Що означають кольорові смужки на тюбику зубної пасти?

Гігієна_60

Часто в ЗМІ і соціальних мережах можна побачити інформацію про те, що кольори смужок на тюбиках зубної пасти несуть певну інформацію.

Якщо вірити поширеній помилці, зелена смужка на тюбику означає, що до складу цієї пасти входять тільки натуральні продукти; червона смужка свідчить про наявність і синтетичних, і натуральних речовин; чорна смужка свідчить про те, у складі пасти виключно синтетичні речовини.

Є, звичайно, і конкретніші «експертні» думки з цього питання: «Смужки означають відсотковий вміст хімії в зубній пасті.

  • Чорна – 100% хімії
  • Синя – 80% хімії, 20% природного продукту
  • Червона – 50% хімії, 50% природного продукту
  • Зелена – 100% природного продукту»

Є і «радикальніші» погляди: «Якщо на хвості тюбика є чорна смужка, – паста страшенно отруйна і взагалі «цілком з нафти»; синя, червона – теж нічого доброго, ну, а зелена – суто трави та натуральні речовини».

Дехто вважає, що кольорова мітка на тюбику вказує на абразивність (відбілювальні властивості) зубної пасти.  Згідно такого припущення: «Тюбик з чорною смужкою містить пасту, яка добре відбілює, але часто користуватися такою пастою не можна, оскільки абразив дряпає емаль зубів. Такою пастою можна користуватися не частіше раз на тиждень.

Тюбик із синьою смужкою – у пасті міститься значно менше абразивних речовин. Такою пастою рекомендують зуби чистити не частіше 2-3-х разів на тиждень.

І тюбик із зеленою смужкою – це швидше фитопаста, такою слід чистити зуби щодня уранці і увечері»

Як бачите, думки розділилися. Але в них є одна спільна властивість – цим вигадкам не варто вірити.

Насправді, мітка на тубі – це знак для пакувальних машин, а використовується вона для того, щоб датчик на конвеєрі міг прочитувати цю розмітку і в потрібному місці відрізувати тубу (щоб датчик розпізнав мітку, колір має максимально контрастувати з кольором фону).

Гігієна_61

Як бачите, колір маркування є технічним елементом і не має жодного відношення до складу продукту. Сам колір фотомітки вибирається з тих кольорів, які використовуються в дизайні упаковки конкретної зубної пасти. Немає ніякої відмінності в упаковці для натуральної і ненатуральної зубної пасти.

Єдине, що дійсно відрізняє натуральну зубну пасту (це стосується і косметики) від звичайної – знаки тих організацій, які займаються добровільною сертифікацією натуральних продуктів і в яких вони пройшли перевірку. Ділити зубну пасту (косметику) на натуральну і синтетичну – досить складна процедура, яку проводять відповідні організації.

У зубну пасту завжди додають:

  • активні речовини;
  • ефірні олії, щоб добитися додаткового ефекту, окрім очищення (наприклад, дуже популярне м’ятне масло, яке дає зубній пасті освіжаючий запах);
  • фтор;
  • активні вітаміни;
  • лікарські екстракти.

Сировина, яка використовується для виробництва зубної пасти, найчастіше має і натуральне походження, і синтетичне.

Взагалі в історії з маркуванням і різноколірними смужками спрацювала відсутність чітких, зрозумілих простому покупцеві критеріїв натуральної продукції. Через відсутність зрозумілої і доступної інформації споживачам доводиться вірити сумнівним джерелам.

Окрім помилки про смужки на тубі, у ЗМІ можна зіткнутися з рецептом приготування зубної пасти в домашніх умовах. Для її приготування пропонують використовувати перекис водню, гліцеринову рідину, масло і корицю.

Насправді виготовлення зубної пасти в домашніх умовах, у баночці з інгредієнтами з аптеки – небезпечно. Люди, які не знають, що можна змішувати і в яких пропорціях, можуть пошкодити власному здоров’ю.

У підсумку ще раз варто повторити, що при виборі зубної пасти в першу чергу варто звертати увагу на склад продукту, а також на маркування організацій, які сертифікують цю продукцію. Для покупця вони несуть значно більше інформації, ніж технічні мітки.

Також, щоб уникнути підробок, бажано придбавати зубні пасти не у випадкових місцях, а в аптеках.

Попередня стаття

Цікаві факти про зубну пасту

Виявляється зубною пастою можна чистити не лише зуби. Зубна паста, як і зубний порошок, може використовуватися для очищення срібла і ... Читати далі

Наступна стаття

Як правильно вибрати зубну щітку

Усі ми використовуємо зубні пасти і зубні щітки. Але через велику кількість реклами зубних паст, зубним щіткам не приділяється належна ... Читати далі