Провізорні коронки

31 Пластмаса 

Провізорна або тимчасова коронка (можуть бути коронки, мостовидні протези) – ортопедична конструкція, що фіксується на препарованих (обточених) зубах на період виготовлення постійної ортопедичної конструкції (зубного протеза), яка для свого виготовлення потребує більше часу в порівнянні з тимчасовою конструкцією.

Тимчасовий мостовидний протез
Тимчасовий мостовидний протез

Тимчасові ортопедичні конструкції зазвичай покликані виконувати наступні функції:

  1. Запобігання виникнення явища гіперстезії (підвищеної чутливості зубів на хімічні, температурні та механічні подразники), що виникає внаслідок значного препарування (зняття) твердих тканин зуба, яке необхідне для виготовлення естетичної ортопедичної конструкції.
Відпрепаровані зуби
Відпрепаровані зуби

Так, наприклад, для виготовлення якісної металокерамічної конструкції необхідне препарування твердих тканин зуба на 0,8-2,5 мм., що залежить від локалізації зуба (місця його розташування в зубній дузі) і ділянки самого зуба.

  1. Усунення тимчасового косметичного дефекту до виготовлення постійної ортопедичної конструкції.
  2. Збереження маргінального краю (ясенного краю) слизової оболонки.

33 Пластмаса

Щоб зрозуміти необхідність цієї процедури, варто згадати, що штучна коронка занурюється в середньому на 0,3-0,5 мм. під слизову оболонку навколо зуба (шийки зуба). Це необхідно з естетичних міркувань (щоб не було видно краю коронки), а також щоб унеможливити потрапляння їжі під штучну коронку. В іншому разі це може з часом призвести до розцементування коронки і втрати опорного зуба (зуба, на якому власне розміщувалася ця коронка).

Розглянувши важливість збереження ясенного (маргінального) краю, варто додати, що йому притаманна властивість змінювати своє розташування («мігрувати»), адоптуючись до конкретних клінічних умов: якщо шийка зуба змінила своє розташування, що відбувається при препаруванні (обточуванні) зуба, то невдовзі (протягом 12-24 годин) змінює своє розташування і маргінальний (ясенний) край слизової оболонки.

Так виглядає маргінальний край на моделі, за якою виготовляється постійна ортопедична конструкція. Зрозуміло, що цей маргінальний край не «мігрує».
Так виглядає маргінальний край на моделі, за якою виготовляється постійна ортопедична конструкція. Зрозуміло, що цей маргінальний край не «мігрує».

Щоб уникнути цього явища, яке в майбутньому може серйозно перешкоджати встановленню постійної ортопедичної конструкції, бажане виготовлення тимчасової конструкції, яке зберігатиме маргінальний край від притаманної йому «міграції».

  1. Узгодження форми і розміру постійної ортопедичної конструкції (як опція) – лікар на прикладі провізорної конструкції може узгодити з пацієнтом форму і розмір постійних штучних зубів.

 35 Пластмаса

Вимоги, що висуваються до тимчасових конструкцій:

  1. Короткий термін виготовлення (бажано за одне відвідування пацієнта). Проте цей термін прямо залежить від матеріалу і способу виготовлення тимчасової конструкції.
  2. Бути хімічно та біологічні інертними – не чинити шкідливого впливу на тканини ротової порожнини.
  3. Не ламатися – мати достатньо механічну міцність для повноцінного користування.
  4. Естетичними – мати наближений колір до природних зубів.

Цим вимогам у найбільшій мірі відповідають ортопедичні конструкції виготовлені з пластмаси, які у свою чергу можуть відрізнятися між собою способом виготовлення. Від цього залежить термін їхнього виготовлення (від 2 до 48 годин) та вартість. Про це не треба забувати, адже зазвичай плата за виготовлення тимчасової конструкції не входить у ціну постійного зубного протеза, а стоматологи деколи забувають попередити пацієнта про цей факт, що часто стає причиною певних непорозумінь. Проте не дуже суттєвих, адже ціна за тимчасову ортопедичну конструкцію значно поступається вартості постійної.

Звичайно, як тимчасові конструкції можуть використовуватися зубні протези виготовлені з інших матеріалів, також як тимчасові можуть застосовуватися знімні пластинкові протези у випадку відстроченої імплантації зубів.

Крім того існують терапевтичні (лікарські) композитні матеріали спеціально призначені для виготовлення тимчасових коронок. Час потрібний для їх виготовлення порівняний з часом, який витрачає лікар для реставрації зуба. Проте їх використання залежить виключно від бажання стоматолога.

А ви знаєте, що до 17 століття зуболікуванням займалися люди зовсім не медичних професій – коновали, банщики і цирульники, і лікування зводилося до видалення хворих зубів.

Попередня стаття

Штифтові зуби

Почувши вираз "штифтовий зуб", багато пацієнтів уявляють собі конструкцію, що вкручується в корінь зуба чи заміщає його повну втрату. У ... Читати далі

Наступна стаття

Провізорні коронки і моральність

Питання про те, чи повернеться пацієнтка за постійними коронками, щоб замінити ними тимчасові конструкції, згадане в одному з попередніх дописів, зовсім ... Читати далі