Поліровка і кінцевий контроль бюгельного протеза перед приміркою

Волосяні та нитяні полірувальні щитки

Для поліровки бюгельного протеза використовують жорсткі полірувальні щітки з натуральної щетини. Для поліровки слід використовувати спеціально призначені для кобальтохромових сплавів полірувальні пасти на основі воску. Полірують із швидкістю обертання приблизно 2.800 об/хв.

Обережно: особливо кламери легко зачіпляються за щітку, що обертається. Полірувальний бокс повинен мати витяжку і безтіньове освітлення. Добре освітлення потрібне для кращої оцінки поверхні протезів. Відполірована поверхня не повинна мати жодних заглиблень і подряпин.

Для дзеркального блиску беруть ту ж полірувальну пасту і середнього розміру круглу щітку з дерев’яною серцевиною. При правильному застосуванні виходить добре виражений дзеркальний блиск. Дрібні подряпини зникають після поліровки повстю з невеликою кількістю пасти. Ретельна кінцева поліровка, що досягла усіх ніш і кутів, перешкоджає утворенню нальоту на металевому каркасі. Важкодоступні місця поліруються на мікромоторі маленькою щіточкою.

Поліровка каркаса на гіпсовому цоколі, який можна індивідуально виготовити без великої витрати часу, оберігає особливо бюгельні протези верхньої щелепи від деформації. Для цього гіпс густо замішується теплою водою.

Полірування круглою щіткою з дерев’яним диском
Дрібні подряпини поліруються нитяними щітками та пастою
Критичні ділянки поліруються вручну

Сильне віддзеркалення на видимих частинах кламера можна зменшити, якщо кламери піддати піскоструминній обробці скляними перлами (50 μм). Для суто візуального ефекту протезні ретенції перед приміркою можна піддати піскоструминній обробці (250 μм). Для цього вже відполіровані ділянки ретельно покриваються підготовчим воском. Щоб ретенції пізніше не просвічувалися через пластмасу, їх можна вкрити опакером або лаком рожевого кольору. Перед відправкою протеза до лікаря на примірку його кладуть на 10-15 хвилин в ультразвукову ванну з гарячим розчином або очищають парою.

Контрольний список для остаточного контролю перед приміркою каркаса

  • Відповідність виготовленого протеза лабораторному замовленню
  • Щільне, без напруги прилягання каркаса до майстер-моделі
  • Відповідність розташування кламерів їх вимірюванню
  • Точне прилягання накладок (наприклад, у препарованих пазах)
  • Жодних гострих країв (верхня щелепа, дорсальний край)
  • Закруглені кінці кламерів
  • Гладкі внутрішні сторони кламерів
  • Візуальна перевірка литва без дефектів (наприклад, пори)
  • Жодних шорсткостей на нижній стороні
  • Відсутність подряпин, рівномірний блиск (на під’язиковій дузі з обох боків!)
  • Жодних перешкод при артикуляції
  • Жодного завищення прикусу через елементи кламера
  • Виготовлення з погляду профілактики карієсу і гігієни (промивні міжзубні ділянки, достатня відстань до краю ясен)
Попередня стаття

Корекція і обробка гумовими полірами

За винятком дуги верхньої щелепи і внутрішніх сторін кламера каркас повністю полірується гумовими полірами. Тільки таким чином можна досягти гладкої, ... Читати далі

Наступна стаття

Позолочення

Багатьом пацієнтам заважають помітні, срібного кольору плечі кламера у фронтальній ділянці. Для них золотий зубний протез – це ознака високоякісного ... Читати далі

Файли для скачування

Назва файлу Опис Розмір файлу
pdf Поліровка і кінцевий контроль бюгельного протеза перед приміркою Стаття в Pdf-форматі
201 КБ