Неприємні наслідки

В одній з попередніх статей мова йшла про сумні українські стоматологічні реалії, а саме про причини, чому в деяких людей ротова порожнинна буквально нагадує смітник.

До вже згаданих причин хотілося б додати ще одну – страх перед всім, що пов’язане зі стоматологією (дентофобією). Причин подібного страху може бути більш ніж достатньо (і цій тематиці, ми теж присвятили окрему статтю), але з цих  причин є одна доволі компрометуюча – неякісне надання стоматологічних послуг, що з часом призводить або вже до згаданої дентофобії або ж до погіршення наявної клінічної ситуації. Тобто, коли лікування не допомогло пацієнтові, а принесло лише більше шкоди, і як кінцевий результат – «смітник» у роті.

У кожної людини є своя межа терпіння. Це в не меншій мірі стосується і терпіння подоби «смітника» у роті: рано чи пізно в людини уривається терпець і вона звертається за професійною стоматологічною допомогою, щоб повернути своїй посмішці колишню привабливість або ж відтворити її наново, якщо власні зуби ніколи не радували своєю красою або ж відтворювати в принципі більше нічого…

За вдалого збігу обставин такого результату вдається досягнути, що немало тішить і пацієнта, і лікаря-стоматолога, а також низку фахівців, що були залучені до роботи з відтворення посмішки: адже є дійсно чим пишатися. Про один з таких клінічних випадків і піде мова далі.

Ремоделювання посмішки

з використанням металокерамічних коронок з опорою на зуби та імплантати

Пацієнт, 40 років, звернувся у важкому гігієнічному, естетичному та функціональному статусі. Стан порожнини рота пояснювався негативним попереднім стоматологічним досвідом. Вимогою пацієнта було відновлення жувальної функції при збереженні якомога більшої кількості власних зубів. За результатами комп’ютерної томографії і повної функціональної діагностики був складений план лікування.

У хірургічний етап входило множинне видалення кіст у дистальних відділах верхньої щелепи, видалення зубів, що не підлягали повторній санації, установка імплантатів у позиціях 1.5, 1.6, 2.5, 2.6.

Фронтальний відділ зубів на верхній щелепі був повторно пролікований, виготовлені литі штифтові куксові вкладки.

У фіналі була проведена тотальна ортопедична реконструкція в центральному співвідношенні (у положенні, комфортному для скронево-нижньощелепного суглоба і жувальних м’язів).

Термін реабілітації 1,5 роки, але варто зауважити, що пацієнт за цей час жодного разу не покинув нашу клініку без незнімних тимчасових конструкцій, які дозволяли йому упевнено посміхатися і жувати.

Фотозвіт роботи:

Вихідна ситуація (зверніть увагу на чисельні «естетичні» жовті коронки):

Ситуація після видалення «естетичних» ортопедичних конструкцій (жовтих коронок):

Препаровані верхні зуби та «заглушки» встановлених імплантатів:

Відновлені за допомогою литих вкладок кукси верхніх зубів та абатменти імплантатів:

Препаровані нижні зуби:

Препаровані нижні фронтальні зуби з близького ракурсу:

Виготовлені ортопедичні конструкції верхнього зубного ряду на моделі:

Готовий результат:

Верхній зубний ряд
Нижній зубний ряд

Контакт відновлених зубних рядів:

Анфас
З правого ракурсу
Анфас
З правого ракурсу

Порівняння результатів: до і після:

Як мовиться, відчуйте різницю.

Автор: Артем Малхасян

А тепер варто додати кілька слів. Недаремно ми згадали вдалий збіг обставин. Бо деколи стан ротової порожнини може бути настільки жалюгідним, що в повній чи навіть у частковій мірі відновити зубний ряд не буде можливості через брак умов. Стоматологи, навіть професіонали своєї справи (а таких, як і в інших галузях, не так вже багато) – лише люди, а не чарівники… Хоча деколи (див. цей і наступний приклад) їм вдається зробити справжнє диво.

Ремоделювання посмішки 2.0

Ситуація «До»:

Залишки верхнього зубного ряду (зверніть увагу на «естетичні» жовті ортопедичні конструкції):

Рештки нижнього зубного ряду (коли передні зуби виконують також жувальну функцію…):

Ситуація «Після»:

Важко повірити, що це та сама людина…

А тепер, на останок, як гадаєте, у скільки обійшлася така краса їхньому власнику? (Підказка: Об’єм проведених стоматологічних робіт складає суму не менше 15000 у.о.).

Думаємо, це теж буде непоганий аргумент берегти власні зуби (доки вони є 🙂 ).

Попередня стаття

Життєвий вибір

У своїй практичній діяльності часто приходилося спостерігати, що студенти вступивши до навчального закладу власне не розуміють, що являтиме собою їхня ... Читати далі

Наступна стаття

Вісім речей, які ви повинні мати на увазі, перш ніж стати стоматологом

Лікар – одна з найбільш трудомістких професій у світі. Стоматологія є однією зі сфер, яка динамічно росте завдяки розвитку такого ... Читати далі