Полоскання рота

%d0%b3%d1%96%d0%b3%d1%96%d1%94%d0%bd%d0%b0_10

Полоскання рота є ефективним профілактичним заходом і проводити його слід після кожного прийому їжі. У процесі полоскання відбувається  механічне очищення поверхні зубів від нальоту, з ясен і зубоясенних кишень видаляються залишки їжі, при кровоточивості ясен видаляється кров і продукти її розпаду. У результаті регулярного полоскання попереджається розвиток патологічних процесів і покращується кровообіг у тканинах ротової порожнини.

Для полоскання рота можна використовувати різні лужні розчини, що сприяють відновленню нейтрального  середовища ротової порожнини.

Існують і спеціальні рідини для полоскання рота (зубні еліксири), які є додатковими засобами гігієни порожнини рота.

Зубні еліксири випускаються у вигляді розчинів, готових до застосування, чи у вигляді рідких концентратів або сухої речовини, які вимагають розведення в певних пропорціях.

%d0%b3%d1%96%d0%b3%d1%96%d1%94%d0%bd%d0%b0_11

Вони також можуть бути спиртовими чи безалкогольними. Ці продукти не лише покращують гігієну порожнини рота, а також використовуються для лікування інфекцій ротової порожнини і мікротравм.

Для полоскання рота також можна застосовувати лікарські рослини, що володіють протизапальними, кровоспинними властивостями (материнка, м’ята перцева, календула, лепеха, евкаліпт), які часто використовують у народній медицині.

Полоскання рота розчинами, що включають антисептичні і біологічно активні засоби, призначають при гінгівіті і пародонтиті. Досить ефективні полоскання настоянками шавлії, евкаліпта, спиртовим розчином хлорофіліпту, чистотілу (більш детально про лікарські рослини, що використовуються в стоматології ви можете дізнатися у відповідному розділі).

Не варто думати, що лише в наш час люди піклуються про гігієну ротової порожнини – гігієна взагалі, і зокрема оральна гігієна займала значне місце в житті древніх римлян. Зберігся рецепт для видалення і попередження утворення “чорних плям на зубах”: чистити зуби сумішшю подрібнених рожевих пелюсток, дубильного горіха і мирра, після чого полоскати рот молодим вином.

 

А тепер ми перерахуємо декілька важливих переваг рідини для полоскання рота.

Запобігає неприємному запаху з рота

Зубні еліксири борються з бактеріями, які сприяють виникненню неприємного запаху з рота. Іноді ми їмо цибулю, часник та інші продукти, які також сприяють появі запаху. У даному випадку найпростіший спосіб позбутися від неприємного запаху – полоскання рота. Обполіскувачі для порожнини рота містять різноманітні освіжаючі аромати – м’ята, ментол та інші.

Антисептична дія

Якщо ви страждаєте на захворювання ясен, чищення зубів може посилити стан хвороби. Тому для підтримки гігієни порожнини рота більшість стоматологів рекомендують використовувати зубні еліксири. Полоскання запобігає появі зубного нальоту і перешкоджає розвитку бактерій, які викликають запалення ясен.

Захист від карієсу

Багатьом відома здатність фтору боротися з карієсом. Обполіскувачі для порожнини рота містять достатню кількість фторидів, тому їх використання запобігає виникненню карієсу.

Запобігає сухості в роті

Багато людей, особливо літніх, стикаються з проблемою сухості в роті, що може призвести до інфікування тканин ротової порожнини. Обполіскувачі містять інгредієнти, що запобігають сухості в роті. Вони стимулюють виділення слини і, таким чином, допомагають запобігти цієї проблеми.

Але до вибору рідини для полоскання рота слід підходити досить обережно. Експерти з Університету Ньюкасла зробили висновок, що надмірне використання зубних еліксирів може негативно впливати на ясна і зуби. Уся справа в тому, що одним з основних інгредієнтів рідини для полоскання є спирт, який може викликати сухість у порожнині рота, руйнуючи слизову оболонку, що підтримує вологість ротової порожнини.

Тому ми рекомендуємо вам використовувати безалкогольні зубні еліксири, які не мають недоліків, що властиві їх аналогам, до складу яких входить спирт. Про компоненти конкретного зубного еліксиру ви можете дізнатися з етикетки, розміщеної на упаковці.

Безалкогольні обполіскувачі можна застосовувати і дітям, починаючи з того віку, коли дитина набуває навички полоскання рота.

А ви знаєте, що в Середні віки в Європі користувались великим попитом зубні еліксири, які виготовляли лікарі і ченці, а рецепт тримали в секреті. Найбільший успіх припав на долю зубного еліксиру ченців-бенедиктинців. Його винайшли в 1373 році, але і на початку двадцятого століття його ще продавали в аптеках.

Попередня стаття

Сучасні засоби гігієни ротової порожнини

Їх можна умовно розділити на засоби для: індивідуального догляду за порожниною рота в домашніх умовах і засоби, що застосовуються в ... Читати далі

Наступна стаття

Жувальні гумки без цукру

Дія жувальної гумки без цукру в порожнині рота наступна: Підвищує швидкість слиновиділення в порівнянні зі станом спокою (це забезпечує самоочищення ... Читати далі