Конфігурація ріжучого краю

У момент реставрації зубів такий важливий параметр, як дизайн ріжучого краю різців, часто залишається непоміченим. Неуважне ставлення супроводжується неправильною його конфігурацією і, отже, неестетичним зовнішнім виглядом.

Існують 2 компоненти, які треба враховувати.

Загальний контур

Переважна більшість пацієнтів прагне виглядати молодше. З часом відбувається зношування різцевого краю і його редукція. У зв’язку з цим у літніх пацієнтів він має форму прямої лінії або зворотної дуги. Аналогічний ефект спостерігається в осіб з ортодонтичною патологією, з дефектами твердих тканин зубів і з неякісно виготовленими реставраціями.

Конфігурація_1

Це призводить до втрати гармонії між зубами і м’якими тканинами і створює відчуття непривабливої посмішки. У молодих пацієнтів, а також у пацієнтів без патологічних змін у ділянці передньої групи зубів різцеві краї мають форму «чайки».

Конфігурація_2

Це відбувається внаслідок домінування центральних різців, а також різного розміру і форми всіх зубів фронтальної зони. При цьому, якщо провести лінію, що з’єднує ріжучий горбик ікла і латеральний кут центрального різця, бічний різець має знаходитися апікальніше цієї лінії.

Конфігурація_3

Отже, у момент реставрації передніх зубів можна їх зробити як більш, так і менш естетичними.

Міжрізцеві кути

Завдяки різної форми і розташування фронтальних зубів можна виділити міжрізцеві кути.

Конфігурація_4

Вони чинять великий вплив на визначення простору, розташованого за зубами. Цей простір виглядає темнішим у порівнянні із зубами і підкреслює їх домінування при посмішці.

Займаючись реставрацією передніх зубів, для досягнення максимального естетичного результату, необхідно стежити за симетричністю форми міжрізцевих кутів лівої і правої сторони.

Автор: К. Д. Чавушьян,  стоматолог-ортопед

Попередня стаття

Нижні моляри

Першій нижній моляр є найбільшим за розмірами зубом і може мати 5 основних горбиків (3 вестибулярних і 2 оральних). Другий ... Читати далі

Наступна стаття

Зовнішня характеристика ясен

Займаючись реконструкцією зубів і зубних рядів, прагнучи отримати красивий і функціональний результат, лікар і зубний технік повинні добре уявляти естетичні ... Читати далі

Файли для скачування

Назва файлу Опис Розмір файлу
pdf Конфігурація ріжучого краю Особливості розташування ріжучих країв верхніх фронтальних зубів
106 КБ