Технологія виготовлення знімних пластинкових протезів з м’якою підкладкою

Підкладка_1

Двошаровий базис такого протеза складається із зовнішнього шару твердої базисної пластмаси та внутрішнього шару м’якої (еластичної) пластмаси чи силіконового матеріалу.

Даний вид протезів необхідно виготовляти в тих клінічних випадках, коли хворі не можуть користуватися звичайними акриловими протезами через постійне травмування слизової оболонки ротової порожнини.

Виготовлення знімних пластинкових протезів з двошаровим базисом полягає в наступному. Перший етап – виготовлення твердого базису знімного пластинкового протеза – нічим не відрізняється від загальноприйнятої технології. Для їх виготовлення використовують базисні пластмаси гарячої полімеризації, а для виготовлення еластичної підкладки – “Еладент”, “ПМ-01”, “Ортосил-М” та ін.

Зубний технік проводить гіпсування воскової композиції протеза за загальноприйнятими правилами. Після виплавлення воску на гіпсову модель наносять ізолювальний матеріал (“Ізокол”) і після його висушування на модель накладають за її формою пластинку базисного воску на товщину майбутньої еластичної підкладки. Проводять підготовку та пакування пластмаси гарячої полімеризації і пресують. Одночасно готують тісто еластичної пластмаси. Стоматологічну кювету розкривають, видаляють пластинку базисного воску і проводять пакування еластичної пластмаси, попередньо добре змазавши краї базисної пластмаси мономером для запобігання в майбутньому відшаруванню еластичної пластмаси. Кювету знову пресують, фіксують у бюгелі і проводять режим полімеризації згідно з інструкцією заводу-виробника. Після полімеризації готовий базис протеза необхідно дуже обережно обробляти, шліфувати та полірувати, пам’ятаючи, що еластична пластмаса має здатність до відшаровування. Виготовлений таким способом протез добре прилягає до слизової оболонки ротової порожнини, запобігаючи травматичному впливу останнього на слизову оболонку.

До недоліків м’яких підкладок необхідно віднести те, що вони в середовищі ротової порожнини з часом втрачають свої еластичні властивості, і такі протези слід переробляти чи проводити перебазування еластичною пластмасою за згаданою методикою.

Незручність застосування та втрата властивостей м’якої підкладки сильно обмежили сферу використання таких протезів, запровадження, у свою чергу, м’якого нейлону як базисного матеріалу ще більше обмежило сферу застосування еластичних пластмас.

Проте окрім еластичних пластмас для отримання м’якої підкладки можна використовувати самотверднучі силіконові матеріали. Представниками цієї групи матеріалів є: ПМ-С – вітчизняного та «Уфі Гель П» («Ufi Gel P»), закордонного виробництва.

Підкладка_2 Підкладка_3

Про технологію застосування цієї групи матеріалів ви можете дізнатися, завантаживши інструкцію з використання матеріалу «Уфі Гель П».

Попередня стаття

Термопластичні протези

Останнім часом широкого вжитку набули знімні пластинкові протези з термопластичним базисом. Цьому сприяла: легкість у виготовленні, демократична ціна в порівнянні ... Читати далі

Наступна стаття

Фіксація повних пластинкових протезів. Корекція. Процеси адаптації

Фіксація повних пластинкових протезів у ротовій порожнині – відповідальний клінічний момент. Сама процедура введення повних знімних протезів особливих труднощів у ... Читати далі