Форми бюгельних протезів нижньої щелепи

Сублінгвальна дуга (під’язикова, лінгвальна дуга)

Стандарт: під’язикова дуга
Каркас нижньої щелепи з жувальними поверхнями з металу

Практично завжди доцільна форма для протезів нижньої щелепи. В ідеальному випадку вона знаходиться в ділянці рухомої слизової оболонки на відстані 4мм до маргінального краю ясен.

Модифікації: Доповнюється багатоланковим шинуючим кламером. Цей варіант вибирався раніше для того, щоб можна було витонченіше оформити дугу або зміцнити нахилені в лінгвальний бік фронтальні зуби.

Критичний багатоланковий кламер
Модифікований багатоланковий кламер – широкий, шинуючий

На сьогодні шинуючі кламери майже не застосовуються.

Під’язикова дуга з багатоланковим кламером
Модифікований шинуючий кламер – без під’язикової дуги

Вестибулярна або лабіальна дуга

Вестибулярна дуга з воску

Потрібна в окремих випадках і є альтернативним варіантом розташування дуги перед фронтальними зубами (Vestibulum = присінок). Показана при сильному оральному нахилі зубів або з естетичних причин як основа для відновлення сильно атрофованих ділянок щелепи. Практичний досвід показує, що непродумане розташування дуги, при якому ділянки приєднання зв’язок і м’язів не залишаються досить вільними, призводить до появи пролежнів, дискомфорту і викликають скарги пацієнтів. Модифікація: горизонтальна дуга з віссю і замком у поєднанні з під’язиковою дугою.

Комірна пластина

Несприятлива, оскільки значно покриває маргінальний пародонт. У минулому застосовувалася дуже часто. Сьогодні ця форма не застосовується через труднощі в дотриманні розміру і часто відсутньої опори на пародонт.

Попередня стаття

Дуга нижньої щелепи

Під’язикова дуга: стандарт для нижньої щелепи Для бюгельних протезів нижньої щелепи, як правило, робиться під'язикова дуга. ... Читати далі

Наступна стаття

Сідловидні частини бюгельного протеза

Часто недостатньо враховується придатність малорухомої слизової оболонки для опори протезів при розташуванні сідел. Великі площі сідловидних частин з рівномірним контактом ... Читати далі

Файли для скачування

Назва файлу Опис Розмір файлу
pdf Форми бюгельних протезів нижньої щелепи Стаття в Pdf-форматі
239 КБ