Під час вагітності необхідно особливу увагу приділяти раціональному харчуванню, бо в цей період проходить перебудова процесів обміну, які спрямовані на створення спеціальних умов для розвитку малюка і підготовки до пологів. Раціональне харчування є дуже важливою умовою для нормального протікання вагітності, а також для внутрішньоутробного розвитку дитини.
Знати все про правильне харчування під час вагітності повинна кожна жінка, адже в ці складні 9 місяців, вона відповідає не лише за своє життя і здоров’я, але і за життя і здоров’я свого малюка.
Треба розуміти, все те, що в цей період вживається, безпосередньо поступає і дитині, що може завдати значної шкоди її здоров’ю.
Яких основних правил повинна дотримуватися в харчуванні мама? Перше і найголовніше – ніякого алкоголю! Жодної його краплі не повинно потрапляти в організм, адже це може завдати непоправної шкоди малюкові! Як би ви не любили смажене, гостре, копчене і все приправлене барвниками та ароматизаторами, вам доведеться від цього відмовитися, щонайменше, на 9 місяців. Деякі нежирні страви з картоплі споживати можна, наприклад, у супах. Ще одне табу – кава та гарячий шоколад! Кофеїн, що міститься в цих напоях шкідливо впливає на систему травлення.
Основний акцент у харчуванні робиться на споживанні свіжих овочів, і овочів у тушкованому вигляді. Виключення – капуста, квасоля і горошок, які можуть викликати газоутворення, що зовсім не піде на користь ні вам, ні вашій дитині.
Зараз украй складно знайти фрукти і овочі, які не були оброблені хімічними препаратами для швидкого дозрівання чи довгого зберігання. Вони вам точно не принесуть великої користі. Щоб знизити вірогідність негативної дії вживайте тільки сезонні овочі і фрукти, і краще ті, що ростуть у вашому регіоні.
Білки
Вони головні будівельні матеріали людського організму, і ви повинні надати вашому організму найкращу сировину для створення ще одного маленького життя. Під час вагітності їжте багато продуктів, що містять білок – риба, м’ясо, горіхи, боби, молочні продукти. Білок, що міститься в цих продуктах, легко “вбудовується” в організм матері. Продукти тваринного походження мають великий процент жиру, отож вибирайте нежирне м’ясо. Уникайте сирих і недоварених яєць.
Кальцій
Він необхідний для розвитку кісток і зубів дитини, які починають формуватися на 8 тижні. Через це в жінок під час вагітності існує велика потреба в кальції.
Якщо її не заповнити, організм сам почне брати кальцій, що знаходиться в зубах мами для потреб дитини. Щоб цього не сталося, бажано ще до початку вагітності потурбуватися про свої зуби: сходити на прийом до стоматолога, щоб дізнатися, в якому стані знаходяться ваші зуби.
Лікар може порекомендувати певні засоби профілактики – використання спеціальних зубних паст, прийом препаратів з кальцієм. Окрім того, вагітним жінкам треба включити у своє меню продукти, що містять багато кальцію: різні сири, молоко та кисломолочні продукти, рибу, м’ясо (кролик, курочка і нежирна телятина), яйця та листкові зелені овочі. Однак продукти переробки молока містять, великий процент жиру, тому спробуйте різновид знежирених сортів.
Денну потребу кальцію вагітної жінки забезпечать:
85 г. твердого сиру, 170 г. сардин, 7 шматочків білого хліба та 2 склянки молока.
Вітамін С
Допоможе сформувати міцну плаценту, захистити організм від інфекцій та засвоїти залізо. Міститься у свіжих овочах і фруктах. Вітамінні добавки треба вживати кожен день, оскільки вони не синтезуються в організмі. Багато вітамінів знищується при тривалому зберіганні, термічній обробці, тому їжте свіжі або напівсирі овочі. Але варто пам’ятати, що надмірне вживання вітаміну С призводить до передчасного старіння плаценти, що може викликати передчасні пологі. Особливо треба стерегтися малини та смородини.
В останньому триместрі необхідно скоротити вживання продуктів багатих на вітамін С.
Клітковина
Вона повинна займати значну частину дієти, оскільки у вагітних часто трапляються запори, а клітковина запобігає цьому. Фрукти й овочі є важливим її джерелом, тому їжте їх багато щодня. Не зловживайте виробами з борошна грубого помелу. Вони заважають іншим поживним речовинам засвоюватись.
