Сумні стоматологічні реалії

Так же склалося, що в Україні стоматологія носить більше лікувально-ортопедичний (протезувальний) характер, ніж профілактичний, як у більшості розвинутих країн світу, куди останнім часом Україна намагається потрапити (побажаємо країні, а заодно і собі, успіхів у цьому 🙂 ). Що ж спричинило виникнення подібної ситуації?

На нашу думку, тут є кілька причин:

По-перше, елементарне недотримання гігієни ротової порожнини – люди банально не вміють і не хочуть чистити зуби і згадують про них, коли вони дають про себе знати нестерпним болем. Саме нестерпним, бо менший біль пересічний громадянин готовий перетерпіти, до тієї пори, доки біль не вщухне, внаслідок загибелі зуба, або ж біль перетвориться в нестерпний біль до потемніння в очах.

Загальне_10

Друга причина пов’язана з непереборним бажанням зекономити, що проявляється в самолікуванні, як наприклад, знятті болю підручними засобами, що носить у кращому випадку тимчасовий ефект, і, ясна річ, не виліковує (знешкоджує) причину болю.

До цього можна віднести намагання зняти зубний камінь або відбілити зуби тими ж самими підручними засобами (найчастіше содою та яблучним оцтом – чому саме яблучним не уточнюється), що неодмінно призводить до доволі сумних наслідків: страждає зубна емаль та доволі часто ясенні сосочки. Що таке ясенні сосочки? – Про них найчастіше дізнаються після проявів результатів подібного «самолікування», коли людина нарешті звертається за допомогою до кваліфікованого спеціаліста. Таке бажання зекономити часто закінчується ще більшими витратами, ніж пряме звертання до лікаря-стоматолога, тим самим підтверджуючи вислів: «Найдорожча медицина – безкоштовна».

І третя фундаментальна причина наявного стану речей, пов’язана з «обізнаністю» людей, коли людина вважає себе, якщо не розумнішою, то не менш компетентною за лікаря-стоматолога. Це часто проявляється в диктуванні людиною які зуби і як їх слід лікувати чи які ортопедичні конструкції (зубні протези) слід використовувати. «Вибухонебезпечною сумішшю» стає поєднання «всеобізнаності» з бажанням зекономити, коли людина хоче отримати так звану «голлівудську» усмішку не затрачаючи фінансових, вольових і фізичних зусиль.

От такі, звісно на нашу думку, основні причини виникнення сумних реалій української стоматології.

P.S. Стосовно ясенного сосочка – це ділянка ясен, що розташована в межзубном проміжку між контактними поверхнями коронок зубів.

Загальне_10aт

Попередня стаття

Навіщо людині кутні зуби?

Яка функція кутніх зубів? – Щоб подрібнювати, пережовувати їжу, (передніх, або ж фронтальних – щоб відкушувати її). Усе правильно, але ... Читати далі

Наступна стаття

Важливість болю

Біль – природна реакція організму на якийсь подразник, свідчення про те, що в організмі, можливо, щось не гаразд. Яка природна реакція ... Читати далі