Боротьба з дентофобією за допомогою окулярів віртуальної реальності

Засоби віртуальної реальності можуть застосовуватися в рамках терапії пацієнтів з важкою формою дентофобії. Віртуальне відвідування клініки і спілкування з лікарем допомагають знизити тривожність і здолати страх перед лікуванням.

Пацієнти, схильні до сильної дентофобії, можуть подолати страхи за допомогою терапії, яка включає постійне повторення ситуацій, що викликають страх лікування зубів. Йдеться про такі сценарії, як вигляд голки для введення місцевої анестезії, або шуму бормашини. Проте цей вид терапії має на увазі, що пацієнтові необхідно буде прийти в клініку, що буває складно для деяких хворих.

Автори роботи припустили, що ефективніше буде запропонувати людині зустрітися із ситуаціями, що викликають страх, в умовах віртуальної реальності. Вони описали випадки успішного подолання дентофобії двома пацієнтами за допомогою експозиційної терапії із застосуванням засобів віртуальної реальності (VRET).

«Експозиційна терапія полягала в тому, що пацієнтів з дентофобією піддавали віртуальній ситуації, в якій відтворювали звуки і картини, які стимулюють формування страху», – пише автор роботи, д. м. н. Рагхав Гуджар зі Школи стоматології і наук про здоров’я при Університеті Чарльза Старта в Австралії. «Терапія VRET має на увазі використання комп’ютерної графіки в режимі онлайн і датчиків руху тіла, щоб поставити пацієнта у віртуальну ситуацію, в якій задіяні звукові, нюхові і зорові ефекти, що відповідають оточенню в кабінеті стоматолога».

Для терапії використовували набір окулярів віртуальної реальності, що переносить пацієнта в кабінет стоматолога. Під час терапії відбувається послідовне повторення сценаріїв, що викликають страх у пацієнта:

  • Пацієнт сидить у віртуальному стоматологічному кріслі і розглядає бормашину та лікарський інструментарій.
  • Лікар підходить до пацієнта і збирається почати лікування.
  • Лікар підносить стоматологічне дзеркало до рота.
  • Лікар бере бор, але не включає його.
  • Лікар включає бормашину, виникають характерні звуки.

Пацієнтові демонструють сценарії по порядку. При цьому не переходять від однієї сцени до іншої, поки рівень стресу не впаде до мінімального значення. Потім сцену повторюють і починають наступну. Підсумки терапії вважають успішними, якщо пацієнт зміг проглянути усі 5 сценаріїв за одне відвідування.

Автори перевірили дію терапії VRET на двох відвідувачах Центру здоров’я порожнини рота в малазійському місті Кота Дамансара.

Перша учасниця експерименту – жінка у віці 40 років, що відчуває біль у ділянці нижнього правого моляра. У жінки відзначався високий рівень страху перед відвідуванням стоматолога, через що вона довго уникала лікування.

Пацієнтці вдалося повністю проглянути усі 5 сценаріїв на 3 відвідування без ознак стресу. Показники фобії і страху різко знизилися в порівнянні з початком експерименту, і жінка змогла пройти стоматологічні процедури: видалення зубного каменю, видалення зуба, реставрацію.

Друга пацієнтка – 10-річна дівчинка зуміла проглянути усі 5 сценаріїв за 1 відвідування. Сесія зайняла 23 хвилини, у результаті яких дослідники зауважили значне зниження показників стресу. У результаті лікар зміг провести лікування і пломбування зубів.

«Під час дослідження було виявлено, що терапія VRET знижує тривожність і дозволяє здолати страх перед лікуванням зубів. У результаті сталися зміни в поведінці учасників і вони змогли прийти на прийом до лікаря. Варто відзначити, що через 6 місяців після проведеної терапії, у пацієнток не виявили ознак дентофобії», – діляться автори.

Попередня стаття

Лікування дентофобії

Вчасне звертання до психолога чи психотерапевта допоможе уникнути надмірної тривоги і з часом повністю подолати свої страхи. Лікування дентофобії буде ... Читати далі

Наступна стаття

Дорогий телефон замість лікування

Стоматолог ділиться спогадами про людей, які вибрали дорогий телефон замість лікування Люди різні. Адекватні, які розташовані до діалогу і прекрасно розуміють куди ... Читати далі