Барвники (індикатори) для виявлення зубних відкладень

%d0%b3%d1%96%d0%b3%d1%96%d1%94%d0%bd%d0%b0_20

Застосування різних барвників дозволяє виявляти наявність зубного нальоту і місця його найбільшого скупчення. Ці речовини можуть застосовуватися як для індивідуального контролю самим пацієнтом, так і для визначення рівня гігієни порожнини рота лікарем-стоматологом.

Барвники для індивідуального користування є, як правило, чи розчинами для полоскання, або забарвлюючими пігулками для розчинення чи розжовування. За інтенсивністю і розташуванням забарвлення зубів людина може сама коригувати свою методику чищення зубів. Індикатори для лікарського застосування зазвичай є розчинами для нанесення безпосередньо на поверхні зубів за допомогою тампонів або просочених кульок.

До індикаторів зубного нальоту відноситься цілий ряд речовин. Пігулки і розчини еритрозину забарвлюють зубні відкладення в червоний колір. Їх недоліком є одночасне фарбування слизової оболонки порожнини рота.

Розроблені комбіновані розчини, що дозволяють визначати вік зубного нальоту. Так, при обробці таким розчином наліт до 3 днів забарвлюється в червоний колір, старше за 3 дні – у синій. В якості забарвлюючих речовин можуть використовуватися препарати на основі йоду, фуксину та інші.

А ви знаєте, що звичай зафарбовувати передні зуби був широко поширений на Далекому Сході. Заміжні японки і в’єтнамки фарбували зуби в чорний колір. До складу барвника входив препарат під назвою “Сакі”, що опікає шкіру й огидно пахне. Проте дія барвника була настільки сильною, що чорний колір зберігався впродовж кількох років.

%d0%b3%d1%96%d0%b3%d1%96%d1%94%d0%bd%d0%b0_21

Попередня стаття

Іригатор порожнини рота

Різновиди іригаторів порожнини рота Це сучасний засіб для гігієни ротової порожнини, що забезпечує ефективну профілактику багатьох ... Читати далі

Наступна стаття

Зубні порошки

Основним очищувальним компонентом сучасних порошків є хімічно оброблена крейда (98-99%), до якої додають освіжувачі дихання (м'ятне, анісове, гвоздичне, евкаліптове масла, ... Читати далі