Важливість болю

Загальне_13

Біль – природна реакція організму на якийсь подразник, свідчення про те, що в організмі, можливо, щось не гаразд. Яка природна реакція людини на біль? – Позбутися його: позбутися джерела болю, наприклад, відсмикнути руку від гарячої праски, або ж, якщо причина болю не така явна – прийняти знеболювальне (анальгетик). Усе це вірно, але коли приступ болю повторюється, тим більше посилюється – це сигнал про те, що варто звернутися до лікаря. І от тут багато людей починають чинити вкрай немудро і ризиковано: замість відвідування лікаря, вони часто починають займатися самолікуванням: постійно приймати знеболювальне чи застосовувати народну «медицину». Чому в лапках? – Бо народні рецепти та поради бувають настільки дикими, що стосуються більше шаманізму, і в жодному випадку медицини. Медицина – між іншим, якщо хто не знав, – це наука.

Відносно ж знеболювального, завдання анестетиків – зняття болю, а не усунення причин, що викликали його. От і все. Фактично знеболювальні потрібні для того, щоб зняти приступ болю і дати людині час звернутися до фахівця. Взагалі в медицині, своєчасне (наголошуємо на цьому!) встановлення діагнозу – це основна запорука проведення вдалого лікування, але, якщо пацієнт (хворий) вперто відмовляється лікуватися – тут медицина, як мовиться, безсильна. Відмова пацієнта від лікування полягає не тільки у відмові приймати прописані ліки чи проводити лікувальні заходи, а також їх не систематичне вживання (проведення) і несвоєчасне звернення по допомогу до лікаря, коли вже немає сил терпіти, чи, як варіант, коли вже не допомагають анальгетикі. Між іншим, знеболювальні засоби стають все ефективнішими, що часто призводить до сумних, навіть фатальних наслідків. Яких? – Сучасні, високоефективні знеболювальні, допомагають терпіти біль до останнього, навіть до реанімації, чи навіть моргу. Як приклад: у людини болить живіт, вона приймає пігулку – біль проходить, знову починає боліти – знову пігулка, біль проходить. І так може тривати доволі багато часу, доки людина не знепритомніє і її не доставлять до лікарні, де встановлять, що внаслідок не пролікованої виразки шлунку в неї сталася внутрішня кровотеча. До речі, добре, коли цей діагноз ставлять хірурги, а не патологоанатоми. Стосовно постановки діагнозу: часте «заїдання» систематичного болю знеболювальним, як би «розмиває» цей біль, і людина часто перестає розуміти, що в неї болить. А як ви вже знаєте, вчасне встановлення діагнозу – це основна запорука проведення вдалого лікування.

Ну, і наостанок, клінічний випадок, як мовиться, для закріплення результату.

Нещодавно на очі натрапив один рентгенологічний знімок, який пропонуємо вашій увазі.

Загальне_13_1

Ретенований  (тобто не прорізаний) «зуб мудрості» під час прорізування ніби «підпихає» сусідній зуб, який внаслідок таких дій вже втратив значну частину своїх тканин, які між іншим вже не відновляться. Сам процес прорізування третього великого кутнього зуба (моляра), більш відомого як «зуб мудрості», доволі болісний, особливо, коли «розплавляє» тканини сусіднього зуба. Але власник цього знімка виявився стійкою людиною, якщо дотерпів до такого стану: ретенований «зуб мудрості» майже добрався до пульпи (кровоносно-нервового пучка зуба) сусіднього зуба.

Загальне_13_1Т

Але біль все таки переміг – змусив звернутися людину до стоматолога, внаслідок чого з’явився цей знімок. Результат: людина втратила два зуба (ретенований зуб мудрості –  його в любому випадку треба видаляти, бо він не змінить напрямок свого руху, а також сусідній, майже повністю зруйнований зуб), мучилася тривалий час від болю (бо подібний процес може тривати не місяць, і не два), і це ще в кращому випадку. Бо в подібних випадках цілком можливе запалення, поява гною, зараження крові, не виключно з летальним результатом. От такою буває ціна боязні своєчасного лікування зубів.

Бережіть себе і своїх близьких.

Попередня стаття

Сумні стоматологічні реалії

Так же склалося, що в Україні стоматологія носить більше лікувально-ортопедичний (протезувальний) характер, ніж профілактичний, як у більшості розвинутих країн світу, ... Читати далі

Наступна стаття

Чи завжди біль у ротовій порожнині свідчить про хворий зуб?

Коли пацієнт звертається із скаргою на зубний біль, лікар проводить ретельний огляд ротової порожнини і робить рентген зуба. Іноді стається, ... Читати далі