільно проникають всередину зуба і, інфікуючи його, викликають абсцес – розпад тканин з утворенням гною. Залишаючись без лікування, гній росте, скупчуючись на верхівках коренів та утворюючи гнійні кишені, які залучають до процесу розпаду щелепну кістку. Без лікування абсцес загострюється, що супроводжується набряками і сильними болями. Зупинити це можна тільки хірургічно, видаляючи інфікований зуб, що нерідко супроводжується чищенням щелепної кістки в лунці видаленого зуба.

Зуб при ураженнях пульпи лікується в 1-3 відвідування. Які заходи вживає лікар при лікуванні абсцесу? Лікар, щоб підібратися до пульпової камери, через коронкову частину розкриває уражений зуб. Потім він витягає інфіковану пульпу і очищає стінки каналів кореня. Після медикаментозної обробки зуб може залишатися відкритим впродовж декількох днів, щоб завдяки виполіскуванню відбувався відтік гною. Полоскання із застосуванням ліків і трав обов’язкові, щоб не допускати можливості інфікування тканин ротової порожнини, що оточують зуб.

Зуб так само може бути заповнений лікарськими препаратами і закритий тимчасовою пломбою, які можуть періодично замінюватися до повного знезараження зубних каналів і припинення запального процесу. Після цього кореневі канали заповнюються пломбувальною пастою і закриваються міцною пломбою. Лікар може порадити закрити вилікуваний зуб штучною коронкою. Кісткова тканина біля верхівок коренів відновлюється, і зуб ще довго продовжує вам служити. Але надалі, періодичне відвідування лікаря для профілактичного огляду зубів, буде для вас не зайвим.

Попередня стаття

Художня реставрація зубів

Тривалий час у людей з різних причин не було можливості відновлювати втрачену форму і колір своїх зубів, без застосування протезування. ... Читати далі

Наступна стаття

Ендодонтичне лікування (більш докладно)

Ендодонтичне лікування – це лікування зубних коренів. Основною його метою є відновлення їх функціональності. Ендодонтичне лікування допомагає врятувати навіть дуже ... Читати далі