Стоматологічні інструменти давнини

Фрагмент картини Теодора Ромбоутса 'Видалення зуба', XVII ст.
Фрагмент картини Теодора Ромбоутса ‘Видалення зуба’, XVII ст.

Найпершими стоматологічними інструментами були… пальці. Древні китайці тренувалися витягувати зуби на цвяхах: зможуть витягнути щільно забитий цвях – і з зубами впораються. А якими ще пристосуваннями, окрім пальців, користувалися стоматологи минулого?

Видалення зубів

Лікування зубного болю в давнину в більшості випадків обмежувалося їх видаленням, і інструментів для цих цілей існувало немало, починаючи від хитромудрого «пелікана» і закінчуючи звичайнісінькими щипцями.

Інструмент для видалення зубів «пелікан»
Інструмент для видалення зубів «пелікан»

Уперше згадка про “пелікана” зустрічається в 1363 році. До XVI ст. він став головним інструментом для видалення (точніше витягування) зубів. Назва говорить про схожість пристрою з дзьобом однойменного птаха. Інструмент використовувався довгий час, хоча ускладнення після його застосування зустрічалися досить часто. Могла статися серйозна кровотеча, розрив ясен і навіть пошкодження щелепної кістки, причому траплялося це навіть у майстерних хірургів.

Основний інструмент для видалення зубів у Середньовіччі
Основний інструмент для видалення зубів у Середньовіччі

Не менш страхітливо виглядають древні щипці і секатори, що захоплюють зуби біля кореня і здатні їх розхитати і витягнути. На жаль, не завжди виходило вийняти зуб цілим, не обломивши кореня і не розкришивши коронку.

Секатори
Секатори

Для витягання залишків зуба використовувалася «козина ніжка», названа так за схожість з роздвоєними копитами кози. Нею ще в XVIII ст. вискоблювали лунки чи розхитували зуба перед видаленням.

Для витягання залишків зуба використовувалася «козина ніжка»
Для витягання залишків зуба використовувалася «козина ніжка»

Стоматологічні ключі, названі так через схожість із дверними, були поширені із середини XVII і аж до кінця XIX ст. У них був округлий кіготь, яким захоплювали зуба, і потім обертали його. Процедура була дуже травматичною: часто траплялися переломи щелепи, вибиті зуби і розриви тканин.

Стоматологічний ключ для видалення зубів
Стоматологічний ключ для видалення зубів
"Техніка" використання ключа
“Техніка” використання стоматологічного ключа

У середині XIX століття були поширені різноманітні щипці для видалення зубів. Одна з моделей може на кого завгодно нагнати жах. Йдеться про щипці з гвинтом, який проникав у корінь для надійнішої фіксації і ефективнішого видалення зубів.

Щипці для видалення зубів середини XIX ст.
Щипці для видалення зубів середини XIX ст.

За допомогою такого розширювача стоматологи XVI ст. тримали відкритими щелепи пацієнта під час виконання тривалих маніпуляцій. За його ж допомогою боролися із спазмом щелеп.

Розширювач щелепи XVI ст.
Розширювач щелепи XVI ст.

Знеболення

Сьогодні безболісність маніпуляцій – головне завдання стоматології. Проте знеболення почали використовувати лише наприкінці XIX ст., раніше зуби виривали і свердлили на живу.

Перша демонстрація успішно проведеного наркозу сталася в 1846 році в Бостоні. Тоді американський дантист Вільям Мортон використав ефір для того, щоб видалити пухлину з щелепи пацієнта. Через рік тим же способом анестезії скористався англійський лікар Джеймс Робінсон, який видалив моляр пацієнту в Лондоні.

А в 1877 році англійський лікар Джозеф Кловер придумав апарат, що допомагає регулювати кількість газу, що вдихається. У загальному механіка такого дихального апарату залишилася без змін до цього дня, хоча, звичайно, зовнішній вигляд і матеріали виготовлення пристрою сильно змінилися.

Знеболюючий апарат Джозефа Кловера, що регулює кількість вдихуваного ефіру
Апарат Джозефа Кловера, що регулює кількість ефіру, що вдихається

Хлороформ і ефір могли «відключити» людину лише на короткий період часу, а по кількості побічних ефектів могли порівнятися з найдревнішим способом наркозу – ударом важким предметом по голові. Нерідко анестезія хлороформом закінчувалася летально…

Використання закису азоту, змішаного з киснем, дало лікарям більший простір для дій. Закис азоту був відомий раніше ефіру і хлороформу як звеселяючий газ, а при змішуванні з киснем він дозволив проводити триваліші операції.

Ще один крок до сучасної анестезії – винахід у середині XIX століття шприців для підшкірних ін’єкцій. Місцево вводили, як правило, кокаїн (ви не помилились) або етилхлорид, особливо якщо йшлося про лікування зубів.

Пародонтальний шприц Вілкокс-Джевета для внутрішньо ротових ін'єкцій знеболювального
Пародонтальний шприц Вілкокс-Джевета для внутрішньо ротових ін’єкцій знеболювального

Стоматологічні бори

Не дивлячись на те, що хворі зуби вважали за краще видаляти, іноді все ж вели боротьбу з карієсом: уражені поверхні препарували, пульпу припікали, а порожнини закладали найрізноманітнішими речовинами: від воску, суміші меду з травами і до срібла. Перші бори нагадували пристрій для висікання вогню: «лук» з мотузком і «стріла» зі свердлом на кінці.

Один з перших "борів"
Один з перших “борів”

Пізніше почали застосовувати ручні бори, що приводилися в рух пальцями. Одну каріозну порожнину доводилося обробляти декілька годин. Доктор стирав пальці в кров, та і пацієнтові доводилося набиратися незвичайного терпіння.

Ручний бор XIX ст.
Ручний бор XIX ст.

Перший автоматичний бор був на пружинному механізмі. Його винайшов британський лікар Джордж Фелоус Херінгтон у 1864 році. А через рік він запропонував змінні насадки і зміну кута встановлення бору. Одного заводу цього пристрою вистачало на дві хвилини, і лікар міг впоратися із зубом за лічені хвилини. Хоча шум і вібрація були дуже відчутними, і лікареві було незручно ним користуватися.

"Автоматичний" бор XIX ст.
“Автоматичний” бор XIX ст.

Наступним етапом розвитку стоматологічних борів став ножний бор, сконструйований за допомогою приводу старої швацької машинки. Він був здатний досягати швидкості в 2000 оборотів на хвилину.

15. Крісло

Перший електричний бор був запатентований у 1875 році доктором Гріном. Він міг досягати швидкості 3000 оборотів на хвилину і панував аж до 1914 року.

Підручні зубні інструменти століттями удосконалювалися і поступово перетворилися на сучасні високотехнологічні апарати, без яких немислима стоматологія наших днів.

Попередня стаття

Історія зубочистки

  Зубочистка - загострена паличка, призначена для видалення залишків їжі, що застрягли між зубами. Зубочистки є одними з найдревніших гігієнічних ... Читати далі

Наступна стаття

Історія губної помади

Червона облямівка губ являє унікальне анатомічне утворення, що є свого роду «перехідною зоною» з шкіри періоральної ділянки в слизову оболонку ... Читати далі