Перевірка точності прилягання на майстер-моделі

Припасування тільки після електролітичного полірування

Спочатку каркас перевіряють на нерівності з нижнього боку і з внутрішньої сторони кламерів. Усі гострі грані і краї ретельно закругляються перед припасуванням. Тільки після електролітичної поліровки каркаси бюгельних протезів припасовуються на модель. При цьому треба звертати увагу на дотримання встановленого при вимірюванні моделі напряму введення протеза, щоб він не перекошувався.

Гіпс може дещо зіскоблюватися тільки кінцями кламерів і тільки в межах ретенційних ділянок. Тут знаходяться активні плечі кламера, які утримують протез у ділянках заглиблень. Тальк, нанесений на опорні зуби, обмежує стирання гіпсу. Якщо гіпс все-таки зіскоблюється більше за необхідне, то внутрішню сторону кламера (за винятком кінця кламера!) оброблюють тупим шаровим бором і гумовим поліром.

Гіпсова модель після посадки каркаса ретельно контролюється на пошкодження. Усі виявлені на бюгельному протезі перешкоди повинні цілеспрямовано видалятися. Наявність вільної від балансу посадки краще перевіряти під лупою. Особливої уваги вимагають оклюзійні накладки і металеві стопи на ретенціях кінцевих дефектів, які повинні щільно прилягати до моделі.

Кламери не так жорстко фіксуються на зубах, як атачмени або телескопи. Більшій власній рухомості кламерного протеза протидіє щільне, без жодної напруги, прилягання кламера до зуба. Проблематичним є припасування в препарованих пазах для оклюзійних накладок. Краї накладок, щоб уникнути травм, мають бути дещо закругленими, але, проте, між ними і їх ложем не має бути проміжку. Після припасування каркаса необхідно провести ретельний контроль статичної і динамічної оклюзії в артикуляторі: в ідеальному випадку оклюзійні частини кламера не мають контакту до антагоністів.

Попередня стаття

Електролітична поліровка

Для поліровки об'єкт фіксується в контакті до анода у ванні з рідиною для поліровки (електроліт). З підключенням електричного струму з ... Читати далі

Наступна стаття

Корекція і обробка гумовими полірами

За винятком дуги верхньої щелепи і внутрішніх сторін кламера каркас повністю полірується гумовими полірами. Тільки таким чином можна досягти гладкої, ... Читати далі

Файли для скачування

Назва файлу Опис Розмір файлу
pdf Перевірка точності прилягання на майстер-моделі Стаття в Pdf-форматі
99 КБ