Заїди в куточках рота

Заїди в куточках рота (ангуліт) – це захворювання шкіри і слизової оболонки куточків рота, яке проявляється у вигляді тріщин у куточках губ і супроводжується подразненнями і гнійниками. Ангуліт спричиняє не лише дискомфорт, але і псує зовнішній вигляд людини.

Розвитку заїди в куточках рота, як правило, сприяє часте облизування губ – при цьому кутики рота змочуються слиною, що містить хвороботворні бактерії, які населяють ротову порожнину. Це перешкоджає загоєнню тріщин і додатково інфікує їх.

Подібна проблема може з’явитися в будь-якої людини, незалежно від статі і віку, хоча найчастіше до заїди схильні діти і жінки, оскільки в них ніжніша і тонша шкіра.

Стає боляче розмовляти, неможливо нафарбувати губи, у куточках рота постійно присутні печія і свербіж, а вживання солоної, гострої і кислої їжі посилює біль. У важких випадках хворі навіть відмовляються від прийому їжі, оскільки їм дуже боляче відкрити рота. Якщо не провести своєчасне лікування, можуть з’явитися виразки, які навіть кровоточать.

Зазвичай заїди в куточках рота виникають через дефіцит вітамінів, зокрема вітаміну В2. У такому разі, окрім заїди, можуть з’явитися лущення на шкірі губ і на носі. Частіше за все ангуліт активізується у весняні місяці, коли знижується споживання біологічно активних речовин і ослаблений імунітет.

Інші причини захворювання:

  • Віл-інфекція;
  • лікування антибіотиками, кортикостероїдами і цітостатиками;
  • захворювання, пов’язані з обміном речовин (цукровий діабет);
  • механічне роздратування (відсутність зубів і внаслідок цього виникає зміна прикусу, а також неправильно підібрані протези);
  • погана гігієна ротової порожнини, не вилікувані каріозні порожнини;
  • алергічні ураження ротової порожнини;
  • порушення діяльності кишково-шлункового тракту чи інших внутрішніх органів.

Таким чином, поява заїди має стати своєрідним сигналом і приводом щоб замислитися і почати усунення основної проблеми.

Попередня стаття

Внутрішня резорбція

Внутрішня резорбція є патологічним процесом, який впливає на зуби. Це явище прогресує, тому одного дня почавшись, воно прагне вплинути на ... Читати далі

Наступна стаття

Патологічне стирання зубів

Патологічне стирання зубів – за цієї патології спостерігається порушення форми коронок і інтенсивне зменшення твердих тканин зубів в одному або ... Читати далі