Ручні медичні інструменти в стоматології

%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%b5_4

Кожен, хто відвідував кабінет стоматолога, знає, що для роботи лікареві необхідно чимало спеціальних пристосувань – лише в цьому випадку можна чекати якісного огляду і, тим більше, лікування.

Щоб оглянути порожнину рота і помітити всі “неполадки” вимагається стоматологічне дзеркальце: увігнуте (що збільшує зображення) чи плоске (дає істинне зображення). Від того, наскільки зручно їм працювати залежить результат огляду.

Стоматологічне дзеркальце
Стоматологічне дзеркальце

Для наступних етапів роботи вимагаються стоматологічні інструменти, що дозволяють виявити каріозні порожнини і оцінити їх стан: зонди кутові і прямі.

Стоматологічні зонди
Стоматологічні зонди

При виявленні каріозних порожнин і їх зондуванні знадобиться провести їх обробку. Для цього застосовуються різні екскаватори, бори (циліндричні, кульові, колесовидні, фисурні). Екскаватор являє собою маленьку зігнуту ложечку на ручці, за допомогою якої зручно видаляти з каріозної порожнини розм’якшений дентин.

Стоматологічний екскаватор
Стоматологічний екскаватор

Після обробки внутрішніх поверхонь каріозних порожнин необхідно очистити кореневі канали, а також розширити і запломбувати їх. Для цих цілей використовуються стоматологічні ендодонтичні інструменти: глибиноміри, кореневі голки, бори, пульпоекстрактори і т. д.

%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%b5_4b

Для пломбування каналів використовуються каналонаповнювачі, спредери (ущільнювачі). На цьому етапі вже знадобляться і інструменти для замішування пломбувального матеріалу. Для цього використовуються різні шпателі.

Стоматологічний шпатель
Стоматологічний шпатель

Після пломбування каналів приступають до пломбування каріозної порожнини, заздалегідь підготовленої і очищеної. За допомогою штопферів і гладилок наноситься пломбувальний матеріал, який ущільнюється і формується.

Штопфер
Штопфер
Штопфер і гладилка
Штопфер і гладилка

Для надання пломбі правильної форми, що відповідатиме формі натурального зуба, а також для забезпечення збереження пломби її необхідно відшліфувати і відполірувати за допомогою полірів, штріпсів, фінірів.

Поліри
Поліри
Штріпси
Штріпси
Фініри
Фініри

Таким чином, відсутність потрібного інструменту робить неможливим виконання певного етапу. У роботі стоматолога використовується і хірургічний інструментарій: кюретки для вискоблювання кісткової тканини.

Кюретка
Кюретка

Для розтину м’яких тканин використовується скальпель,

Хірургічний скальпель
Хірургічний скальпель

а вікрил або інший шовний матеріал знадобиться для з’єднання розітнутих тканин після проведення необхідних маніпуляцій.

Взагалі, при проведенні хірургічних операцій у стоматологічній практиці особлива увага приділяється вибору шовного матеріалу. Як правило, використовуються атравматичні голки, що дозволяють накладати шви без зайвого травмування тканин. А також нитки, що розсмоктуються, найчастіше синтетичного походження, зазвичай вікрил, які не треба видаляти після проведення операції. Власне, такі нитки використовуються не лише в стоматології, але і при оперативних втручаннях в інших галузях медицини.

%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%b5_4e

Попередня стаття

Страх як основна причина ускладнень із зубами

Усім давно відомо, що краще лікування - це профілактика хвороби, але в нас з дитинства так глибоко вбитий страх перед ... Читати далі

Наступна стаття

Погляди на красу посмішки в різних народів світу

У багатьох народів світу різняться погляди на красу посмішки. Вашій увазі пропонуємо кілька прикладів цього. Дусуни, жителі острова Борнео вважали, ... Читати далі