Планування протезування… якого немає

Як відомо багатьом, зубні ортопедичні конструкції покликані для відновлення дефектів зубів і зубних рядів. Ці конструкції в принципі повинні відновлювати пацієнту втрачені:

  1. Естетичну функцію
  2. Функцію жування
  3. Функцію мовлення,
  4. а також почуття гідності, яке часом зникає у зв’язку з втратою зубів і пов’язаними з цим фактом труднощами.

Але стоматологічні будні досить часто, на превеликий жаль, переконують у зворотному, коли наявні в ротовій порожнині пацієнта ортопедичні конструкції не виконують покладених на них функцій. І відбувається це досить часто не через неналежне виготовлення цих конструкцій, а через неузгодженість ортопедичного протезування, що можна проілюструвати наступним клінічним прикладом.

Пацієнтка М., 1962 р. н., звернулася з метою відновлення кольору і форми двох верхніх різців. Проте стан інших зубів, точніше решти зубів, у неї не викликає ніякого занепокоєння. Хоча, як на мою думку, непокоїтися є про що.

От така картина спостерігається з лівого жувального боку:

А це можна побачити з правого жувального боку:

Як можна пересвідчитися, контакт на жувальних зубах фактично відсутній.

А це ситуація у фронтальному відділі зубних рядів:

Тобто ситуація нічим не краща за бічні відділи зубних рядів.

Як свідчать сліди копіювального паперу, оклюзійні контакти спостерігаються лише на чотирьох зубах:

Не важко здогадатися, що відновлення функції жування організоване на вкрай низькому рівні. Втім, як і естетика, адже поєднання в одній ротовій порожнині різних за типом і методом виготовлення ортопедичних конструкцій не сприяє відновленню і цієї функції.

Це у свою чергу викликає цілком логічне запитання: а навіщо взагалі вдаватися до протезування, якщо воно не виконує покладених на нього функцій? І відразу випереджу можливі заяви про те, що стоматологи неналежним чином проводять роз’яснювальну роботу серед пацієнтів: робота проводиться, але якщо пацієнт не хоче витрачати час і кошти на власне протезування, доведення своєї ротової порожнини хоч до якогось ладу, жодні доводи не переконають його у зворотному.

У принципі, додати до цього нічого, хіба що одне невеличке побажання: шановні люди, любить себе, своє здоров’я і свої зуби, не втрачайте гідності разом зі своїми зубами. Але якщо вас все ж таки спіткала така прикрість, не гайте часу, а хутко відновлюйте їх.

Автор: Гусар Руслан Тимофійович, зубний технік, викладач КЗВО «Рівненська медична академія»

Попередня стаття

Використання різних цифрових інструментів

у плануванні і реалізації естетичних керамічних реставрацій До недавнього часу непряма реставрація зубів в естетично значущій зоні вимагала високого ступеня ... Читати далі

Наступна стаття

Тотальна реабілітація на імплантатах Dentis

Цифрові і аналогові рішення для побудови оклюзії, функціональної адаптації і чудової естетики Тотальна реабілітація на імплантатах – одне з найскладніших ... Читати далі

Файли для скачування

Назва файлу Опис Розмір файлу
pdf Планування протезування... якого немає Клінічний приклад того, до чого може призвести відсутність планування при ортопедичному протезуванні
104 КБ