Використання поліефіру в повному знімному протезуванні

Пацієнтка М. (вік 65 років) звернулася в клініку із скаргами на неестетичну посмішку і з проханням виготовити конструкцію, яка не перекриває піднебіння.

Із слів пацієнтки повним знімним протезом на верхній щелепі і бюгельним на нижній користується протягом трьох років. Скарг до протеза на нижній щелепі не висуває.

Фото 1. Ситуація в порожнині рота до лікування

Прийняте рішення замінити повний знімний протез на конструкцію з опорою на імплантатах.

Лікування розділили на 3 етапи (планування, хірургічний і етап протезування).

Планування

Метою є створення діагностичної постановки для перевірки естетики і фонетики. Акриловий гарнітур для постановки використовується рентгенконтрастної серії. Що дозволяє планувати хірургічний етап від майбутньої позиції ортопедичних компонентів. Врахувати позиції імплантатів і вид фіксації.

Фото 2. Рентгенконтрастна постановка
Фото 3,4,5. Зрізи томограми з рентгенконтрастними зубами

За результатами планування прийняте рішення виготовити знімний протез на верхній щелепі з балочним кріпленням. Це дозволить створити відчуття упевненості та комфорту при користуванні протезом. На бюгельному протезі нижньої щелепи буде проведена перестановка для створення правильної оклюзії.

Хірургічний етап

На хірургічному етапі встановлено 4 імплантати у верхній щелепі в позиції 1.6, 1.4, 2.4, 2.6 зубів. Одномоментно встановлені формувачі ясен. Через 8 тижнів продовжено лікування.

Ортопедичний етап

Відбитки зняті двічі стандартною та індивідуальною ложкою для максимально можливої передачі розвантаженого стану слизової оболонки. Цей параметр важливий для конструкцій з опорою на імплантати. Це вимагає використання індивідуальної ложки і тиксотропного відбиткового матеріалу.

Фото 6. Трансфери фіксовані пластмасою між собою
Фото 7. Відбитковий поліефір

Критерієм якісного відбитку є відсутність видимих дефектів на поверхні та відсутність компресії вершини альвеолярного відростка індивідуальною ложкою.

Фото 8. Прекрасно реалізована гідрофільна властивість матеріалу

Додатково отримані відбитки аналізатором Шестипалова С. І. (фото 9) і двощелепною ложкою (фото 10), що дозволить заздалегідь загіпсувати моделі в артикулятор, змоделювати і відфрезерувати балки орієнтуючись на попередню постановку.

Фото 9, 10
Фото 11. Вигляд балкових елементів
Фото 12. Вигляд балкових елементів

Відповідна частина балкових елементів (каркас протеза) змодельована і виготовлена методом лазерного спікання, що дозволяє створити її мінімальної товщини. На каркас протеза монтується прилад для запису готичного кута (фото 13). Методика не складна у виконанні і має багато переваг перед традиційними методами визначення центрального співвідношення.

Фото 13
Фото 14. Готичний кут з передбачуваною точкою ЦС
Фото 15. Фіксоване ЦС у порожнині рота
Фото 16. Фіксоване ЦС перенесене на моделях в артикулятор

Після остаточного загіпсування моделей в артикуляторі створюється постановка зубних рядів на воску. Під час примірки в порожнині рота обов’язкове використання фонетичних проб.

Фото 17. Вимова звуку «І»

У пацієнтів з високим рівнем посмішки або короткою губою підбирається колір базисної пластмаси (фото 18). Успішна примірка призводить до фіксації роботи в порожнині рота в наступне відвідування.

Фото 18

Обов’язкові компоненти оклюзії на етапі здачі. Постановка зубів «край у край» (фото 19) і бічні ведення у варіанті групової функції, або іклового ведення (фото 20, 21).

Фото 19, 20, 21
Фото 22. Оклюзійний вигляд конструкцій у порожнині рота
Фото 23. Оклюзійний вигляд конструкцій у порожнині рота
Фото 24. Естетичний результат

Автор: Черкашін Едуард, лікар-стоматолог, імплантолог

Попередня стаття

Виготовлення повного і часткового знімного протеза

при частковій втраті зубів верхньої і нижньої щелепи У клініку звернувся пацієнт, жінка, 47 років, із скаргами на порушення естетики ... Читати далі

Наступна стаття

Лагодження, корекція, перебазування повного знімного протеза

Усі неточно виготовлені повні пластинкові протези можуть викликати різні ураження слизової оболонки ротової порожнини та її запалення, тому проведення лагодження, ... Читати далі