Звичайна та електрична зубна щітки – що краще?

Багато наукових досліджень оцінюють ефективність застосування різних зубних щіток. Нещодавно учені порівняли якість чищення зубів за допомогою звичайної та електричної щітки. Вони дійшли висновку, що показники чистоти зубів не залежать від типу щітки.

Для цього провели експеримент за участю 55 пацієнтів, що використовували електричну щітку, і 60 людей, що віддавали перевагу класичному варіанту щітки. За підсумками встановлено, що в двох групах учасників не виявлено різниці в об’ємах зубного нальоту до і після чищення, клінічних показників стану здоров’я зубів і ясен, тривалості чищення.

«Незалежно від типу досліджуваного продукту, підсумковий рівень чистоти зубів можна вважати низьким», – ділиться автор роботи Вальдемар Петкер з медичного факультету Інституту медичної психології при Гісенському університеті імені Юстуса Лібіха.

Автори відмічають, що навіть якщо учасник максимально ретельно намагався очистити зуби, у результаті все одно зберігався великий об’єм зубного нальоту. У статті сказано, що в більшості досліджень розглядають ефективність електричних зубних щіток, ігноруючи оцінку якості чищення звичайних щіток.

Під час експерименту було записано більше 100 відео, на яких студенти (у віці від 18 до 30 років) чистять зуби (55 – застосовують електричну щітку, 60 – класичну версію). Причому учасників просили максимально ретельно чистити зуби упродовж 6 місяців.

Лікарі-стоматологи оцінювали об’єми зубного нальоту до і відразу ж після чищення. Окрім цього реєстрували наступні показники: кровоточивість ясен, глибину ясенної кишені, кількість карієсу, рецесію ясен. У процесі оцінки відеозаписів особливу увагу приділили тривалості чищення, очищеним зонам, застосуванню додаткових засобів очищення міжзубного простору.

У результаті автори не виявили різниці в об’ємах зубного нальоту до і після чищення, клінічних показників стану зубів і ясен, середньої тривалості чищення у двох групах. В обох групах після застосування щітки зубний наліт зберігався приблизно в 40% зон, що прилягали до ясенного краю.

Автори відмічають, що на результати дослідження могли вплинути наступні чинники: складність аналізу деяких відеозаписів, використання учасниками зубних щіток різних виробників.

Що заважає ефективному видаленню нальоту? Була висунута гіпотеза, що учасники не звертали увагу на те, де починається ясенний край, і під час чищення не доторкалися до нього щіткою. Автори нагадують, що необхідно ретельно проводити головкою щітки по всій поверхні зуба.

«На підставі отриманих даних можна дійти висновку, що заміна звичайної зубної щітки на електричну не підвищить якість очищення зубів сама по собі», – резюмують автори.

Попередня стаття

Електричні (автоматичні) зубні щітки

В усьому різноманітті зубних щіток особливо виділяються автоматичні зубні щітки. Їх відмінності від класичних, мануальних зубних щіток такі великі, що ... Читати далі

Наступна стаття

Зубна щітка для захисників екології

Більшість людей чистять зуби двічі на день. Найбільш свідомі намагаються закривати воду під час чищення, щоб не виливати зайву воду, ... Читати далі