Фолієва кислота
Необхідна для правильного розвитку центральної нервової системи дитини, особливо перші кілька тижнів. Вона не синтезується в організмі, тому необхідно вживати її щодня. Цінне джерело – листові зелені овочі. Їжте їх сирими чи напівсирими, приготованими на парі: при звичайній технології втрачається багато вітамінів.
Залізо
Дитина має накопичити залізо до народження, однак і маминій крові потрібне залізо, щоб постачати дитину киснем. Залізо тваринного походження засвоюється набагато швидше, ніж сушені фрукти. Якщо ви не вживаєте м’яса, їжте продукти, багаті на залізо, разом з вітаміном С, щоб прискорити засвоєння. Хоча печінка багата на залізо, однак вона містить багато вітаміну А. Надмір вітаміну А може зашкодити розвитку дитини, отож не вживайте печінки та продуктів з неї під час вагітності.
Сіль
Чимало людей вживають забагато солі. Під час вагітності слід зменшити її кількість, оскільки це може спричинити набряки.
Солодощі
Що стосується солодкого, то вагітна жінка повинна знати про те, що їй не слід вживати надмірну кількість солодощів, навіть якщо дуже хочеться. Чим їх можна замінити? Звісно, фруктами, сухофруктами, соками, молочно-фруктовими коктейлями. І постарайтеся уникати магазинних тортиків і шоколаду, адже під час вагітності організм жінки змінюється, і неможливо передбачити те, як він відреагує на той або інший продукт. До того ж така відмова допоможе вам не набрати велику зайву вагу за час вагітності.
Не варто захоплюватися різними напоями, а також деякими овочами (наприклад, огірками), навіть не перестарайтеся з водою. Головний ворог вагітних, який приносить безліч неприємностей – набряки. Пити краще мінеральну воду і не зловживати зеленим чаєм – він вимиває кальцій з організму.
Консервовані продукти
Уникайте консервованих та розфасованих у пакети продуктів. Консервована їжа містить багато цукру, солі, жиру, а також консервантів, смакових добавок та барвників.
Напівфабрикати та фабрикати
Уникайте харчування в їдальнях, напівфабрикатів у супермаркетах та готової птиці. Ці продукти можуть містити бактерії, які небезпечні для дитини.
Найкраща десятка продуктів
Ці продукти прекрасно забезпечують щонайменше одну з поживних речовин. Їжте щодня принаймні один із них.
- Сир, молоко, йогурт: кальцій, білок.
- Зелені листові овочі: вітамін С, клітковина, фолієва кислота.
- Нежирне червоне м’ясо: білок, залізо.
- Апельсини: вітамін С, клітковина.
- Птиця: білок, залізо.
- Родзинки та сухофрукти: залізо.
- Сардини: кальцій, білок, залізо.
- Біла риба: білок.
- Хліб з борошна грубого помелу: білок, клітковина, фолієва кислота.
- Макарони з борошна грубого помелу та коричневий рис: клітковина.
- Фолієву кислоту рекомендують вживати перші 3 місяці.
- Залізо корисне, якщо у вас анемія. Деякі лікарі радять вживати його регулярно.
Примхи
Для вагітних цілком нормально раптово полюбити смак якогось певного продукту, наприклад, маринованої цибулі чи бананів. Якщо Ви дійсно бажаєте чогось, задовольніть свої бажання в розумних межах. Переконайтеся, чи продукт не викличе порушення травлення і не є занадто жирним.
І на останнє. Не голодуйте, побоюючись набрати вагу після пологів! Це може призвести до страшних наслідків. Харчування має бути частим, невеликими порціями, обов’язково повноцінним і найголовніше, помірним. Не варто поїдати все те, що ви хочете у величезних кількостях, виправдовуючись тим, що вам доводиться їсти за двох. Бувають випадки, що, бажаючи мати здорову дитину, вагітна жінка починає переїдати. Часто до цього її схиляють, даючи відповідні поради, родичі і друзі.
Надмірне зростання ваги вагітної (нормальне збільшення за всю вагітність – 10-15 кг) призводить до того, що після народження дитини багато жінок назавжди переходять у другу “вагову категорію”.
Після народження дитини в період годування грудьми, жінки страждають на карієс частіше, ніж під час вагітності. Тому дуже важливим є забезпечення організму фосфором, кальцієм, фтором, і вітамінами, включаючи в раціон достатню кількість молочних продуктів, овочів і фруктів.