Зубні коронки

%d0%be%d1%80%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d1%96%d1%8f_7

Як вже згадувалося, зубні коронки – це зубні протези, які закріплюються за допомогою стоматологічного (не плутати з будівельним!) цементу і повністю покривають виступаючу над лінією ясен частину зуба. Якщо порівнювати коронки з пломбами, то останні лише частково закривають або заповнюють зуб.

Види зубних коронок

Найбільш поширена класифікація зубних коронок – за матеріалом, з якого вони виготовлені. Їх всього 3 типи, у кожному з них можна виділити багато різновидів:

1. Металеві (суцільнометалеві) зубні коронки. Вони складаються із сплавів неблагородних і благородних металів. За способом виготовлення металеві коронки діляться на штамповані (виготовляються шляхом штампування із заготівок у вигляді дисків або гільз) і литі (відливання металу здійснюється за заздалегідь підготовленою формою).

Використання металевих коронок у чистому вигляді не бажане через їх неестетичність та можливі алергічні явища.

Металеві коронки
Металеві коронки

Якщо для вас ціна протезування переважає над естетикою, краще оберіть суцільнолиту коронку замість штампованої. Маючи подібну вартість суцільнолиті коронки на порядок функціональніші (краще відтворюють анатомічну форму зуба) та точніше прилягають до кукси зуба в порівнянні зі штампованими коронками.

%d0%be%d1%80%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d1%96%d1%8f_7%d0%b01

2. Неметалічні – керамічні, пластмасові коронки. Головна перевага цих коронок – естетика (стосовно пластмасових – то відносна). Але пластмасові коронки нестійкі до зносу, а керамічні – крихкі. І тому зараз найпоширенішими є комбіновані коронки, які відносяться до наступного їх різновиду. Але попри недостатню міцність пластмасові коронки знайшли широке використання в стоматологічній практиці в якості тимчасових (провізорних) коронок, які встановлюються на препаровані (обточені) зуби, доки не буде виготовлений постійний зубний протез.

%d0%be%d1%80%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d1%96%d1%8f_7%d0%b11

3. Комбіновані коронки. До цієї групи конструкцій відносяться металокерамічні, металопластмасові, оксидцирконієві коронки.

Серед усіх перерахованих коронок найбільш популярними вважаються комбіновані, а серед них – металокерамічні зубні коронки. І це логічно: при порівняно помірній ціні вони мають прекрасні естетичні і функціональні властивості, а також відносно довговічні.

Основу металокерамічної коронки виготовляють з металу, а зовнішню оболонку – з керамічного матеріалу. Встановлення коронок з кераміки – це ефективний, практичний і прийнятний за ціною метод.

%d0%be%d1%80%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d1%96%d1%8f_7%d0%b2

Порівняльна характеристика зубних коронок виготовлених з різних матеріалів

Почнемо з металокерамічних коронок. Їх найбільша перевага: комфорт і краса. Можливість добитися відповідності зубних коронок натуральним зубам, як зовні, так і функціонально.

Довговічність матеріалу. Середній час служби зубних коронок з металокераміки близько 10-12 років.

Менш популярні, проте також затребувані, металопластмасові коронки. Така коронка також складається з металевої основи і пластмасового облицювання. Проте така конструкція має кілька недоліків, основним з яких є менш тривалий термін служби та гірша естетика в порівнянні з металокерамічними конструкціями. До того ж, пластмаса – пористий матеріал. Їжа, напої, тютюн можуть з часом позначатися на ньому, змінюючи колір коронок. Не дуже надійним є кріплення пластмаси до металу.

Досить міцними є протези виготовлені із сплавів металів, вони можуть стояти в роті не один рік. Проте вони недостатньо естетичні, виділяючись кольором із зубного ряду.

Металокерамічний протез із суцільнолитою коронкою
Металокерамічний протез із суцільнолитою коронкою

Все частіше стоматологи рекомендують встановлювати керамічні протези, які виготовляють на основі з оксиду цирконію.

%d0%be%d1%80%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d1%96%d1%8f_7%d0%b4

Це надійні і міцні протези, що мають таку ж світлопроникність, як і природній зуб і позитивно впливають на слизову оболонку ротової порожнини. Тому виготовлені за такою технологією коронки взагалі не помітні в роті. За терміном експлуатації такі конструкції не поступаються металокерамічним коронкам.

А ви знаєте, що до винаходу в ХІХ столітті технології виготовлення штучних керамічних зубів в якості матеріалу для зубних протезів використовувалися… зуби загиблих солдатів. Так, після громадянської війни в США англійські стоматологи отримували такі вантажі цілими бочками.

Попередня стаття

Протезування зубів - показання і протипоказання

Протезування в стоматології грає важливу роль. За його допомогою пацієнтові повертають не лише красу посмішки, але і здоров'я, завдяки можливості ... Читати далі

Наступна стаття

Безметалева кераміка - переваги і недоліки

Одним з найбільш прогресивних напрямів у зубному протезуванні є безметалева кераміка, використання якої пропонує можливість розв'язати естетичну проблему посмішки. Безметалева ... Читати далі