Дублювання зворотними дублюючими масами

Після того, як майстер-моделі просочилися водою, їх просушують м’якою, поглинаючою вологу серветкою. Просушування стислим повітрям охолоджує моделі, що може призвести до відділення від них підготовчого воску. Перед дублюванням модель контролюється на щільне прилягання воску! Тільки після цього нагріта у воді майстер-модель встановлюється для дублювання на маленький або великий цоколь дублюючої кювети. Таким чином, без додаткової роботи при дублюванні з пакувальної маси формується цоколь під дублікат-моделлю. Маленький цоколь кювети відповідає червоному, а великий – синьому муфельному кільцю. Для точного встановлення форми в кювети застосовуються кришки кювети з напрямними клиновидними пазами.

Комбі-кювета для дублювання з ввідними клинами в кришці

Робоча температура дублюючих мас від 40°С до 54°С. Чим нижче температура, тим менше усадка і, відповідно, коротше час охолодження гелю. Для дублювання гелями зарекомендували себе прозорі кришки кювет для дублювання. Так зубний технік може краще контролювати заливку теплої дублюючої маси і запобігти потраплянню гелю на воскові частини.

Дублювання при температурі гелю 40°С і 54°С

Комбі-кювета для дублювання не придатна для дублюючих мас на основі поліефірної гуми і силікону. Кювети для дублювання гелем не можна змащувати вазеліном або іншими мастильними матеріалами; для чищення використовується виключно тепла вода! Мастильні матеріали і масла не поєднуються із складовими частинами дублюючого гелю. При дублюванні в металевих кюветах існує ризик, що дублюючий гель занадто швидко дасть усадку і відшарується не лише від кришки корпусу кювети, але і від моделі. Ризик підвищується, якщо металева кювета охолоджується в холодній воді.

Дублікат-модель з цоколем

Сучасні апарати для дублювання мають мікропроцесорне регулювання температури. Вентилятор охолоджує дублюючий гель, нагрітий до температури розтоплення (93°С-96°С), до робочої температури (40°С-45°С). Нагрівання маси понад 96°С може зіпсувати дублюючий гель. Рекомендовану температуру розтоплення треба дотримувати точно, оскільки вона має великий вплив на якість консистенції гелю і на властивість повернення дублюючого гелю в початкову форму. Позиція кювети під час заливки дублюючої маси не змінюється.

Обережно! Гель не повинен потрапляти на віск

При нормальній кімнатній температурі час застигання складає приблизно 1,5 години, при температурі повітря більше 28°С вона може збільшитися до 2 годин.

Примітки для правильної обробки дублюючого гелю:

Форму з гелю, після того, як витягнута вогнетривка модель, якісно промивають від залишків пакувальної маси під проточною водою. Гель не повинен більше вбирати багато вологості, тому надлишки води потрібно струсити. До наступного розплавлення, щоб уникнути пересихання, гель зберігають у герметично закритому контейнері. Інакше є ризик, що при розтопленні гелю випарується велика кількість води, що може зіпсувати властивості матеріалу. Застосування закритих апаратів для дублювання цей ризик виключає. Тому в багато дублюючих гелів не додають воду. Щоб уникнути помилок обов’язково дотримуйте робочі інструкції! Вже використаний дублюючий гель не можна змішувати з новим. При кожній заміні матеріалу апарат для дублювання ретельно очищається від залишків гелю.

 

Кювети не можна охолоджувати в холодній воді, інакше контактна до гелю поверхня дублікат-моделі не затвердіє повністю. Крім того, збільшується час затвердіння пакувальної маси, і поверхня моделі стає шорсткою. Прискорене охолодження гелю може призвести до утворення щілини між майстер-моделлю і дублюючим гелем.

Дублююча форма з Castogel®
Примітки для розтоплення гелю в мікрохвильовій пічці:

Дублюючі гелі можуть розтоплюватися в мікрохвильових пічках (порції приблизно по 400 г). Тривалість залежить від кількості і встановленої потужності мікрохвильової пічки (400 Вт – 4,0 хв. / 900 Вт – 2,5 хв.). Заздалегідь дублюючий гель розрізається на маленькі кубики розміром у 1 см. Охолодження до робочої температури відбувається у водяній ванні, при постійному помішуванні.

 

Попередня стаття

Насичення майстер-моделі водою

Перед дублюванням реверсивними гелієвими масами моделі на протязі максимально 10 хвилин насичують водою. При довшому зволоженні гіпс на поверхні моделі ... Читати далі

Наступна стаття

Система дублювання силіконом

Застосовується двокомпонентний силікон у дозувальному апараті, який оснащений спеціальним наконечником-змішувачем одноразового використання. Вручну замішування робиться в тій же пропорції – ... Читати далі

Файли для скачування

Назва файлу Опис Розмір файлу
pdf Дублювання зворотними дублюючими масами Стаття в Pdf-форматі
207 КБ