Виготовлення керамічних реставрацій з адгезійною фіксацією

Вивченню особливостей функціонування зубощелепної системи і оклюзії приділяється величезна увага. На жаль, сьогодні в стоматологічній практиці основна увага приділяється вдосконаленню роботи з технічно вимогливими матеріалами, необхідними для досягнення високого естетичного результату, і занадто мала – застосуванню знань.

Проте за створенням естетичної реставрації часто ховається функціональна невідповідність, яка непомітно, але неминуче призводить до ушкодження зуба, а часто і до дисфункції СНЩС. Естетика вартує більше за такі фундаментальні основи, як оклюзія і функція.

Оклюзією називають момент змикання зубів і зімкнутий стан зубів. Оклюзія має динамічні і статичні складові. Важливіші, звичайно, статичні контакти і їх кількість. Оптимальна оклюзія полягає в одночасному виникненні контактів у ділянці усіх зубів. Проте відомо, що в ділянці передніх зубів контакти мають бути виражені менше, у незначній мірі, оскільки надмірні контакти при змиканні передніх зубів можуть призводити до більшої рухомості і збільшення міжзубних проміжків.

Це обов’язково має враховувати у своїй роботі зубний технік. І головне – перевіряти функцію в артикуляторі. У даному випадку під функцією мають на увазі динамічну складову оклюзійних співвідношень, яка полягає в змиканні зубів у центральній оклюзії і їх розмиканні. Просторова траєкторія функціональних рухів визначається суглобовим шляхом, анатомічними особливостями оклюзійних поверхонь і положенням зубів.

Наведу приклад виготовлення керамічних реставрацій з адгезійною фіксацією в команді з лікарем Євген Рибаком.

Ми створили простий, але дуже дієвий протокол.

Будь-яка діагностика в нас починається з діагностичних відбитків і визначення положення верхньої щелепи за допомогою лицьової дуги. Найкраще використовувати хоч би для зубного ряду гіпс 4-го класу. Готові моделі і пригіпсовану верхню щелепу повертаю в кабінет для визначення центрального співвідношення. Отримавши регістр, пригіпсовуємо нижню щелепу. І повертаємо моделі вже в рамі артикулятора для консультації з пацієнтом і завданням на виконання WAX-UP (мал. 1-4).

(мал. 1)
(мал. 1)
(мал. 2)
(мал. 2)
(мал. 3)
(мал. 3)
(мал. 4)
(мал. 4)

Просторова траєкторія функціональних рухів визначається суглобовим шляхом, анатомічними особливостями оклюзійних поверхонь і положенням зубів.

Коли воскове моделювання готове, призначається день препарування, отримання відбитків, регістру центрального співвідношення і виготовлення провізорних коронок, накладок, вінірів. І в лабораторію поступає наступний комплект: два комплекти відбітків, регістр центрального співвідношення, трансфер лицьової дуги, у складних випадках – альгінатні відбитки з провізорними реставраціями (мал. 5).

(мал. 5)
(мал. 5)

Особливу увагу треба приділяти системі виготовлення моделей. Розширення гіпсу впродовж 24 годин наочно продемонстроване на світлинах. Не можна недооцінювати цей фактор! (Мал. 6-10.)

(мал. 6)
(мал. 6)
(мал. 7)
(мал. 7)
(мал. 8)
(мал. 8)
(мал. 9)
(мал. 9)
(мал. 10)
(мал. 10)

Далі гіпсуємо верхню щелепу по лицьовій дузі, а нижню – по регістру центрального співвідношення. Важливо прорахувати, наскільки завищує воскова пластинка, і зробити компенсацію на опорному штифті. Завжди працювати треба тільки в 0! (Мал. 11-15)

(мал. 11)
(мал. 11)
(мал. 12)
(мал. 12)
(мал. 13)
(мал. 13)
(мал. 14)
(мал. 14)
(мал. 15)
(мал. 15)

Воскове моделювання завжди необхідно виконувати з урахуванням оклюзії і функції. Кращі помічники – оклюзійний компас і колірне кодування функції кожного горба. Особливу увагу треба приділяти перекриттю зубів. Прикушення язика і щоки неприпустимі (мал. 16-27).

(мал. 16)
(мал. 16)
(мал. 17)
(мал. 17)
(мал. 18)
(мал. 18)
(мал. 19)
(мал. 19)
(мал. 20)
(мал. 20)
(мал. 21)
(мал. 21)
(мал. 22)
(мал. 22)
(мал. 23)
(мал. 23)
(мал. 24)
(мал. 24)
(мал. 25)
(мал. 25)
(мал. 26)
(мал. 26)
(мал. 27)
(мал. 27)

Злагоджений командний підхід, кваліфікація і здібності усіх фахівців дозволяють створювати чудові функціональні та естетичні реставрації.

(мал. 28)
(мал. 28)
(мал. 29)
(мал. 29)
(мал. 30)
(мал. 30)
(мал. 31)
(мал. 31)
(мал. 32)
(мал. 32)

Важливо мати моделі з восковим моделюванням при виготовленні (мал. 33). Обов’язково поліруються всі апроксимальні контактні пункти, глазур їх розпирає! (Мал. 34-36.)

(мал. 33)
(мал. 33)
(мал. 34)
(мал. 34)

Робота готова і вирушає до лікаря для фіксації.

(мал. 35)
(мал. 35)
(мал. 36)
(мал. 36)

Злагоджений командний підхід, кваліфікація і здібності всіх фахівців дозволяють створити чудові функціональні та естетичні реставрації, що, окрім покращення функції жування, підвищує самооцінку пацієнта і позбавляє його від комплексу супутніх дисфункціональних симптомів.

Автор: В. В. Носов, лікар-стоматолог, зубний технік

Попередня стаття

Основа функціональності та естетики

Раніше функція і естетика були двома конкуруючими сторонами реставраційного процесу. Якщо мета лікування полягала у відновленні повноцінної функції, то це ... Читати далі

Наступна стаття

7 головних порушень при формуванні дизайну посмішки

Студенти і практикуючі лікарі все частіше звертаються до методів цифрового дизайну посмішки для того, щоб безпосередньо продемонструвати пацієнтам і членам ... Читати далі

Файли для скачування

Назва файлу Опис Розмір файлу
pdf Виготовлення керамічних реставрацій з адгезійною фіксацією Стаття у pdf-форматі
807 КБ