Планування і конструювання

План лікування та підготовчі заходи

Здоровий пародонт зубів є важливою умовою для протезування. Анамнез, дослідження загального стану пацієнта і діагноз складають основу кожного терапевтичного планування. Перш ніж приступити до остаточного вибору конструкції протеза, заздалегідь мають бути проведені всі необхідні заходи з видалення зубів, терапії карієсу і т. д. Поверхневе обстеження порожнини рота і поспіх з початком виготовлення протеза часто залишають не виявленими багато проблем. Наслідком такого неповноцінного обстеження будуть невдоволені пацієнти, що скаржаться на біль і чий стан після протезування погіршується.

Протезування літніх пацієнтів

Важливо зауважити, що в літніх пацієнтів стан порожнини рота особливий тісно взаємопов’язаний з якістю їх життя. Через малу кількість зубів, що залишилися, вони перебувають у великій залежності від свого протеза. Професійно виготовлений, функціональний протез надає упевненості і сприяє більш доброму самопочуванню. Пацієнт відчуває значне покращення ситуації в порівнянні із старим протезом. Зручніший новий протез підвищує комфорт пацієнта. Це помітно при таких функціях як жування, відчуття смаку, ковтання, а також в естетичному і фонетичному плані.

Багато пацієнтів миряться з тим, що проблеми з протезами збільшуються з віком. Часто вони звикають до старого, менш функціонального протеза. Лікар-стоматолог повинен вникнути в ці проблеми і приділити достатньо часу для детальної, зрозумілої пацієнту консультації. Літнім пацієнтам часто бракує сил активно займатися новим протезом і висловлювати свої побажання і потреби. У таких випадках часто робиться просто перебазування і збільшення базису вкрай непридатних протезів. Результатом є погане припасування, що ще більше травмує і так часто не здорову слизову оболонку ротової порожнини. У такому разі можна вже передбачати почервоніння, виразки і пов’язані з ними больові відчуття. Самопочуття пацієнта і отже якість життя погіршуються. Зрештою, протезом просто перестають користуватися.

Ослаблений зір або погіршення моторних функцій літніх людей не повинні залишатися без уваги під час протезування. Складні в користуванні протези для них просто неприйнятні. У цьому випадку підійдуть протези, наприклад, з фіксацією на конічних коронках, які простіші в користуванні. Незручними є конструкції протезів з утримуючими елементами, які важко знімаються і надіваються. Тертя протезів для них має бути меншим, ніж, наприклад, для тридцятирічних пацієнтів, що обумовлено підвищеною мірою рухомості опорних зубів.

Багато пацієнтів не в змозі самостійно ретельно чистити свої протези. Тут особлива відповідальність лежить на близьких, які повинні їм у цьому допомагати. Для більш якісного чищення знімного протеза щіткою варто додатково використовувати спеціальний розчин. Серед проблем із слизовою оболонкою ротової порожнини в пацієнтів цієї вікової групи особливо поширений протезний стоматит, що проявляється у вигляді запалень і пролежнів. Причин для цього досить багато.

Недостатній догляд за протезом може викликати посилене утворення грибка. Прийом деяких медикаментів або опромінення можуть негативно впливати на функцію слинних залоз. В окремих випадках це може призвести до неприємної, сильної сухості ротової порожнини. Вона може бути причиною того, чому пацієнти не можуть звикнути до протезів.

Незрозуміло, чому потребам літніх людей часто приділяється занадто мало уваги, адже тут йдеться не лише про обмеження соціальної і психологічної якості життя. Наслідки неправильного протезування часто просто недооцінюються. Недостатньо подрібнена їжа погано засвоюється; тверда їжа взагалі виключається з раціону. Через це виникають подальші проблеми в харчуванні, які можуть викликати нові захворювання. Часто потрібні додаткові заходи в післяопераційний період або після інсультів і паралічів, що поєднуються зі значною втратою у вазі. Обумовлені цим зміни в ділянці піднебіння призводять до поганої посадки протеза. Ці і подібні проблеми посилюють загальний стан літніх пацієнтів і ускладнюють їх інтеграцію в нормальне життя.

