Історія зубочистки

 

Зубочистка – загострена паличка, призначена для видалення залишків їжі, що застрягли між зубами.

%d1%96%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d1%96%d1%8f_33

Зубочистки є одними з найдревніших гігієнічних засобів. На наш час найдревніша зубочистка була знайдена в королівській гробниці в Месопотамії, на території сучасного Іраку, і відноситься до 3500 р. до н. е. Вона була виготовлена із золота. Зубочистки з дорогоцінних металів були популярні і серед єгипетської аристократії.

Зубочистка була поширеним засобом для очищення зубів і в Древній Греції та Римі. Зубочистки виготовлялися з дерева, бронзи, срібла, золота, слонової кістки і гусячого пера у вигляді тонких паличок, часто поєднаних разом з вушною ложкою і пристосуванням для чистки нігтів.

Європейці теж не гидували зубочистками, але саме на початку епохи Відродження зубочистки стали по-справжньому модними. Дворяни підвішували золоті і срібні зубочистки на ланцюжок і носили на шиї.

Кінець 16-го - початок 17-го ст., золота зубочистка и ложечка для чищення вух. Піднята з уламків іспанського галеону, що затонув біля берегів Флориди
Кінець 16-го – початок 17-го ст., золота зубочистка и ложечка для чищення вух. Піднята з уламків іспанського галеону, що затонув біля берегів Флориди

Дуже швидко увійшло до моди постійно тримати їх у роті. Для надання значущості зубочистки стали робити довшими, масивнішими і щедро декорованими коштовним камінням з одного кінця. Вважалося хорошою манерою колупати зубочисткою між зубами в громадських місцях.

Але любителі дорогих зубочисток нерідко ставали предметом кепкувань. Зокрема, архієпископ Джовані дела Каса писав у 1560-му році, що через ланцюжки із зубочистками, які постійно дзеленчать, модники схожі на вуличних торговців-розносників. Проте, громадські діячі і світила медицини виступали за особисту гігієну. Так Еразм Ротердамський радив: “Не колупати нігтями в зубах, якщо там застрягла їжа, як це роблять кішки чи собаки, не використовувати для цього серветки, а жувати смолу деяких дерев або користуватися пір’ям курчат і квочок”

Багаторазова золота зубочистка письменника Чарльза Діккенса. Була продана в 2009 році, на аукціоні в Нью-Йорку за 9 тисяч 150 доларів
Багаторазова золота зубочистка письменника Чарльза Діккенса. Була продана в 2009 році, на аукціоні в Нью-Йорку за 9 тисяч 150 доларів

Але небагато людей могли дозволити собі зубочистки з дорогоцінних металів, але, на щастя, для зубочистки підійде все що завгодно. Наприклад, у Мексиці їх робили з колючок кактуса (з них також виготовляли гребінці). Окрім того, на зубочистки йшли будь-які сорти дерева, кігті тварин, дзьоби птахів, риб’ячі кістки, моржеві вуса, і т. д.

Дуже популярними у XVIІІ-му – на поч. ХІХ-го ст. були зубочистки з пір’я птахів. Причому пір’я годилося не всяке. Ще давньоримський письменник Пліній попереджав, що зубочистки з пір’я хижих птахів викликають поганий запах з рота, тому європейці користувалися переважно курячим або гусячим пір’ям.

Такі зубочистки можна було купити на вулиці у хлопчини-торговця чи ж зробити власноруч. Бережливі хазяї використовували для виготовлення зубочисток використані пір’я для листувань. Пір’яні зубочистки були настільки популярними, що в 1870-х роках у Франції механізували їх виробництво.

Не менш традиційним матеріалом для зубочисток було дерево. Як і зубочистки з пір’я, дерев’яні зубочистки можна було виготовити власноруч або купити, причому до середини ХІХ-го ст. головним експортером зубочисток була Португалія. У XVI-му столітті черниці з монастиря Св. Бернара, що в окрузі Коїмбра, почали виготовляти зубочистки з апельсинового дерева.

%d1%96%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d1%96%d1%8f_36

Ця ідея прийшла до них невипадково, адже окрім зубочисток сестри робили ще і цукерки, які були липкими і застрягали між зубами. Жителі навколишніх сіл перейняли в черниць це ремесло і незабаром гладкі і гострі зубочистки з Коїмбри стали користуватися попитом серед європейських сусідів. Крім того, виготовлялися особливі сувенірні зубочистки з того ж апельсинового дерева, але позолочені і з узорчатим різьбленням.

В середині ХІХ-го століття ініціативу в португальців перехопили американці, які організували масове виробництво зубочисток. Сталося це завдяки винаходу верстата для виробництва фанери. У 1860-х роках Чарльз Форстер і його дружина почали виробництво зубочисток з тонких дерев’яних пластин. Ці зубочистки були плоскими і за формою нагадували витягнуті трикутники. А наприкінці 1880-х років Чарльз Фріман організував промислове виробництво дерев’яних круглих зубочисток, що були загострені з обох кінців. Цю форму вони зберегли на сьогоднішній день.

Крім того, і в XIX ст., і в наші дні із зубочисток будують різні мініатюрні (і не дуже мініатюрні) моделі.

%d1%96%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d1%96%d1%8f_37

А ви знаєте, що в Китаї існують центри по збору використаних зубочисток. Там можна зубочистки здати – їх приймають на вагу – і отримати за це гроші.

Попередня стаття

Історія жувальної гумки

Ймовірно, європейці вперше познайомилися з жувальною гумкою в 1518р., коли іспанці вторглися в імперію ацтеків. Можливо, вона була відкрита ще ... Читати далі

Наступна стаття

Стоматологічні інструменти давнини

Фрагмент картини Теодора Ромбоутса 'Видалення зуба', XVII ст. Найпершими стоматологічними інструментами були… пальці. Древні китайці тренувалися ... Читати далі