Анатомія зубощелепної системи

%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%bc%d1%96%d1%8f_

Перш ніж розпочати розмову про зуби, спочатку поговоримо про їх будову, а також зубощелепну систему, до складу якої вони входять.

Зубощелепна система являє собою сукупність органів, що виконують ряд вкрай важливих для організму людини функцій: харчування, дихання, мови та ін.

%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%bc%d1%96%d1%8f_0

Кожен зуб розміщується власно не в тілі щелепи, а в заглибленнях (альвеолах) альвеолярного відростку.

Альвеолярний відросток – частина нижньої чи верхньої щелепи, що відходить від тіла щелепи і оточує  зубні корені. Помітного переходу між тілом щелепи та її альвеолярним відростком не існує.

Альвеолярний відросток утворений двома стінками – зовнішньою (щічною чи губною) і внутрішньою (язичною). Зовні стінки утворені так званими кортикальними пластинками, які побудовані з компактної кісткової речовини. Між кортикальними пластинками альвеолярного відростка розташована губчаста кістка, що утворена системою кісткових балочок, які переплітаються. Простори між балочками губчастої кістки заповнені кістковим мозком.

Кортикальна пластинка забезпечує міцність і захист кісткових тканин і слугує місцем прикріплення м’язів.

Простір між двома стінками альвеолярного відростка розділяється в поперечному напрямі кістковими перегородками, внаслідок чого утворюється ряд окремих ямок, або альвеол, в яких розміщуються корені зубів.

%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%bc%d1%96%d1%8f_1

Альвеолярний відросток розвивається разом з щелепою і прорізуванням зубів, а після втрати зубів майже повністю розсмоктується – атрофується (зменшується в розмірах), що в подальшому значно ускладнює протезування.

Атрофія альвеолярного відростка
Атрофія альвеолярного відростка

А ви знаєте, що череп людини, в якому розміщується власне зубощелепна система, складається з 23 кісток, окрім трьох пар слухових кісточок, що розміщуються в середньому вусі, а також 32 постійних (20 молочних) зубів.

Череп людини (зазначені лише найбільші кістки)
Череп людини (зазначені лише найбільші кістки)
Наступна стаття

Скільки зубів у людини?

Напевно, всім відомо, що в людини налічується 32 постійних зуба. Принаймні – у теорії, а на практиці… якщо на практиці ... Читати далі