Вимоги до пломбувальних матеріалів

До цих стоматологічних матеріалів пред’являють цілий ряд вимог. Основна вимога – матеріали мають бути біологічно сумісними із слизовою оболонкою рота, з тканинами зуба і організму в цілому. Фізично вони повинні мати стійкість до стирання, достатню міцність, відповідний тканинам зуба коефіцієнт теплового розширення і низьку теплопровідність, хороші пластичні властивості.

Матеріали повинні забезпечувати в зубах герметичне закриття порожнин, щільно прилягати до стінок порожнини, тривало зберігати об’єм і форму. Пломбувальні матеріали за хімічними показниками повинні мінімально змінюватися під впливом вологи в процесі і затвердіння і пломбування, бути стійкими до розчинення в слині, мати тривалий термін зберігання і мати протикарієсну дію.

А естетичний вигляд пломбувальних матеріалів повинен надати лікареві-стоматологу можливість вибору кольору і відтінку, а також прозорості відповідно до натуральних зубів пацієнта. Однією з важливих властивостей сучасних пломбувальних матеріалів вважається їх рентген-контрастність.

Попередня стаття

Види пломб

Зубні пломби за призначенням бувають тимчасовими і постійними. Тимчасові зубні пломби встановлюються на нетривалий час. Їх метою зазвичай є діагностика ... Читати далі

Наступна стаття

Художня реставрація зубів

Тривалий час у людей з різних причин не було можливості відновлювати втрачену форму і колір своїх зубів, без застосування протезування. ... Читати далі