No-Prep – методика шинування зубів нанокомпозитом, посиленим скловолокном

Згідно зі статистикою ВОЗ, більше 90 % дорослого населення планети схильні до захворювань пародонту. Як правило, пацієнти звертаються до стоматолога з вже наявним захворюванням, що супроводжується вираженими клінічними симптомами і рухомістю зубів. Шинування зубів є важливою частиною комплексного лікування захворювань пародонту. Доволі часто для проведення шинування потрібне препарування інтактних зубів. No-prep – методика шинування з використанням нанокомпозитного матеріалу дозволяє провести постійне чи тимчасове шинування зубів, повністю виключаючи препарування і не порушуючи цілісності емалі зубів.

Клінічний випадок

В процесі комплексної реабілітації пацієнта поставлений діагноз «хронічний генералізований пародонтит середнього ступеню тяжкості» (мал. 1 а, б).

Мал. 1а
Мал. 1а
Мал. 1б
Мал. 1б

Під час діагностики, проведення професійної гігієни, виявлена рухомість нижніх різців (3.2-4.2) 1-2-го ступеня. Прийнято рішення провести шинування нижніх фронтальних зубів 3.3-4.3. Для забезпечення стабільності конструкції в зону шинування включені нижні ікла.

Першим етапом проводимо очищення зубів від нальоту за допомогою ультразвуку, полірувальної пасти, що не містить фтору і порошку на основі гліцину (мал. 2 а, б).

Мал. 2а
Мал. 2а
Мал. 2б
Мал. 2б

В даному випадку для чищення зубів не використовується фторомістна паста і порошок, що містить соду: ці засоби знижують силу адгезії композитних матеріалів до зубної емалі.

Після чищення і полірування зубів проводимо їх ізоляцію за допомогою кофердаму і гумового корду (мал. 3а). Використання гумового корду при шинуванні є необхідністю – вони захищають ясна від надлишків матеріалу і наступного запалення (мал. 3б).

Мал. 3а
Мал. 3а
Мал. 3б
Мал. 3б

Шинувальна скловолоконна стрічка готується заздалегідь – відмірюємо необхідну по довжині ділянку стрічки, заплановане місце зрізу покриваємо адгезивом, полімеризуємо його і розрізаємо стрічку ножицями (мал. 4).

Мал. 4
Мал. 4

Обробка адгезивом проводиться для запобігання розшарування шинувального матеріалу.

Проводимо тотальне протравлення емалі язичної поверхні і міжзубних проміжків нижніх різців і іклів (мал. 5 а, б).

Мал. 5а
Мал. 5а
Мал. 5б
Мал. 5б

Протравлювальний гель наноситься на емаль на 30 секунд і потім змивається великою кількістю води. Після висушування ділянки протравленої емалі стають матовими. На підготовлені таким чином зуби наносимо адгезив, розподіляємо по всій поверхні емалі, роздуваємо струменем повітря і полімеризуємо впродовж 10 секунд світлом діодної лампи (мал. 6).

Мал. 6
Мал. 6

На шинувальну стрічку наносимо адгезив, потім акуратно переносимо стрічку на язичну поверхню зубів, які підлягають шинуванню (мал. 7).

Мал. 7
Мал. 7

Полімеризацію проводимо почергово в кожній зоні, притискаючи шину до міжзубних проміжків за допомогою зонду (мал. 8).

Мал. 8
Мал. 8

Після повної полімеризації матеріалу (мал. 9 а, б) необхідно повністю перекрити скловолокно тонким шаром наногібридного композиту.

Мал. 9а
Мал. 9а
Мал. 9б
Мал. 9б

За допомогою моделювальних гладилок і пензлів наносимо тонкий шар композиту на поверхню шини і язичний бік нижніх зубів, уникаючи утворення нависаючих країв (мал. 10).

Мал. 10
Мал. 10

Проводимо полімеризацію і поліруємо поверхню шини до блиску 16-гранними фінірами і полірувальними дисками і голівками (мал. 11).

Мал. 11
Мал. 11

Після зняття кофердаму перевіряємо, щоб пацієнт відчував комфортність і гладкість поверхні шини (мал. 12).

Мал. 12
Мал. 12

Обов’язково заздалегідь треба навчити пацієнта гігієні ротової порожнини, використанню йоржиків і іригатора.

Така шина може носити як тимчасовий, так і постійний характер. У разі потреби вона легко шліфується і емаль під нею залишається інтактною.

Автор: В. С. Кондратьева, лікар-стоматолог

Попередня стаття

Методики відновлення жувальних зубів

Головною метою реставрації жувальних зубів є, передусім, функціональна реабілітація. Функціональність, у свою чергу, обумовлена анатомічною доцільністю і точністю конструкції, що ... Читати далі

Наступна стаття

Вініри з композиційних матеріалів – альтернатива чи тимчасове рішення?

Нині на стоматологічному прийомі лікар доволі часто виготовляє вініри з композиційних матеріалів прямим способом. Зазвичай прямі композитні реставрації у фронтальній ... Читати далі