Етапи протезування, призначення термінів, тривалість лікування

Схематична послідовність етапів протезування / розподілення роботи: лікар – зуботехнічна лабораторія

1-й етап протезування

  • Анамнез, визначення стану, діагноз
  • Консультація з пацієнтом, план лікування
  • Попереднє лікування

  • Зняття відбитка для діагностичних моделей (верхня і нижня щелепи)
  • Визначення співвідношення щелеп
  • Альгінатні відбитки заливаються негайно!

Зуботехнічна лабораторія

  • Виготовлення діагностичних моделей
  • Установка моделей в артикулятор
  • За необхідності виготовлення індивідуальної відбиткової ложки

2-й етап протезування

  • План лікування (пропозиція лікування та альтернативи, обговорення вартості)
  • Діагностичне вимірювання
  • Вибір конструкції
  • Остаточне планування конструкції

  • Препарування зубів для оклюзійних накладок
  • Попередня корекція
  • Остаточний відбиток (верхньої і нижньої щелеп)

Зуботехнічна лабораторія

  • Виготовлення майстер-моделей з прикусними шаблонами

3-й етап протезування

  • Визначення співвідношення щелеп: лицьова дуга для перенесення майстер-моделі верхньої щелепи в артикулятор
  • Визначення прикусу

Зуботехнічна лабораторія

  • Установка майстер-моделей в артикулятор
  • Попередня постановка штучних зубів
  • Остаточне вимірювання моделі (зубний технік)
  • Виготовлення каркаса кламерного бюгельного протеза
  • Установка штучних зубів за допомогою силіконових матриць

4-й етап протезування

  • Примірка каркаса з попередньою постановкою штучних зубів (на воску)
  • Контроль співвідношення щелеп

Зуботехнічна лабораторія

  • Якщо необхідно, перестановка штучних зубів з повторною приміркою, інакше заміна воску на пластмасу

5-й етап протезування

  • Установка протеза в порожнині рота, перевірка
  • Корекція при скаргах

Звертайте увагу на те, щоб відбитки, пересильні ящики і т. д. дезінфікувалися.

Призначення термінів має бути добре узгоджене між пацієнтом, стоматологом і зубним техніком. У сучасному стоматологічному кабінеті запис на прийом робиться заздалегідь, за декілька тижнів. З урахуванням термінів виконання роботи в лабораторії своєчасно призначаються дні прийому для примірки, установки, а також для контролю після установки протеза. Пацієнт має бути завчасно обізнаний про те, скільки разів йому доведеться прийти на прийом, і що, наприклад, після видалення зубів до зняття відбитку слід почекати приблизно 8-10 тижнів. Для зуботехнічної лабораторії важливо призначати терміни так, щоб для виготовлення протеза було достатньо часу. Наприклад, для бюгельного (кламерного) протеза необхідно, принаймні, п’ять робочих днів. Для виготовлення складного комбінованого протеза, включаючи примірку, треба біля 4-х тижнів. Проте час між остаточним відбитком і установкою готового протеза через побоювання зміщення опорних зубів не повинен перевищувати двох тижнів.

Попередня стаття

Система технології бюгельного протезування

Успіх має той, хто раціонально організовує свою працю. Це правило дійсне і для зуботехнічної лабораторії. Узгоджені один з одним етапи ... Читати далі

Наступна стаття

Послідовність протезування – головні етапи роботи

Перший відбиток стандартною відбитковою ложкою Моделі прийнятніше встановлювати в артикулятор [caption id="attachment_7708" ... Читати далі

Файли для скачування

Назва файлу Опис Розмір файлу
pdf Планування і конструювання Стаття в Pdf-форматі
135 КБ