Вимоги до матеріалів, що використовуються при протезуванні зубів

%d0%be%d1%80%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d1%96%d1%8f_19

Середовище порожнини рота дуже агресивне. На протези впливає цілий комплекс фізичних, хімічних і біологічних чинників. І штучні матеріали не залишаються пасивними – вони теж впливають на слизову оболонку, зуби, та і на весь організм у цілому.

Як це відбувається? Слина і харчові продукти є не що інше, як електроліт, активний у хімічному плані. Коли ж у роті є металевий протез або металеві пломби, це призводить до виникнення гальванічного елементу, який призводить до виникнення гальванічного струму. Він з’являється, як правило, при електрохімічній корозії металів або сплавів, причому величина електрорушійної сили гальванічного елементу прямо залежить від кислотності слини.

Це явище можуть викликати і матеріали, що стійкі до корозії, але мають різний електрохімічний потенціал або електропровідність. От чому далеко не всі сплави металів, що використовуються для виготовлення зубних протезів сумісні між собою. Хворі тоді починають скаржитися на неприємні відчуття, печіння слизової оболонки, металевий присмак у роті.

У процесі складних хімічних реакцій, що відбуваються в ротовій порожнині, можуть утворюватися часом шкідливі для організму речовини. Крім того, деякі матеріали здатні змінювати мікрофлору ротової порожнини, впливати на кислотність, порушувати кровообіг, чутливість і призводити до запалення.

Велику хімічну стійкість мають сплави на основі золота, платини, паладію, також, оксид цирконію, нейлон і фарфор.

Але на жаль, не всі сплави, що використовуються сьогодні при виготовленні зубних протезів, можуть претендувати на абсолютну інертність до корозії. Особливо це стосується ще досі поширених штамповано-паяних мостовидних протезів. Їхній вплив настільки може бути негативним, що варто розповісти про них більш детальніше.

Відмінність штамповано-паяних мостовидних протезів від інших поширених ортопедичних зубних конструкцій полягає в тому, що на відміну від них він не має монолітного каркасу, тобто виготовляється по частинах. Спочатку виготовляється опорні штамповані коронки, потім відливається проміжна частина, що замінює втрачений зуб (зуби), далі все це з’єднується за допомогою спеціального припою.

Штамповано-паяний мостовидний протез
Штамповано-паяний мостовидний протез

Окрім того, що при такій технології виробництва виникає багато неточностей, які змушують переробляти протез, використання трьох видів сплавів (адже опорні коронки, лита проміжна частина та припій є не однаковими за своєю структурою і являють собою різні сплави металів) стає частою причиною виникнення гальванічного струму. Варто також зазначити, що найбільш небезпечним у цьому поєднанні є припій, до складу якого входить кадмій – метал, який по факту є отрутою для організму.

Попри все штамповані-паяні мостовидні протези залишаються затребуваними через відносну дешевизну і небажання деяких “спеціалістів” вчитися виготовляти більш сучасні ортопедичні конструкції. Стосовно дешевизни таких конструкцій, варто відзначити, що суцільнолиті мостовидні протези не значно дорожчі, але більш функціональні та безпечні.

Розпочавши розмову про штамповано-паяні мостовидні протези, варто пригадати їх косметичне напилювання нітридом титану, що має характерний яскраво-жовтий колір, і яким так часто люблять “прикрашати” цю конструкцію.

%d0%be%d1%80%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d1%96%d1%8f_19%d0%b0

Хоча косметичним це напилювання важко назвати, адже в сучасному розумінні косметика зубного протеза полягає в його непомітності, тобто коли штучні зуби не відрізняються від природних зубів, а не тоді, коли вони мають яскраво-жовтий колір. Хоча, звичайно, у кожного свої смаки…

Навіть, якщо фінанси вам не дозволяють встановити металокерамічні конструкції, краще встановить суцільнолиті незнімні протези з пластмасовим облицюванням.

%d0%be%d1%80%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d1%96%d1%8f_19%d0%b1

І в жодному разі не маскуйте їх під “золоті” коронки – адже справжнє золото все рівно відрізняється від напилених коронок.

Так виглядають золоті коронки
Так виглядають золоті коронки

Крім того, золото в чистому вигляді майже не використовують, а напилювання може з часом стиратись.

%d0%be%d1%80%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d1%96%d1%8f_19%d0%b2

І здогадайтесь, куди воно потрапляє? Правильно, у вашу ротову порожнину і далі по стравоходу. Так що крім сумнівної косметики, таке напилювання може збагатити вас ще нітридом титану і купою інших сполук. А тепер скажіть відверто – воно вам треба?

Зубні протези, крім того, повинні витримувати величезне навантаження, оскільки зусилля, необхідні для дроблення їжі (підкреслимо, діючі багаторазово!), можуть досягати від 100 до 300 кілограмів!

Отже, підведемо невеликий підсумок. Матеріали для зубних протезів повинні задовольняти наступним вимогам:

  • бути нешкідливими,
  • хімічно інертними;
  • мати достатню стійкість до силових дій, тобто бути механічно міцними;
  • зберігати постійність форми і об’єму.

Сюди слід додати також хороші технологічні властивості (інакше неможливість проводити штампування, лиття, формування зведе нанівець усі попередні плюси).

Ну і, звичайно, матеріали для протезів, які важко приховати при розмові чи посмішці, мають бути близькими за кольором до емалі, і цю властивість їм необхідно зберігати досить тривалий час.

Попередня стаття

Матеріали для зубних протезів

Нині при протезуванні зубів використовується велика кількість матеріалів: різні сплави металів, кераміка, пластмаси, оксид цирконію. Ці матеріали, повинні відповідати наступним ... Читати далі

Наступна стаття

Ускладнення, що виникають при протезуванні зубів

Як би цього не хотіли визнавати лікарі-стоматологи, а також зубні техніки, які зазвичай виготовляють зубні протези, але при протезуванні зубів ... Читати далі